Burny Bos
Burny Bos

Burny Bos

Burny Bos (Bernard Gerrit Bos) werd op 8 april 1944 geboren in Haarlem. Zijn vader was rector van een Mulo-school. Zelf ging Bos naar de HBS en de Pedagogische Academie. Hij bezocht ook enige tijd de Kunstacademie. Burny werkte een tijd als onderwijzer en in het open-jongerenwerk in Zeeland, voordat hij in 1973 een baan kreeg bij de AVRO. In Hilversum ging hij voor die omroep kinderprogramma's maken. Radio Lawaaipapegaai, de Zandbakshow en de Ko de Boswachtershow waren allemaal populair. Radio Lawaaipapegaai kreeg in Spanje de internationale Premio Ondas.
In de jaren '80 werd hij chef jeugd- en jongerenprogramma's van de VPRO. Vanaf 1989 is Bos zelfstandig film- en tv-producent.

Boeken, films en tv
Bos debuteerde met Het boek van Ko de Boswachter, dat bestond uit teksten uit het radioprogramma. Co-auteurs waren Sjoerd Kuyper en Gerard Brands. Daarna schreef Bos nog enkele Ko de Boswachter-boeken in zijn eentje.
Het boek Liesje of laten we maar winkeltje gaan spelen vormde de basis voor de film Mijn vader woont in Rio, die bekroond werd met de Jantje Beton Cinekidprijs. Naar aanleiding van de film schreef Bos weer een nieuw boek, dat ook Mijn vader woont in Rio heet. Buurman Bolle is gebaseerd op de gelijknamige, succesvolle VPRO-televisieserie.
Schrijver Dolf Verroen over de boeken ontstaan uit De Lawaaipapegaai:
'Het kenmerk van deze boeken is trouwens veiligheid, ondanks het feit dat Burny Bos voor zijn jonge lezers best 'gevaarlijke' onderwerpen aansnijdt. Maar hij doet dat op een uiterst natuurlijke manier, zonder de dwangmatigheid van de missionaris die overtuigen wil en zonder de agressie van de maatschappijkritische wereldverbeteraar. Want Burny Bos schrijft vanuit zichzelf en niet vanuit een theorie. Hij observeert en gaat er, terecht, vanuit dat de dingen die hem bezighouden ook kinderen bezighouden.'