Hetty Kleinloog

Hendrika (Hetty) Kleinloog (Amsterdam, 24 juni 1958) is scenario – en toneelschrijver, tekstdichter, dramadocent en regisseur.

Van 1984 tot 1988 studeerde zij aan de Theaterschool Amsterdam, de parttime opleiding Docent Drama. Als afstudeerproject richtte zij Theatergroep Mevrouw Jansen op. Bij deze theatergroep was zij tot de opheffing in 2009 creatief leider, auteur, regisseur en tekstdichter.
Voor diverse andere theatergroepen heeft zij toneelstukken geschreven, onder andere voor Theatergroep Troost Gouden Kooistra (2012), over het leven van horecamagnaat Sjoerd Kooistra.

Vanaf 2000 schrijft Hetty televisiedrama. Zij werkt als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur mee aan tv-series als ONM, Lotte (Talpa), SpangaS (NCRV), Malaika (RTL5) en Tita Tovenaar (AVRO) en aan diverse transmediale producties.
SpangaS wint diverse prijzen, onder andere de Gouden Stuiver (2008), Cinekid Kinderkast (2010) en MediaSmarties (2011).
Vanaf 2012 staat Spangas op nummer 1 van Uitzending gemist.
Bij Spangas is zij sinds 2012 naast storyliner en eindredacteur ook teamleider van het schrijversteam.

Als tekstdichter schrijft Hetty liedteksten voor diverse muziektheatervoorstellingen, voor Tita Tovenaar, Grobbebollenlol, Kinderen voor Kinderen (Mummiedans), de scholenmusical Zin in Morgen (NCRV) en het libretto van de Maria Magdalena Passie. In 2013 heeft zij in opdracht van Egon Kracht teksten voor Het Oog van Leonardo, een muziekvoorstelling over Leonardo da Vinci, geschreven.

Van 1992 tot 2009 heeft Hetty lesgegeven, onder andere als docent drama en creatief schrijven aan het ROC van Amsterdam, de opleiding Theater. Vanaf 2010 geeft zij diverse cursussen Creatief Schrijven in de Bibliotheek Amstelveen.

In 2014 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij Ploegsma: SpangaS – Vuurwerk.

Lees meer
Hetty Kleinloog