Dyslexie

6 tips om thuis met je kind te oefenen met begrijpend lezen

Wist je namelijk dat je het schoolniveau van je kind kunt verhogen door met hem of haar te oefenen met begrijpend lezen? Als een kind goed is in begrijpend lezen, snapt hij of zij ook beter de oefeningen tijdens bijvoorbeeld aardrijkskunde, geschiedenis of worden verhaalsommen makkelijker.

Lekker veel lezen is dus belangrijk. Maar daarnaast zijn er technieken om te oefenen met leesbegrip en om de woordenschat te vergroten. Wij vroegen de onderwijsredactie van Kidsweek om tips. Zij maken lesmateriaal bij de kinderkrant Kidsweek voor scholen en voor thuis.

Op deze pagina

‘Lezen draagt bij aan het verbreden van je wereld, onder andere in de vorm van het vergroten van empathie en het oproepen van creativiteit en verbeeldingskracht.’

Pascal Cuijpers - docent en publicist op Joop.nl

 • Tip 1: Onderzoek het doel van de tekst
  Blader samen met je kind door een krant of een tijdschrift. Laat je kind een artikel uitkiezen dat hem of haar aanspreekt. Kijk naar de foto, koppen en tussenkoppen en praat over het onderwerp. Waar denk je dat het over gaat? Waarom spreekt het artikel je aan? Laat vervolgens je kind het artikel lezen. Als er onbekende woorden tussen zitten, ga dan samen op zoek naar de betekenis.
 • Tip 2: Vergroot de achtergrondkennis
  Is een onderwerp ingewikkeld? Bekijk dan informatieve filmpjes over dit onderwerp op bijvoorbeeld YouTube of Jeugdjournaal. Kinderen begrijpen teksten veel beter als zij iets weten over het onderwerp.
 • Tip 3: Lees op vaste tijden
  Zorg ervoor dat je kind elke dag een half uurtje leest. Dat klinkt misschien streng, maar het kan helpen om leesmomenten in te plannen. Lees bijvoorbeeld altijd na het eten of vlak voor het slapengaan.
 • Tip 4: Veel leuke dingen lezen
  Misschien een open deur, maar hoe meer je kind leest, hoe groter zijn of haar woordenschat. Laat je kind vooral teksten lezen die hem of haar aanspreken. Ook het lezen van korte verhalen, nieuwsberichten, weetjes en strips draagt bij aan het verbeteren van leesbegrip.
 • Tip 5: Geef zelf het goede voorbeeld
  Pak er zelf ook eens een goed boek of een krant bij. Veel lezen is natuurlijk ook voor jezelf een verrijking. En ‘een goed voorbeeld doet goed volgen!’
 • Tip 6: Geef Kidsweek cadeau!
  Kidsweek is een krant speciaal voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. In Kidsweek lezen zij over het nieuws, maar ook over dieren, sport, raar-maar-waar-nieuws en moppen. Artikelen zonder moeilijke woorden, maar met genoeg uitdaging zodat kinderen niet alleen maar leren over de wereld, maar ook spelenderwijs hun leesvaardigheid verbeteren. Kidsweek heeft een speciaal kennismakingsabonnement waarmee je 6 weken lang elke week een Kidsweek ontvangt voor 6 euro!

Dit artikel is een samenwerking tussen Kidsweek en Kinderboeken.nl. Wil jij ook met ons een artikel schrijven dat aansluit bij onze missie om kinderen mooie verhalen te laten beleven? Neem contact met ons op via info@kinderboeken.nl.