Zeb.-Gideon-Samson-Joren-Joshua
Gideon Samson
© Jitske Schols

Prijzen en nominaties

  • Zeb. - 2019 - Gouden Griffel en Zilveren Penseel
  • Alle dieren drijven - 2018 - Vlag en Wimpel
  • Oeuvreprijs - Genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2018.
  • Eilanddagen - 2017 - Vlag en Wimpel
  • Zwarte Zwaan - 2013 - Zilveren Griffel
  • De hemel kan wachten - 2010 - Zilveren Griffel (eerder verschenen als Ziek )
  • Niks zeggen! - 2008 - Vlag en Wimpel

Gideon Samson

Gideon Samson (1985) debuteerde op 22-jarige leeftijd met Niks zeggen! en ontving hiervoor al meteen een Vlag & Wimpel. Zijn tweede boek Ziek verscheen in 2009. Dat werd bekroond met een Zilveren Griffel en Samson was daarmee de jongste griffelwinnaar ooit. Het boek werd in 2017 feestelijk herdrukt onder de titel De hemel kan wachten . In september 2010 verscheen Samsons derde boek, Met je hoofd boven water , dat als een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2013 werd geselecteerd.
Daarna ging het hard. De in het najaar van 2012 verschenen jeugdroman Zwarte zwaan werd alom jubelend ontvangen, beloond met een Zilveren Griffel én genomineerd voor de Gouden Lijst. Die Gouden Lijst won Samson twee jaar later alsnog met het young adult-boek Overspoeld , dat hij baseerde op zijn gesprekken met tsunami-overlevende Julius ’t Hart. In de zomer van 2016 verscheen het langverwachte Eilanddagen (wederom bekroond met een Vlag & Wimpel) en een klein jaar later het op het verhaal van Noach gebaseerde prentenboek Alle dieren drijven , een samenwerking met meervoudig Gouden Penseelwinnares Annemarie van Haeringen.
In januari van 2018, na een maakproces van meer dan vijf jaar, verscheen het met niets te vergelijken Zeb. , over de krankzinnige gebeurtenissen in een doodgewone schoolklas. Voor dit boek werkte Samson samen met de jonge illustrator en graffitikunstenaar Joren Joshua. Bekroond met de Gouden Griffel 2019 en een Zilveren Penseel 2019.
Lees meer