Annemarie van Haeringen vertelt over ‘Ossip en de onverwachte reis’

Annemarie van haeringen
© Lona Aalders 

Het startsein voor de Nationale Voorleesdagen is gegeven! Ossip en de onverwachte reis van Annemarie van Haeringen staat in de Prentenboek TopTien. Annemarie van Haeringen heeft vele bekroningen mogen ontvangen voor haar werk. Ze won al drie keer de Gouden Penseel. De Nationale Voorleesdagen zijn een mooie reden om de maakster van Ossip en de onverwachte reis te interviewen:

 

 • Hoe zou je je eigen werk omschrijven? Wat is kenmerkend voor jouw werk?
  Dat is meer een vraag voor de uitgever of recensent… het is moeilijk om zelf met enige afstand naar je werk te kijken. Misschien dit: het is gevoelig, er zit vaak veel vaart en beweging in, humor, soms felle en intense kleuren. Alles werkt mee om een bepaald gevoel over te brengen: compositie, kleur, lijn, vorm, de keuze van het materiaal en vaak ook het wit van het papier.
 • Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
  Dat is een goede vraag, dat kan echt van alles zijn! Het beste voorbeeld is misschien de geit Sneeuwwitje, ze bestaat echt, zij is zo grappig en lief dat ik een boek over haar móést maken; Sneeuwwitje breit een monster. Daarna vond ik dat de andere geit, Doortje, ook in een boek moest komen en dat werd Eén monster te veel. Helaas is Doortje afgelopen zomer overleden. Nu staat ze gelukkig nog in een boek…

 • Waar en wanneer schrijf en teken je het liefst?
  Altijd! Schetsen en schrijven kan overal, maar in de heuvels in Italië lukt me dat de laatste tijd erg goed, het is heerlijk om daar te werken.
 • Wat is het grootste compliment dat je kunt krijgen over jouw werk?
  Een stukgelezen boek; als een kind een boek van mij kiest als favoriet boek en alleen maar daaruit voorgelezen wil worden. Of voorgelezen… sommige kinderen kennen het dan uit hun hoofd, fantastisch is dat! En nog mooier is een kind dat af en toe zinnen uit je boek citeert… dat gebeurt!
 • Wat is je favoriete prentenboek?
  Ossip en de onverwachte reis scoort hoog, maar misschien is het wel altijd het laatste boek waar ik aan werk… Op dit momenten is dat De dag waarop de draak verdween.

Ossip en de onverwachte reis

 • Hoe ben je op het idee voor ‘Ossip en de onverwachte reis’ gekomen?
  Ik wilde altijd al een boek over een kabouter maken, als kind tekende ik ook veel kabouters. Maar ik dacht dat het niet meer in deze tijd zou passen. Tot mijn man vertelde dat hij door zijn oma is opgevoed met kabouters en hij heeft dat weer overgebracht op zijn dochter en zij weer op haar zoontje. Gewoon maken dus. Het is zo fijn om alledaagse voorwerpen en dieren door de ogen van een kabouter te zien… Ik zit dan in een andere wereld.
 • Heb je een tip voor kinderen die illustrator willen worden?
  Ja, begin vandaag met tekenen (als je niet al begonnen bent) en nooit meer stoppen! Alles proberen, hoe gekker hoe beter!

 

ossip en de onverwachte reis

Ossip en de onverwachte reis

Ossip heeft zoete broodjes gebakken. En nu wacht hij tot ze zijn afgekoeld. Maar wachten duurt lang… De zon schijnt en ineens ziet hij iets wat er nog niet was.
‘Hé, wat is dit?
Waar gaat het naartoe?’ Nieuwsgierig volgt Ossip het spoor…
Na een dag vol avontuur zit de rode draad ineens muurvast. ‘Hé, niet zo trekken!’ De rode puntmuts van zijn buurvrouw Wawwa is een mutsje geworden…

 

Nieuwsgierig geworden naar Ossip en de onverwachte reis? Bekijk de details hier.  De eerste bladzijdes bekijk je hier.

 

 

 

'Ossip en onverwachte reis'

Werp een blik in het prentenboek 'Ossip en de onverwachte reis'