Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Filosoferen met je kind? Vijf kinderboeken over filosofie

Filosoferen met je kind? Vijf kinderboeken over filosofie

 

April is de Maand van de Filosofie, dus het perfecte moment om je eens te verdiepen in filosoferen. Wist je dat dit ook heel goed samen met je kind kan?

Kinderen filosoferen vaak al ongemerkt, door de vele vragen die zij stellen. Want filosofie draait om vragen stellen. Open vragen, waar je met elkaar over door kan blijven denken. Vragen over grote thema’s, zoals ‘Wat is geluk?’ of ‘Wat is respect?’ Of vragen die opkomen op school of bij het spelen, bijvoorbeeld ‘Kun je met Lego kunst maken?’ of ‘Wie maakt er regels?’


Grote Gedachten - Janny van der MolenTip 1: Grote gedachten – verhalen over filosofie (12+)

Volgens Janny van der Molen, auteur van Grote gedachten, is dat precies waar het in de filosofie om draait: ‘(…) vragen stellen. Steeds weer. Zoeken naar wat waar is en weten dat er vele antwoorden zijn en dat het zinvol is die allemaal serieus te nemen. Om vervolgens weer een vraag te stellen.’

In haar bijzondere boek bespreekt Janny in zes verhalen de grote gedachten van veertien belangrijke filosofen. Het is geen non-fictie, want de kennis is verweven in een fictief verhaal rondom filosofiedocent meneer Swart en zijn leerlingen. Onder anderen Socrates, Plato en Spinoza komen voorbij. Ze vertelt zo helder over hun ideeën, dat die voor iedereen begrijpelijk worden.

Lees meer over Grote gedachten van Janny van der Molen. Kopen? (€ 25,50)

De reis van vos - The Fan Brothers (filosofie - levensvragen)Tip 2: De reis van vos (prentenboek 3+)

‘Op de dag dat het hertenschip verscheen, zat Vos na te denken over de wijde wereld. Zijn kop zat vol vragen.
Waarom word je van sommige liedjes blij en van andere verdrietig?
Waarom praten bomen nooit?’      

Met deze zinnen begint De reis van vos. Een prentenboek vol filosofische vragen om over door te denken. In de hoop antwoord te vinden op deze en vele andere vragen, gaat vos op reis met drie herten en een duivenfamilie. Ze hebben allemaal hun eigen doel, maar uiteindelijk vinden ze elkaar in hun gedachten.

Lees meer over De reis van vos van The Fan Brothers. Kopen? (€ 15,99)

 

Alle verhalen van Kikker & Pad - Arnold Lobel - filosofie Tip 3: Alle verhalen van Kikker & Pad (voorleesbundel 3+)

In deze dikke bundel staan de vier geliefde verhalen van vriendenpaar Kikker en Pad bij elkaar. Een echte klassieker, die velen waarschijnlijk nog uit hun eigen jeugd kennen. Het zijn korte verhalen, waarin met weinig woorden heel veel wordt gezegd.

Ondanks de eenvoud zijn het gelaagde verhalen, waardoor Alle verhalen van Kikker & Pad voor zowel jonge als oudere lezers – en zeker ook volwassenen – waardevol is.

‘Ik voelde me blij / omdat ik een kikker was.
En ik voelde me blij / omdat jij mijn vriend bent.
Ik wilde alleen zijn. / Ik wilde erover nadenken / hoe mooi alles is.’

Lees meer over Alle verhalen van Kikker & Pad van Arnold Lobel. Kopen? (€ 25,99)

Voor altijd en even - Sarah Jacoby - tijd - filosofie - Tip 4: Voor altijd en even (prentenboek 5+)

Tijd is een moeilijk en abstract begrip, maar ook iets waar kinderen dagelijks mee te maken hebben. Kinderen hebben nog weinig besef van tijd, en voor volwassenen wordt tijd steeds kostbaarder. Het ideale onderwerp om over te filosoferen. Bijvoorbeeld aan de hand van het prentenboek Voor altijd en even, een poëtisch prentenboek over tijd en geluk.

‘Wanneer je goed kijkt kun je het haast zien.
Het lijkt of je het bijna aan kunt raken.
Is dit een beetje hoe voor altijd voelt?’

In dit bijzondere boek van Sarah Jacoby vliegt een dag voorbij die niet lang genoeg kan duren. De poëtische en filosofische vertaling van Imme Dros maakt het verhaal geschikt voor alle leeftijden. Bij het boek is een lesbrief gemaakt voor leerlingen van groep 3 en 4. Deze kun je ook heel goed zelf gebruiken en helpt je om samen te ontdekken hoe je tijd kunt ‘zien’ en hoe je samen kunt nadenken over de toekomst.

Lees meer over Voor altijd en even van Sarah Jacoby. Kopen? (€ 15,99)

 

De woordsmid - Patricia FordTip 5: De woordsmid (11+)

Volgende week verschijnt De woordsmid, een heerlijk leesboek dat spannend is én veel stof tot nadenken biedt. Je kan nu alvast een begin maken met lezen.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst en gaat over Letta. Zij woont in Ark, waar een streng regime heerst. John Noa is er de baas. Hij bepaalde dat er alleen maar gesproken mag worden in Lijst: een taal die bestaat uit 500 voorgeschreven woorden.

Vragen waar je tijdens en na het lezen van De woordsmid over nadenkt zijn: ‘Wat is goed of slecht? Hoe belangrijk is vrijheid, en hoe machtig is taal?’

Lees meer over De woordsmid van Patricia Forde. Kopen? (pre-order, € 18,99)