Jij bent het monster! - Lucy Cousins
Jij bent het monster - Lucy Cousins

Jij bent het monster! – Interview met Lucy Cousins

Lucy Cousins is de schrijfster en illustratrice van het favoriete karakter van menig peuter: Muis! Met haar eigen kleinzoon Gabriel speelt ze graag monstertje. Dat is altijd lachen, gieren, brullen natuurlijk! Die fantasiewereld en het plezier dat ze met haar kleinzoon heeft, inspireerde haar tot het schrijven van het boek Jij bent het monster!

Lees hieronder het interview met deze bijzondere schrijfster én oma.

Interview met Lucy Cousins over haar kleinzoon en 'Jij bent het monster!'

Wanneer leest u het liefst voor aan uw kleinzoon?

Lucy CousinsIk vind het geweldig om Gabriel voor het slapengaan voor te lezen. Hij zit dan in zijn pyjama op bed en kruipt tegen me aan om samen nog even een boekje te lezen. Het is zo gezellig, ik geniet daar heel erg van. Maar eigenlijk is elk moment een goed moment om samen te lezen. Gabriel en ik zijn allebei dol op dieren, dus we lezen nu veel boeken over wilde dieren. Zijn lievelingsdier is een sneeuwluipaard, het mijne een koala.

Uw kleinzoon inspireerde u tot het schrijven van 'Jij bent het monster!' Kunt u daar iets meer over vertellen?

Toen Gabriel twee jaar oud was, vroeg hij vaak aan anderen of ze samen met hem monstertje wilden spelen. Ik vond dat geweldig. Als hij dat aan mij vroeg, sprong ik vaak op uit mijn stoel. Ik trok gekke gezichten, maakte grote armgebaren en achtervolgde hem door de kamer terwijl ik monstergeluiden maakte. Gabriel rende dan gillend en giechelend voor me weg. Als ik hem te pakken had, deed ik vaak alsof ik zijn tenen wilde opeten en vertelde hem dan hoe lekker die smaakten. We lagen altijd in een deuk als we dat spelletje deden. Op een dag, na het spelen, kwam het idee bij me op dat ik van dit spelletje wel een prentenboek kon maken. Ik begon me af te vragen hoe ik er in onze fantasiewereld als monster uit zou zien. Daarna dacht ik na over hoe de rest van onze familie eruit zou zien als monster. Het was enorm leuk om van iedereen monsterversies te bedenken!

Hebt u tips voor grootouders in Nederland over hoe zij voorlezen nog specialer kunnen maken?

Kies een voorleesboek uit dat je zelf erg leuk vindt, dan geef je dat enthousiasme ook weer door aan een kind. Probeer jezelf zoveel mogelijk onder te dompelen in het verhaal en in de personages, en kijk ernaar vanuit het perspectief van een kind. Ik herinner me nog goed dat toen mijn vader mij als klein meisje voorlas, hij de woorden en zinnen van de personages in het boek altijd geweldig uitsprak, met grappige stemmetjes bijvoorbeeld. Daardoor kreeg hij mij altijd aan het lachen. Dat probeer ik nu ook te doen. Als ik voorlees, vergeet ik even dat ik volwassen ben en ben ik juist heel speels. Het is ook goed om tijdens en na het voorlezen te praten over het boek en vragen te stellen. Praat over de dingen die je allebei leuk vond aan het boek, zoals de personages of de illustraties. Maar het allerbelangrijkste is om te genieten van het samenzijn en de liefde voor lezen met je kleinkind te delen.

Waarom zouden alle grootouders een exemplaar van 'Jij bent het monster!' in hun boekenkast moeten hebben staan?

Mijn wens is dat Jij bent het monster! kinderen en (groot)ouders aanmoedigt om te spelen. Het boek laat zien dat je altijd naar een fantasiewereld kunt ontsnappen waar grappige en kleurrijke monsters leven. Het is leuk, een klein beetje eng misschien, maar omdat het boek zich afspeelt binnen de veilige omgeving van een liefdevolle familie wordt het nergens te spannend. Ik hoop dat alle voorlezers ervan genieten om met monsterachtige stemmen voor te lezen en ik zou het helemaal geweldig vinden als kinderen en voorlezers zelf monsters gaan spelen!

In hoeverre spelen boeken en voorlezen een rol in de tijd die u doorbrengt met je kleinzoon?

Er zijn veel leuke dingen die je kunt ondernemen met je kleinkind, maar ik denk dat samen lezen wel een van de meest plezierige en waardevolle dingen om te doen zijn. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen hoe belangrijk boeken zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

Boeken zijn op zoveel verschillende manieren belangrijk voor kinderen. Als lezer deel je je liefde voor lezen met een kind, wat de emotionele band tussen jullie samen versterkt.

Kinderen zien hun eigen levens terug in verhalen, maar kunnen ook andere werelden betreden, zowel in de ‘echte’ wereld als in fantasiewerelden. Door (voor) te lezen begrijpen kinderen gevoelens en relaties beter. Kinderen kunnen geïnspireerd worden door verhalen, passend bij de ontwikkeling die zij op dat moment doormaken. Maar voor mij is het allerbelangrijkst dat boeken zoveel plezier brengen. Het is onmogelijk om te benoemen op welke honderden manieren boeken een positieve invloed hebben op kinderen. Dus pak snel een voorleesboek erbij: er is geen betere manier om voor je kleinkind te zorgen!

Jij bent het monster!

Jij bent het monster!

Lucy Cousins

Bekijk hier het boek van Lucy Cousins, geïnspireerd op de fantasiewereld van peuters en de bijzondere band met haar kleinzoon.

Jij bent het monster is een vrolijk en aandoenlijk verhaal van de schrijfster en illustratrice van Muis over de kracht van dromen en spelen.

Bekijk hier het boek van Lucy Cousins, geïnspireerd op de fantasiewereld van peuters en de bijzondere band met haar kleinzoon.

Jij bent het monster is een vrolijk en aandoenlijk verhaal van de schrijfster en illustratrice van Muis over de kracht van dromen en spelen.

Artikelen over opa & oma

Column door Caja Cazemier

Schrijfster Caja Cazemier vertelt in deze column over haar kleindochter, die haar passie voor boeken al vroeg deelde. 'Taal geeft een kind toegang tot de wereld' aldus Caja, die ook een aantal leuke voorleesfoto's deelt.

Column
Lees meer