Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Gideon Samson wint Nienke van Hichtum-prijs 2019

Gideon Samson wint Nienke van Hichtum-prijs 2019

Gideon Samson wint met zijn boek Zeb. de Nienke van Hichtum-prijs 2019. De Nienke van Hichtum-prijs is een tweejaarlijkse literatuurprijs voor kinderboeken. De prijs is ingesteld door de Jan Campert-Stichting in 1964.

De jury over Zeb.: ‘De buitenissigheden in Zeb. worden opgediend als glasheldere logica in een verder volkomen realistische omgeving. Ontregeling brengt het vooral aan in de hoofden van de lezers. Die ontregeling is vrolijk, grappig en speels, maar daaronder schuilt een onheilspellend gevoel van vervreemding.  Met Zeb. voegt Samson een uniek absurdistisch geluid toe aan de Nederlandse jeugdliteratuur.’

Zeb. werd al bekroond met de Gouden Griffel 2019 en een Zilveren Penseel 2019. Lees hier meer over deze prijzen.

Meer bekroonde boeken bekijken? Klik dan hier!

Zeb.

Dit is het verhaal van onze klas. Het is het verhaal van Imara, Ravi, Jayden, Katinka, Noepy, Max, Ziva, Lev, Annabelle, Meral, Wies, Ozzie en de rest. En van Ariane natuurlijk. Hadden we al verteld dat Ariane een zebra is? Het is verder niet echt belangrijk, als je dat soms dacht, maar dan weet je het gewoon. Wij zijn de klas van juf Cato.
Gideon Samson werd voor Zeb. bekroond met de Gouden Griffel 2019 en Joren Joshua met een Zilveren Penseel 2019.

ImageOver Gideon Samson

Gideon Samson (1985) debuteerde op 22-jarige leeftijd met Niks zeggen! en ontving hiervoor al meteen een Vlag & Wimpel. Zijn tweede boek Ziek verscheen in 2009. Dat werd bekroond met een Zilveren Griffel in 2010 en Samson was daarmee de jongste griffelwinnaar ooit. In 2012 verscheen de jeugdroman Zwarte zwaan die alom jubelend werd ontvangen. Zwarte zwaan werd beloond met een Zilveren Griffel én genomineerd voor de Gouden Lijst. In de zomer van 2016 verscheen Eilanddagen, waarvoor Samson wederom een Vlag en Wimpel ontving. In 2017 verscheen Alle dieren drijven, met illustraties van Annemarie van Haeringen. Hiervoor ontving hij ook een Vlag en Wimpel.