Beginnende lezers en AVI - illustratie door Saskia Halfmouw

Beginnende lezers & AVI boeken

Voor elk kind is het een bijzonder moment… Ineens snappen dat die losse letters als je ze uitspreekt een woord vormen. En dat die losse woorden een zin worden, en die zinnen een verhaal. Dat is de magie van het leren lezen!

De techniek is een ander verhaal. Het AVI niveau geeft het technisch leesniveau aan: beginnend met AVI Start en eindigend met AVI Plus. De tussenliggende AVI’s zijn een indicatie van het leesniveau dat gemiddeld wordt bereikt in de loop van elk schooljaar. Zo is M3 het leesniveau halverwege groep 3. En E5 is het niveau aan het einde van groep 5. Maar bedenk, het zijn maar gemiddeldes. En een lastig AVI woord als pannenkoeken wordt vaak al verbazingwekkend snel herkend! Belangrijk is dat je kind ‘leeskilometers’ maakt. En daarvoor zijn gelukkig heel wat leuke kinderboeken op alle niveaus beschikbaar!

Op deze pagina

Uitgelichte boeken

De honing en de honingin

De honing en de honingin

Al bekend met de Toneellezenserie? Deze boeken lees je samen. Zo wordt lezen nog leuker! Twee (of meer) lezers nemen rollen op zich. Er is veel afwisseling in dialoog, waardoor iedereen aan de beurt komt en goed geoefend kan worden met intonatie. Ontdek bijvoorbeeld dit grappige en vrolijke verhaal van Manon Sikkel. Lien is een prinses, maar haar juf denkt daar anders over…

Mijn zelfleesboek voor groep 3

Mijn zelfleesboek voor groep 3

De overgang van de kleuters naar groep 3 is een hele stap. Het leren lezen gaat nu écht beginnen! Mijn zelfleesboek voor groep 3 zorgt voor een vlekkeloze start voor de beginnende lezer. Het boek groeit mee met het leesniveau van derdegroepers, van AVI Start naar M3 (midden groep 3) en E3 (eind groep 3). Voor iedereen is er een verhaal! En niet alleen leesverhalen, ook zoekplaten, moppen en strips van bekende characters als Dolfje Weerwolfje, Spekkie en Sproet en Agent en Boef.

Een draak uit een ei

Een draak uit een ei

Jette Schroder & Natascha Stenvert

Wenslezen is een serie voor beginnende lezers, met avonturen die elk kind wel zou willen beleven. Zo’n avontuur is Een draak uit een ei ook. Bart en Dani vinden een ei in het bos. Wat gebeurt er als het ei uitkomt? Heerlijk fantasievol verhaal voor zelflezers, geschreven op AVI E3-niveau. Extra leuk: voorzien van échte drakenweetjes!

Niet bijten, Dolfje!

Niet bijten, Dolfje!

Paul van Loon & Hugo van Look

Dolfje is er voor iedereen, dus ook voor de beginnende lezer! Niet bijten, Dolfje is geschreven op AVI E4-niveau. Dolfje heeft last van jagersbloed. Noura moet er alles aandoen om hem niet te laten bijten! De zinnen zijn kort en leesbaar, maar er gebeurt genoeg; er is namelijk ook een jager die het op Dolfje heeft gemunt…

Spekkie en Sproet groot AVI leesboek

Spekkie en Sproet groot AVI leesboek

Vivian den Hollander & Juliette de Wit

De leukste en grappigste detectives hebben ook hun eigen AVI-leesboek! In dit boek lossen ze drie belangrijke zaken op, geschreven op verschillende AVI-niveaus. Uiteraard zet Spekkie haar magische spekkie-eet-gave weer in om tot geniale ingevingen te komen en staat ook haar neef politieagent Nelson weer voor hen klaar. Geen dief is veilig voor de speurneuzen Spekkie en Sproet!

Inspiratie artikelen

Hoe wordt een AVI-niveau bepaald?

Hoe wordt een AVI bepaald? Een duidelijk overzicht van de verschillende AVI niveaus en wat ze inhouden.

Achtergrond
Lees meer

Wat is AVI?

Veel kleuters kunnen al hun naam schrijven, of een aantal letters herkennen. Maar in groep drie begint het echte werk.. leren lezen. Een spannend en vaak ook leuk proces. Ineens leest je kind aan de ontbijttafel voor wat er op het pak hagelslag staat!

Achtergrond
Lees meer