Thé Tjong Khing

Thé Tjong-Khing werd geboren en groeide op in een Chinees gezin op Java. In Bandung en Amsterdam ging hij naar de avondschool om tekenaar te worden, maar het meeste heeft hij zichzelf geleerd: gewoon in de praktijk. Op zijn 23e kwam hij naar Amsterdam en solliciteerde hij bij de tekenstudio’s van Toonder. Daar begon hij als assistent-striptekenaar terwijl hij eigenlijk nog moest studeren, want hij had een studentenvisum. Toen dat ontdekt werd en hij officieel terug moest naar Java, kwam zijn werkgever voor hem op en verdedigde zijn baan in Nederland. Thé Tjong-Khing kon hier blijven.

Thé Tjong-Khing tekende vele strips, waarvan Iris een van de bekendste is. Het is een science-fictionverhaal in de popstijl van de jaren zestig. De illustraties zijn belangrijker dan de tekst. In 1971 kreeg hij de Belgische Science Fiction Prijs voor zijn strip Arman en Ilva.Ook richtte hij met andere striptekenaars in 1975 het stripblad De Vrije Balloen op. Intussen begon hij in de jaren zestig steeds meer boeken te illustreren, en voor dat werk heeft hij een heleboel prijzen in de wacht gesleept. Daardoor hield hij uiteindelijk op met strips tekenen en werd fulltime boekillustrator. Maar hij kreeg in 1998 van het Stripschap wel de Trentenaireprijs.

Thé Tjong-Khing kan zich goed inleven in kinderen. Hij heeft hippe tieners en kleine kleuters zo goed neergezet, dat iedereen zich erin herkent. Een prachtige combinatie van gedetailleerd en ook los tekenen maakt zijn werk zo populair.

Lees meer
Thé Tjong Khing

Prijzen en awards

Voor zijn strips ontving Thé Tjong-Khing in 1998 de Trentenaireprijs.