Beginnende lezers en AVI - illustratie door Saskia Halfmouw

Beginnende lezers & AVI boeken

Voor elk kind is het een bijzonder moment… Ineens snappen dat die losse letters als je ze uitspreekt een woord vormen. En dat die losse woorden een zin worden, en die zinnen een verhaal. Dat is de magie van het leren lezen!

De techniek is een ander verhaal. Het AVI niveau geeft het technisch leesniveau aan: beginnend met AVI Start en eindigend met AVI Plus. De tussenliggende AVI’s zijn een indicatie van het leesniveau dat gemiddeld wordt bereikt in de loop van elk schooljaar. Zo is M3 het leesniveau halverwege groep 3. En E5 is het niveau aan het einde van groep 5. Maar bedenk, het zijn maar gemiddeldes. En een lastig AVI woord als pannenkoeken wordt vaak al verbazingwekkend snel herkend! Belangrijk is dat je kind ‘leeskilometers’ maakt. En daarvoor zijn gelukkig heel wat leuke kinderboeken op alle niveaus beschikbaar!

Inspiratie artikelen

Strips lezen: goed voor de leesontwikkeling!

Tegenwoordig hoor je deskundigen steeds vaker zeggen dat strips lezen goed is voor kinderen. Marion van der Meulen, lees- en schrijfdeskundige, legt uit waarom.

Achtergrond
Lees meer

Interview met Paul van Loon

Voor de serie 'AVI-lezen met Paul van Loon' schreef de populaire grumor-schrijver diverse boeken op AVI-niveau. Speciaal voor beginnende lezers! Wij vroegen hem alles over deze serie en zijn nieuwste boek 'Ik ben net als jij'.

Achtergrond
Lees meer

Dyslexie

Het ene kind leert sneller lezen dan het andere. En het leerproces gaat ook niet altijd in een even regelmatig tempo. Gaat het leren lezen en schrijven structureel niet lekker, dan kan er sprake zijn van dyslexie.

Achtergrond
Lees meer

Hoe wordt een AVI-niveau bepaald?

Hoe wordt een AVI bepaald? Een duidelijk overzicht van de verschillende AVI niveaus en wat ze inhouden.

Achtergrond
Lees meer