Herman Zevenberg

Als jongetje van acht vond ik in 1984 mijn eerste fossiele zeeëgelstekel in een stuk vuursteen op het Balloërveld in Drenthe. Op een vakantie naar Zweden vond ik vervolgens een aantal trilobieten op het eiland Öland. Daarna ben ik gegrepen door het fossielen verzamelen en ik doe het nu nog steeds. Ik heb inmiddels een behoorlijke collectie opgebouwd. Mijn fossielencollectie bestaat uit ongeveer 9000 fossielen die ik zelf gevonden heb op diverse locaties in Europa.

Aangezien ik boven op de Hondsrug woonde tijdens mijn jeugd, heb ik daar veel gezocht. In Groningen en Haren heb ik menig bouwput afgezocht op zoek naar fossiele koralen die in de ijstijd in Nederland terecht zijn gekomen. Tijdens vakanties naar Scandinavië heb ik ook veel gezocht, onder andere op Gotland en in Zuid Zweden. Vervolgens ben ik Geologie gaan studeren. Tijdens mijn studie Geologie ben ik een aantal keren in Spanje geweest voor veldwerken. Ook daar heb ik het nodige verzameld. Tijdens het onderzoek voor mijn afstudeerscriptie heb ik een behoorlijke verzameling opgebouwd uit het krijt in Zuid Limburg. Momenteel ben ik vaak te vinden in de omgeving Cadzand en Antwerpen, op zoek naar fossiele haaientanden en andere fossielen. Ook kom ik nog regelmatig naar Maastricht en omgeving om fossiele koralen en zeeëgels te zoeken.

In 2000 ben ik begonnen mijn website www.fossiel.net op te bouwen. Dit omdat goede Nederlandstalige informatie over fossielen, vindplaatsen en informatie op internet bijna afwezig was. Inmiddels is de site uitgegroeid tot een plaats waar veel informatie te vinden is. Er staan meer dan honderd fossielen vindplaatsen in Europa op de site en via het actieve fossielenforum kan iedereen meepraten over fossielen en hulp krijgen bij het determineren. Met de site probeer ik de fossielen hobby voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk te maken.

Lees meer
Herman Zevenberg