Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Kinderboeken over de oorlog

Kinderboeken over de oorlog

Jaarlijks staan we stil bij oorlogsslachtoffers tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en vieren we de volgende dag onze vrijheid. Ook jonge kinderen horen thuis of op school over de oorlog, vaak roept dit veel vragen op. Een boek kan helpen om dit lastige thema bespreekbaar te maken. Onderstaande kinderboeken zijn leerzaam en informatief en vertellen oorlogsverhalen vanuit verschillende perspectieven.

Kinderen met een ster

Kinderen met een ster (6+)

Voor jonge kinderen vanaf ongeveer zes jaar is Kinderen met een ster een aanrader. Een voorleesboek waarin de verhalen van zes joodse kinderen worden verteld. Doodgewone kinderen, tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt. De verhalen zijn gebaseerd op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten. De ingetogen, maar kleurrijke illustraties van Rick de Haas maken het boek extra bijzonder.

Martine Letterie schreef ook voor oudere kinderen over de oorlog, in dit interview vertelt ze over haar oorlogsboeken.

Kinderen met een ster (15,99)  

Een hondenleven

Een hondenleven (9+)

In Een hondenleven volg je Mos, de hond van Janinka en Mirek. Als de oorlog uitbreekt, wordt het huis waar hij woont platgebombardeerd. Daarna kan Mos zijn baasjes niet meer vinden en zoekt hij zijn toevlucht tot een oude treinwagon waar al een paar andere honden wonen. Samen proberen ze eten te vinden, en ze komen op de vreemdste plaatsen. Nooit geeft Mos de hoop op dat hij zijn baasjes weer terug zal vinden. De oorlog is al voorbij als hij op een dag een bekende geur ruikt…

David Cirici schreef een prachtig verhaal dat alles in zich heeft om een klassieker te worden! Het perspectief van een hond zorgt voor een verrassende beleving van de oorlogsjaren.

Een hondenleven (17,50)

Buiten is het oorlog

Buiten is het oorlog (10+)

Iedereen kent het aangrijpende verhaal van Anne Frank. Janny van der Molen beschrijft in Buiten is het oorlog aan de hand van tien thema’s het leven van Anne Frank voor kinderen. Van de zorgeloze beginjaren tot aan het intens verdrietige einde. Door samen te werken met de Anne Frank Stichting is Janny inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten gebleven.

Een indrukwekkend (voor)leesboek. Met illustraties van Martijn van der Linden en foto’s uit de albums van de familie Frank. Download ook de bijbehorende lesbrief.

Buiten is het oorlog (18,50)

Familiegeheim

Familiegeheim (10+)

In tegenstelling tot bovenstaande boeken speelt Familiegeheim van Caja Cazemier en Martine Letterie zich niet in het verleden af. Het boek vertelt over de nichtjes Eva en Annefloor, die elkaar voor het eerst ontmoeten op de begrafenis van hun opa. Door een groot geheim binnen de familie heeft niemand meer contact met elkaar, omdat de nichtjes daar verandering in willen brengen, duiken ze in het verleden.

Hun familiegeschiedenis blijkt er niet een om trots op te zijn. In de oorlog kozen hun overgrootouders voor de kant van de Duitsers. Via de zus van hun opa ontdekken ze hoe het was om op te groeien met zo’n verleden. Het boek laat op een inlevende manier een andere kant van de oorlog zien. Het verhaal is gebaseerd op het dagboek van een vrouw die opgroeide tijdens de oorlog.

Familiegeheim (9,99)