Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Auteurs > Anton Pieck

Anton Pieck

Anton Fransiscus Pieck werd samen met zijn tweelingbroer Henri in 1895 geboren in Den Helder. Al jong bleek dat de broertjes goed konden tekenen. Toen Anton 11 jaar oud was, won hij de eerste prijs met een aquarel van een stilleven op een Huisvlijt-tentoonstelling (tentoonstelling over handenarbeid). De tweeling ging een beroepsopleiding tekenen volgen. Toen ze 14 waren, behaalden Anton en Henri de lagere akte tekenen, en drie jaar later slaagden ze voor de middelbare akte. Daarna ging Henri naar de kunstacademie, terwijl Anton werd gevraagd om tekenleraar te worden aan het instituut waar hij zijn akte had behaald. Hij studeerde zelf verder in de avonduren, maar hij was liever samen met zijn broer naar de Academie gegaan. Later werd hij tekenleraar aan het Kennemer Lyceum, en daar bleef hij tot aan zijn pensioen.
In zijn vrije tijd maakte hij tienduizenden tekeningen, aquarellen, schilderijen, etsen en houtsneden, die hem tot de bekendste Nederlandse illustrator van de twintigste eeuw hebben gemaakt. Het beroemdst werd hij met zijn illustraties voor de Sprookjes van Grimm.
Begin jaren vijftig werd Anton Pieck gevraagd mee te werken aan de oprichting van een sprookjespark met speeltuin: De Efteling in Kaatsheuvel, waarvoor hij jarenlang nieuwe attracties bleef ontwerpen en begeleiden. Het werd het dierbaarste avontuur in zijn leven.
In de nacht van 24 op 25 november 1987 overleed Anton Pieck op 92-jarige leeftijd. Een onafgemaakte tekening lag nog op zijn tekenplank.

Anton Fransiscus Pieck werd samen met zijn tweelingbroer Henri in 1895 geboren in Den Helder. Al jong bleek dat de broertjes goed konden tekenen. Toen Anton 11 jaar oud was, won hij de eerste prijs met een aquarel van een stilleven op een Huisvlijt-tentoonstelling (tentoonstelling over handenarbeid). De tweeling ging een beroepsopleiding tekenen volgen. Toen ze 14 waren, behaalden Anton en Henri de lagere akte tekenen, en drie jaar later slaagden ze voor de middelbare akte. Daarna ging Henri naar de kunstacademie, terwijl Anton werd gevraagd om tekenleraar te worden aan het instituut waar hij zijn akte had behaald. Hij studeerde zelf verder in de avonduren, maar hij was liever samen met zijn broer naar de Academie gegaan. Later werd...

Anton Pieck