Een echte held, Suzanne Wouda
Suzanne Wouda

Suzanne Wouda

Suzanne Wouda (Kaatsheuvel, 1974) vertelde vroeger graag dat ze in de Efteling geboren was, maar dat was natuurlijk een sprookje. Het gezin Wouda verhuisde algauw naar Breda en toen naar Uden, waar ze in groep 3 leerde lezen. Erg snel ging dat niet, daarom moest Suzanne oefenen bij de buurvrouw. Een van de oefenboekjes ging over een vraatzuchtige snoek die eendjes aan hun poten naar beneden trok. Suzanne vond op slag boeken niet leuk meer en zwemmen in buitenwater eng. Gelukkig duurde dat niet lang. Ze ging zelfs wedstrijdzwemmen en ontdekte de boeken van Roald Dahl, die soms ook eng maar in elk geval erg leuk waren.

In groep 8 kozen de kinderen in de klas het verhaal van Suzanne uit voor de schoolkrant. Die erkenning deed wel wat met Suzanne, ze wilde nu, naast archeoloog, ook schrijver worden. Haar favoriete boek was Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. Ze las het tien keer, van de eerste hoofdletter tot de laatste punt.

Nu schrijft Suzanne zelf over geschiedenis, en is ze lid van De schrijvers van de ronde tafel. Ze graaft graag in het verleden, op zoek naar onderwerpen om over te schrijven. En zo is ze dus, naast schrijver, ook een soort archeoloog geworden!

Suzannes boek Verschoppelingen werd bekroond met een Vlag en Wimpel, en voor Sabel kreeg ze in 2018 een Zilveren Griffel.
Lees meer

Artikelen over Suzanne Wouda

Duik in de dagboeken uit ‘Oorlog in inkt’

Op deze pagina bekijk je fragmenten uit de originele dagboeken van 'Oorlog in inkt', fotomateriaal en extra informatie over de dagboekschrijvers en hun bijzondere verhaal.

Achtergrond
Lees meer