Jurkjes, sokken en blote billen – Mode in kinderboeken

Jurkjes, sokken en blote billen – Mode in kinderboeken

Vier de mode met een goed kinderboek! Wij zetten de mooiste en verrassendste kinderboeken over mode voor je op een rij.

Op deze pagina

Coco of het kleine zwarte jurkje

Coco of het kleine zwarte jurkje

Annemarie van Haeringen

Denk je aan mode, dan denk je aan Coco Chanel. Voor de reeks kunstprentenboeken van uitgeverij Leopold en het Gemeentemuseum maakte de veelbekroonde illustratrice Annemarie van Haeringen het prachtige Coco of het kleine zwarte jurkje, over hoe de kleine Coco uitgroeide tot de bekende modeontwerpster. De zwierige tekeningen van Annemarie van Haeringen passen perfect bij de altijd elegante Coco. Let bijvoorbeeld ook op de tekening van de blote vrouw die ronddanst zonder korset, het kledingstuk waar Coco Chanel zo’n hekel aan had: ‘Ik maak een jurk waarin je niet voelt dat je hem aan hebt. Een jurk waarin je kunt dansen en fietsen.’ Om uren bij weg te dromen.

Coco of het kleine zwarte jurkje (3 tot 5 jaar) van Annemarie van Haeringen.

Hubert de Givenchy

Hubert de Givenchy

Philip Hopman

In dezelfde serie kunstprentenboeken verscheen ook Hubert de Givenchy, voor Audrey met liefs geschreven en getekend door Philip Hopman. De levensverhalen van Hubert de Givenchy en actrice Audrey Hepburn zijn hierin met elkaar verweven. Audrey probeert allerlei outfits – grappig detail: ze trekt ook even de iconische jurk van Marilyn Monroe aan – maar het is het telkens maar niet. Pas als ze Hubert ontmoet en een van zijn ontwerpen past zit de kleding als gegoten. ‘Alsof ik ze voor je gemaakt heb,’ zegt Hubert. Een heerlijk prentenboek over mode én een innige vriendschap.

Hubert de Givenchy, voor Audrey met liefs (vanaf 5 jaar) van Philip Hopman.

Paul Poiret

Paul Poiret

Enzo Pérès-Labourdette

Ook Paul Poiret – Dromen van de oriënt – over modeontwerper Paul Poiret die telkens zijn eigen pad kiest – verscheen in de serie kunstprentenboeken van Leopold en het Gemeentemuseum. De tekeningen van Enzo Pérès-Labourdette laten op adembenemende wijze zien hoe Paul Poiret geïnspireerd werd door de sprookjesachtige wereld van 1001 nacht en zijn dromen werkelijkheid maakte. Elke illustratie is een kunstwerk op zich en nodigt uit om samen te praten en filosoferen over wensen, kleuren en fantasieën.

Paul Poiret – Dromen van de oriënt (vanaf 3 jaar) van Enzo Pérès-Labourdette.

Verkeerde sokken

Verkeerde sokken

Youp van 't Hek

Mode gaat natuurlijk niet alleen over kunstenaars en haute couture, maar juist ook over de alledaagse dingen. Een prentenboek dat daar goed bij aansluit is Verkeerde sokken. Sam vraagt zich af waarom iedereen toch altijd twee dezelfde sokken aan heeft. ‘Dat is nou eenmaal zo,’ zegt mama. Dat vindt Sam maar saai. Twee verschillende sokken zijn toch veel leuker? Sam maakt de andere kinderen op school al snel enthousiast over het fenomeen verkeerde sokken. Dat maakt je voeten tenslotte veel feestelijker! Een vrolijk verhaal over anders denken en anders durven te zijn.

Verkeerde sokken (3 tot 5 jaar) van Youp van ’t Hek en Marije Tolman.

Bloterik

Bloterik

Simone Hennig

Tja, niet iedereen houdt van mode. Of van sokken. Bloterik vindt alle kleding maar niks. Alles zit te strak of te wijd, is te kriebelig of te groot, of gewoon hartstikke stom. Dan vindt Bloterik samen met zijn lieve opa een bijzonder voorwerp in een boom… Het is net zo zacht als een knuffel, is aan alle kanten precies groot genoeg en je kunt er van alles in verstoppen. Heeft Bloterik dan eindelijk zijn lievelingskledingstuk gevonden? Herkenbaar voor vele ouders en kinderen die weleens worstelen met het aankleedritueel ’s ochtends vroeg!

Bloterik (3 tot 5 jaar) van Sabine Buchner.

Made by Indira

Made by Indira

Caja Cazemier

Een heel andere kant van mode – die niet altijd even leuk en rooskleurig is – staat centraal in het 12+-boek Made by Indira. De verhaallijnen over de Nederlandse Terra en de Indiase Indira komen samen en vertellen zo een belangrijke boodschap over de schrijnende kant van de mode-industrie. Shoppen is natuurlijk heerlijk maar de omstandigheden waarin de arbeiders werken is vaak afschuwelijk. Made by Indira zet je aan het denken en spoort aan tot actie. Want alle kleine beetjes verandering helpen.

Weten hoe je Made by Indira in kunt zetten in de klas? Lees hier de lesbrief bij dit boek.

Made by Indira (vanaf 12 jaar) van Caja Cazemier en Martine Letterie.