De mooiste kunstprentenboeken

De mooiste kunstprentenboeken

We hebben een aantal bizarre maanden achter de rug en voorlopig zal de wereld nog even anders dan anders blijven. Lekker wegdromen in een fijn boek kan gelukkig altijd. En er zijn steeds meer lichtpuntjes te vinden: vanaf 1 juni mogen we mondjesmaat weer naar het museum!

Bereid jullie museumbezoek voor met de allerleukste kunstprentenboeken. Je bent nooit te jong (of te oud) om over kunst te lezen. Van Mondriaan tot Coco Chanel en van Kandinsky tot Givenchy. Duik samen in deze plaatjes van prentenboeken en bekijk alvast thuis welke leuke activiteiten voor kinderen er zijn.

Op deze pagina

Escher

Escher

Wouter van Reek

Ronddwalen door de betoverende platen van kunstenaar Maurits Escher: samen met hoofdpersonen Nadir en Zenith maak je een reis door de wonderlijke wetenschappelijke kunst van Escher. Wouter van Reek verwerkte zijn wiskundige ideeën en raadsels op briljante wijze in dit spannende verhaal. Lukt het Nadir en Zenith om met hulp van meneer Escher te ontsnappen uit de bijzondere plek waarin ze zijn beland?

Wil je de kunst van Escher in het echt bekijken? Bezoek dan de fantasievolle en wereldberoemde tentoonstelling Escher in het Paleis.

In de tuin van Monet

In de tuin van Monet

Kaatje Vermeire

De kleurrijke en romantische landschappen van Claude Monet: wie wil daar niet in wonen? Gelukkig kun je een stukje Monet in huis halen met het prachtige kunstprentenboek In de tuin van Monet van Kaatje Vermeire.

Monet genoot van zijn tuin. Van de waterlelies en de blauweregen. De bladeren aan de bomen. In de kleine dingen van het leven zag hij iets heel bijzonders. De natuur was zijn grootste inspiratie. Kaatje Vermeire brengt diezelfde sfeer over in In de tuin van Monet.

Het prentenboek nodigt uit om samen te praten over gevoelens, bijvoorbeeld over wat de verschillende seizoenen bij je oproepen en wat de natuur met je doet. Dus zit een museumbezoek nog even niet in de planning? Duik dan samen met dit boek de natuur in!

Maurits Muis en Rembrandt

Maurits Muis en Rembrandt

Dieter Schubert & Ingrid Schubert

Het kunstprentenboek Maurits Muis en Rembrandt is in samenwerking met het Mauritshuis in Den Haag gemaakt. Maurits Muis woont in het grote huis. Elke avond als de mensen weg zijn, doet hij zijn ronde. En nu zijn zijn vrienden in rep en roer. In de plint onder het schilderij van de oude man is een gaatje verschenen… In het verhaal reis je met Maurits terug in de tijd. Ontmoet de jonge Rembrandt en ontdek wat hem inspireerde.

Samen met je kind naar het Mauritshuis? Lees hier over de activiteiten voor kinderen in dit mooie museum

Het stoere kunstboek

Het stoere kunstboek

Hoe kun je naar kunst kijken? Wat kun je erbij voelen? Hoe wordt een museumbezoek spannend? In Het STOERE kunstboek lezen kinderen over kunst binnen en buiten, in alle soorten en maten. Het boek staat vol verhalen, gedichten, museumgeheimen, een avontuurlijke wandelkaart en leuke weetjes. Een keur aan kinderboekenauteurs en stoere Nederlanders laat je kunst uit het Kröller-Müller Museum op een andere manier beleven. Door fantasievolle en persoonlijke verhalen die aanhaken bij de thema’s die in deze diverse collectie aan bod komen. En geïnspireerd door de natuur eromheen die je op een andere manier van kunst kan laten genieten.

Het Kröller-Müller museum organiseert allerlei leuke activiteiten voor kinderen. Bekijk hier de website met alle informatie.

En toen De Stijl

En toen De Stijl

Joost Swarte

In het kunstprentenboek En toen De Stijl – Op bezoek in het atelier bezoekt een kat de ateliers van negen kunstenaars gelieerd aan De Stijl. Ook neemt hij een kijkje bij een Bauhaus-werkplaats. Met zijn befaamde ‘klare lijn’ toont Joost Swarte de diversiteit van een kunstbeweging die is uitgegroeid tot een icoon van moderniteit over de hele wereld.

Bekijk het prentenboek en bezoek daarna het Kunstcentrum Den Haag, het prachtige art deco gebouw van de architect H.P. Berlage waar je onder andere het werk van Piet Mondriaan kunt zien. En ook hier is voor kinderen genoeg te beleven.

Coco of het kleine zwarte jurkje

Coco of het kleine zwarte jurkje

Annemarie van Haeringen

Coco of het kleine zwarte jurkje neemt je mee op een adembenemende reis door het leven van Coco Chanel. Dit prachtige prentenboek is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Chanels bijzondere levensloop spreekt al generaties tot de verbeelding en inspireert nog steeds.

Het ontroerende verhaal van Annemarie van Haeringen oogt als een modern sprookje. De kleine Coco groeit op in een weeshuis waar ze onder leiding van haar zwartgeklede ‘tantes’ hard moet werken voor de kost. Maar ze leert er ook naaien en borduren. Op haar achttiende moet ze een baantje zoeken. De wereld ligt voor haar open. Eén ding weet Coco heel zeker: ze wil nooit, nooit meer arm zijn.

Jawlensky – Haar ogen

Jawlensky – Haar ogen

Bette Westera & Sylvia Weve

In de beroemde en kleurrijke schilderijen zocht Alexej von Jawlensky (1864-1941) naar de essentie en de beleving van verbeelding. De makers van dit kunstprentenboek kijken door de ogen van Jawlensky naar de werkelijkheid. Op invoelbare wijze maakten zij zo het onzichtbare zichtbaar.

Jawlensky – Haar ogen gaat over een kind dat opgroeit zonder moeder en dat dankzij zijn verbeeldingskracht toch een manier vindt om haar in zijn leven te betrekken.

Holland op z’n mooist

Holland op z’n mooist

Charlotte Dematons

Omdat reizen naar het buitenland voorlopig wat onzeker blijft, is er des te meer reden om het moois in eigen land op te zoeken. Dit kunstprentenboek is een prachtige inspiratiebron.

Reis mee van Bloemendaal naar het Gemeentemuseum in Den Haag. Van blonde duinen naar de stad Haarlem, langs Hollandse plassen en polderlandschappen, naar het strand van Scheveningen, om uit te komen bij een van de meest geliefde musea van Nederland. Wat verdween er in het Hollandse landschap en wat bleef in stand?
Charlotte Dematons zet met haar fijne penseel verleden en heden naast elkaar, in een groot zoekavontuur langs de sfeervolle schilderijen van de Haagse School.

Extra boekentips voor 9+

Mister Orange

Mister Orange

Truus Matti

New York, 1943. Linus is blij met zijn nieuwe baantje als loopjongen. Hij doet niets liever dan door de straten van Manhattan lopen dromen. Over zijn broer Apke bijvoorbeeld, die naar Europa gaat om mee te vechten in de oorlog. Of over Superman, die andere held.
Het huis in 59th Street waar Linus sinaasappels bezorgt, ziet er van buiten uit als alle andere. Binnen, in het atelier van mister Orange, is alles anders. Zelfs als het regent is het er licht, en op de muren dansen gekleurde vlakken. Niemand die fantasie zo serieus neemt als mister Orange. In zijn atelier lijkt de echte wereld ver weg...
Een brief van Apke brengt Linus terug in de harde werkelijkheid. De oorlog in Europa lijkt helemaal niet op die in zijn fantasie. En trouwens, wat heb je aan fantasie als je eigen broer in gevaar is?

In mister Orange kun je de schilder Piet Mondriaan herkennen. Zijn leven lang was hij op zoek naar nieuwe manieren om te schilderen. In de Tweede Wereldoorlog verruilde hij Europa voor New York.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2012 en met de prestigieuze Batchelder Award (USA).

De jongen die in de muur verdween

De jongen die in de muur verdween

Lydia Rood & Wouter Tulp
Meester Rembrandt zat zó dicht bij de snijtafel dat hij het lijk moest kunnen ruiken. Maar hij keek naar Dirk, zijn tekenstift in de lucht. Amsterdam, 1632. Dirk gaat stiekem naar een anatomische les van zijn vader, chirurgijn Tulp. Hij zal zijn broers laten zien dat hij best tegen bloed kan! Later wordt hij ook chirurgijn, net als hun vader. Verstopt achter ruggen en hoge hoeden ziet hij hoe zijn vader het lijk van een gehangene opensnijdt… en hij moet overgeven. Dit mag zijn vader nooit te weten komen! Dirk schrikt als hij ontdekt dat de schilder Rembrandt van Rijn de anatomische les heeft geschilderd, met hem erbij! Hij moet zichzelf van het groepsportret zien te krijgen! Maar dan moet hij eerst voorbij Saskia van Uylenburgh, die verliefd is op de schilder. Gelukkig heeft Dirk twee echte vrienden die hem willen helpen. Spannend avontuur dat je meevoert naar het levendige 17e-eeuwse Amsterdam met zijn galgenveld, de snijzaal in het waaggebouw en de kunstenaars en kunsthandels in de Breestraat. De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp is Rembrandt van Rijns eerste grote groepsportret van een gilde. De les vond plaats op 16 januari 1632. Eén keer per jaar organiseerde het Amsterdamse chirurgijnsgilde een openbare ontleding. Het daarbij gebruikte lichaam moest van een geëxecuteerde crimineel zijn. Zo’n ontleding trok veel volk, tot en met de jonge Dirk! Het schilderij hangt nu in het Mauritshuis in Den Haag.