Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > De brief voor de koning

De brief voor de koning

Een goed verhaal doorstaat de tand des tijds en kent geen grenzen. De brief voor de koning is het schoolvoorbeeld van zo’n verhaal. Geschreven in de jaren 60 van de vorige eeuw, is het boek inmiddels vertaald in 25 talen, werd bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar en kreeg de slechts eenmaal uitgereikte Griffel der Griffels voor het beste kinderboek allertijden.

In 2014 werd het boek in het Engels vertaald en gepubliceerd door Pushkin Press in Groot-Brittanië, waar het zeer lovende kritieken ontving. Ook The New York Times plaatste een prachtige recensie over The letter for the King.

Het artikel met de titel ‘Can a Simple, Classic European Fantasy Win over Jaded American Kids? This One Just Might’, gaat in op het ‘simpele’ karakter van het boek die juist zoveel inhoud heeft. Bekijk de recensie hier.

Het verhaal vindt zijn oorsprong in het klaslokaal. Toen Tonke als lerares werkte aan de kunstacademie in Den Haag beloofde zij haar leerlingen een verhaal te vertellen, als zij rustig zouden werken. Om haar leerlingen geboeid te houden, verzon ze een verhaal met veel actie en cliffhangers.

“Op een dag vertelde ik ze het verhaal over een jongen die een deur opende toen er om hulp werd geroepen. In het moment verzon ik zijn naam en ik gaf hem een brief, maar ik wist toen nog helemaal niet wat er in de brief stond of hoe het verhaal zou eindigen. Het was de laatste dag voor de vakantie en alle leerlingen luisterden met open mond naar het verhaal. Toen, in die vakantie, heb ik het verhaal opgeschreven en dat was De brief voor de koning.

Momenteel zijn de opnames van een internationale Netflix-serie over De Brief voor de Koning. De serie zal in het najaar van 2019 online komen op Netflix. De opnames worden gemaakt in Nieuw-Zeeland en Praag. Yorick van Wageningen en Gijs Blom zijn de Nederlanders die in de verfilming van het beroemde boek te zien zullen zijn. Van Wageningen zal King Favian spelen, terwijl Blom in de huid van Prince Viridian kruipt.