Het bijzondere verhaal achter 'Justins rivaal'

Het bijzondere verhaal achter ‘Justins rivaal’

Het intrigerende verhaal over Justin in Justins rivaal komt niet alleen uit de fantasie van schrijfster Lydia Rood. Zij schreef het boek samen met Jason (10 jaar), deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Lydia Rood kwam bij Jason in de klas als Schoolschrijver en vroeg alle kinderen een verhaal te verzinnen. Het verhaal van Jason maakte indruk en daarom besloot ze hier een boek over te schrijven.

Lees hieronder het bijzondere verhaal van Jason over ‘zijn’ boek (eerder geplaatst in Thuismakers, een magazine van Spirit voor pleegouders en andere geïnteresseerden).

Op deze pagina

Foto door Nienke Laan

Ik ben Jason. Samen met Lydia Rood heb ik een boek geschreven Justins Rivaal. Een boek dat de problemen rond pesten, nare thuissituaties, pleegouders etc. onder de loep neemt. Dit zijn problemen die meerdere mensen hebben, ik hoop met dit boek anderen te laten zien dat zij niet de enige zijn.

Toen ik in groep 6 van de basisschool zat, kwam Lydia Rood bij mij op school als schoolschrijver. Ze gaf als opdracht een verhaal te schrijven. Nadat ze mijn verhaal gelezen had, wilde ze hier graag mee doorgaan. Ik heb verhalen en scènes mogen bedenken, wat ik heel fijn vind omdat ik dan mijn fantasie kan gebruiken. Het boek zelf gaat niet over mijn leven, maar sommige stukjes heb ik wel zelf meegemaakt.

Nadat ik alle scènes en rollen naar Lydia had gestuurd, maakte zij er een echt boek van. Ik vind het heel mooi geworden en ben heel trots op het resultaat. In het nawoord geef ik als tip: als jij je herkent in het boek, is mijn advies om te blijven praten en hulp te zoeken als je het even niet lekker hebt. Of als je iemand kent die dezelfde dingen meemaakt, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Dat heeft mij ook erg geholpen. Verder hoop ik ook dat als mensen zich niet herkennen in het verhaal ze er wel wat ervan geleerd hebben, namelijk dat niet iedereen het altijd fijn heeft.

Ik heb veel reacties op het boek gehad. Van mensen die het erg goed vonden wat ik gedaan had. Ook spraken mensen mij op straat aan omdat ze mij kenden van het boek. En sommige vertelden dat ze het thuis of op school ook niet fijn hadden en dat ze veel kracht uit het boek haalden. Daardoor durfden ze te praten over hun problemen. Het gaf mij een goed gevoel dat ik mensen heb kunnen helpen. Ik hoop dat het boek nog vele anderen kan helpen.

‘Blijf praten, als je je even niet goed voelt of je gepest wordt of als je iemand wilt helpen die niet zo fijne dingen meemaakt. Praat met iemand die je vertrouwt, dat heeft mij ook geholpen.’

Jason in het nawoord van 'Justins rivaal'

Justins rivaal

Justins rivaal

Lydia Rood

Schelden, in de sloot duwen… Justin wordt gepest. Als hij ontdekt dat pestkop Danilo het zwaar heeft thuis, besluit Justin hem te helpen. Maar hoe ver ga je voor een van de grootste pestkoppen van de klas?

‘Je armen,’ zegt Justin. ‘Ze zien helemaal blauw. En je rug.’
‘Je mag het niet doorvertellen.’
‘Beloofd,’ zegt Justin.
‘Tegen niemand.’ Danilo stoot hem aan. ‘Zweer het!’ Hij ziet er angstig uit.
Daarom zegt Justin: ‘Oké, ik zweer het.’
‘Tegen niemand.’
‘Tegen niemand.’

‘Justin is een dapper personage waar iedereen wat van kan leren. Justins rivaal leert je dat zwaar gepest worden niet hoeft te betekenen dat je geen verschil kunt maken in de wereld. Rood schreef een hoopvol boek met een sympathiek hoofdpersonage.’

Recensie door Mathilde Lemm op Pluizuit