Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > ‘De gebroeders Leeuwenhart’ in de theaters

‘De gebroeders Leeuwenhart’ in de theaters

De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren is een onvergetelijke klassieker. Het boek gaat over broederliefde, moed en de strijd tussen goed en kwaad. Het verhaal wordt nu door het jeugdtheatergezelschap van Het Nationale Theater op het podium gebracht in een theatervoorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar. De broers Jonathan en Kruimel worden gespeeld door Rick Paul van Mulligen (o.a. bekend van Wie is de mol?) en Teun Luijkx (o.a. bekend van A’dam en E.V.A.).

Voor jong en oud

Astrid Lindgren (1907-2002) is een pionier in de jeugdliteratuur. In haar boeken staat altijd het kinderperspectief op de wereld centraal. Het kwam daardoor regelmatig voor dat Astrid Lindgren het aan de stok kreeg met de gevestigde orde of heersende opvattingen over kinderpedagogiek. Dit omdat ze kinderen zou aanzetten tot rebellie of omdat haar onderwerpen te eng of heftig zouden zijn. Juist haar vermogen om fantasie en realiteit naadloos in elkaar over te laten vloeien is haar kracht als schrijver. Lees meer over Lindgrens leven in haar biografie Deze dag, een leven.

Astrid Lindgren schreef De Gebroeders Leeuwenhart in 1973. Ze wilde kinderen troosten met een verhaal over eenzaamheid, moed en sterfelijkheid. Het boek werd een wereldwijde hit. Bijna vijftig jaar later is het voor veel mensen nog steeds het mooiste kinderboek dat ze ooit lazen.

Voorstelling

Regisseur Casper Vandeputte brengt deze geliefde jeugdroman van Astrid Lindgren in de toneelbewerking van Marie Lalander en Mats Huddén naar de theaters. Hij maakte van De Gebroeders Leeuwenhart een fantasierijke bewerking. Een verhaal over volwassenen en kinderen die leren te leven met de dood.

De voorstelling speelt nog tot en met 15 december 2019, op de website van HNT staat meer informatie en kan je tickets kopen.

‘Toen ik De gebroeders Leeuwenhart voor het eerst las op mijn achtste was ik net als de hoofdpersoon Kruimel diep onder de indruk van alle avonturen op leven en dood die de broers samen meemaken. Toen ik het een paar jaar geleden herlas werd ik vooral geraakt door de overgave waarmee Jonathan zijn kleine broer over Nangijala vertelt. Die overgave is de sleutel geworden voor deze voorstelling.’

Regisseur Casper Vandeputte

De gebroeders Leeuwenhart

De broers Jonatan en Kruimel zijn onafscheidelijk. Als zij kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Kunnen de broers dit monster verslaan?
Een prachtig boek, dat ook troost kan bieden en kan helpen bij rouwverwerking. Bekroond met een Zilveren Griffel!

'Het mooiste boek dat ik als kind las; zo droevig, fantasierijk en meeslepend. Door Astrid Lindgren wilde ik zelf gaan schrijven.' - Saskia Noort

‘Kinderen zijn nog niet bang voor de dood. Ze zijn bang om alleen achter gelaten te worden. In de steek gelaten te worden door degenen van wie ze houden.’

Astrid Lindgren