Garth Williams

Garth Williams werd als enig kind geboren in New York op 15 april 1912. Op dezelfde dag dat de Titanic is gezonken. Zijn ouders waren zo geschokt door het zinken van het schip dat ze zijn geboorte pas de volgende dag aangaven. Zijn ouders waren beiden kunstenaars en Garth is opgegroeid in de veronderstelling dat iedereen als werk schilderde of tekende. Toen zijn vader hem als peuter een keer een boom op een raam zag tekenen wist hij dat Garth ook kunstenaar zou worden.

Toen hij zes jaar oud was, tijdens de Eerste Wereldoorlog, verhuisde zijn familie naar Canada omdat ze dachten dat het daar veiliger was. Toen hij tien jaar werd, zonden ze hem naar Engeland om daar naar school te gaan. Hij bleef er ook om te studeren en wou architect worden. Maar er waren toen weinig kansen voor architecten, dus hij besloot om kunstenaar te worden. Omdat zijn ouders het ook waren, dacht hij dat hij ook wel kunstenaar kon worden. Hij ging schilderen, beeldhouwen, scenografie en adverteren studeren en won een prijs waarmee hij twee jaar in Rome kon gaan werken als kunstenaar.

In 1939, net voor de Tweede Wereldoorlog, kwam hij terug naar Engeland en ging bij het Britse Rode Kruis. Er ging een bom vlak naast hem af, waardoor zijn ruggengraat werd verwond en hij niet meer kon werken. Hij ging toen terug naar de Verenigde Staten. In 1943 probeerde hij zijn cartoons te publiceren in de krant The New Yorker, maar ze vonden zijn stijl te wild en te Europees. Hij liet zijn werk zien aan de uitgeverij Harper & Row en zij vroegen hem het boek Stuart Little te illustreren. Hij werd ook gevraagd de boeken van Margaret Wise Brown en Laura Ingalls Wilder te illustreren. Voor hij de illustraties voor de ‘Kleine Huis’ boeken afmaakte, besloot hij de auteur Laura Ingalls Wilder persoonlijk te gaan bezoeken. Hij bezocht ook elke locatie waarover Wilder had geschreven en ze zei later dat zij en haar familie een nieuw leven kregen in zijn illustraties.

Garth Williams is vier keer getrouwd en had vijf dochters en een zoon: Fiona, Bettina, Estyn, Jessica, Dylan en Dylis. Aan het einde van de jaren ’50 kocht Williams een 400 jaar oud kasteel in Mexico. Daar kon hij in zijn werkkamer verder werken als illustrator en auteur, en hij maakte en illustreerde nog meer dan 100 boeken. In 1996 stierf hij aan een longontsteking in zijn huis in Mexico, hij was toen 84.

Lees meer
Garth Williams