Koken-met-karin-interview
Karin Luiten in de keuken

Kinderen koken zelf! – Interview met Karin Luiten

Koken is een leuke bezigheid, en opeten wat je zelf gemaakt hebt is natuurlijk nog leuker. De handigste manier om van kinderen gezonde eters te maken, is ze al vroeg te betrekken bij klusjes in de keuken.

Peuters hebben veel plezier als ze de geschilde aardappels mogen laten ‘zwemmen’ en slabladen in stukken kunnen scheuren. En kleuters kunnen al een aardig handje helpen met deeg kneden en eieren pellen. Zo zijn je kinderen al flink op weg om echte koks te worden!

En wanneer komt het moment dat je als ouder aan kunt schuiven voor een maaltijd die helemaal door je kind is klaargemaakt? We vroegen het aan culinair journalist en kookboekenschrijfster Karin Luiten, naar aanleiding van het verschijnen van de vierde druk van Het grote kinderkookboek.

Interview met Karin Luiten

Wanneer komt het fijne moment dat je als ouder kunt genieten van een maaltijd die door je kind(eren) is klaargemaakt?

Dat moment komt eerder dan je denkt. Kinderen zijn van nature leergierig, maak daar gebruik van door ze al jong te betrekken bij het boodschappen doen en koken. Zodra kinderen redelijk vlot lezen, kunnen ze de stappen in een recept volgen en een niet te moeilijk gerecht maken. En wees niet al te bang voor een zooitje in de keuken, ook opruimen valt te leren.

Helpt zelf leren koken ook om van kieskeurige kinderen alleseters te maken?

Lastige eters hou je altijd, maar de kans dat je kind alles opeet als het recept zelf uitgekozen en gemaakt is, is natuurlijk wel groter. Ook is het prima als een kind begint met dingen als cupcakes of pizza. Zie dat als een instapmodel. Voor je het weet verorbert je lastige eter vol trots zijn zelfgemaakte groentefriet of zalmpakketjes.

Kookte je zelf ook al jong?

Zeker. Ik deed mee aan de kooklessen voor kinderen van het toenmalige Zuivelinstituut. Mijn eerste eigen maaksels waren ham-kaashapjes en pindarotsjes. En ik heb wel duizend appeltaarten gebakken!

Test je je recepten bij kinderen?

kinderkookboektestteam van Karin LuitenIk ben erg blij met mijn testteam van 54 kinderen, tussen de 4 en 16 jaar. Ze krijgen de recepten toegestuurd, met een vragenlijst erbij. Ik wil graag weten of alles begrijpelijk genoeg is opgeschreven, of de tijden kloppen en of ik geen stappen heb overgeslagen die voor mij logisch zijn maar voor een startende kok niet. Als je een appel in stukjes wilt hebben, kan het zijn dat een kind eerst de appel gaat schillen en dan kleine stukjes eraf gaat snijden tot het klokhuis overblijft. Maar het is natuurlijk veel eenvoudiger om de appel eerst in vieren te verdelen, het klokhuis eruit te snijden en dan de kwarten te schillen en in stukjes te snijden. Dit zijn extra toelichtingen die je voor een volwassene over zou slaan. Ook vraag ik altijd of er dingen zijn die ze zelf anders zouden zeggen of doen. En naar aanleiding van hun commentaar, of bij de jonge kinderen dat van hun ouders, pas ik de recepten aan.

Het boek staat boordevol smakelijke en nieuwsgierig makende recepten. Van Thaise loempiaatjes en sushi tot soepballetjes en zevenbladsoep. Maar het ziet er ook erg leuk uit. Met veel grappige illustraties, stripjes en groentemoppen. Je bent een multitalent!?

Ik zit mijn hele leven al te pas en te onpas te tekenen. Toen ik in 2005 mijn website www.kokenmetkarin.nl begon, was het voor mij dan ook logisch om illustraties te maken van alle gerechten. Voor mijn grotemensenkookboeken ben ik intussen toch maar overgestapt op professionele fotografie, maar met dit kinderboek kon ik me eindelijk eens helemaal ongegeneerd uitleven en het kind in mezelf naar boven halen.

En wat zijn de GMT’s?

Dat zijn de Grote Mensen Tips. Ik heb de recepten vrij naturel gehouden. Maar voor volwassenen, en voor kinderen met een steviger smaak geef ik suggesties om een gerecht met kleine aanpassingen net wat meer pit geven.

Ik heb trek gekregen van dit interview, en ga die nasirolletjes met pindasaus maken. Dank, Karin!

Karin Luiten-foto Harold Pereira

Foto Harold Pereira

Het grote kinderkookboek

Het grote kinderkookboek

Karin Luiten

Jong geleerd, oud gedaan. Wie als kind leert koken, eet een leven lang lekker, en nog gezond ook. In dit vrolijke kookboek vol weetjes en grapjes zie je hoe je met verse basisingrediënten de heerlijkste maaltijden op tafel zet. Van falafel tot stamppot, van loempiaatjes tot spaghetti met ballen: kinderen kunnen het helemaal zelf, zónder pakjes of zakjes!
Karin Luiten (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van diverse kookboeken, waarvan de zonder pakjes & zakjes-boeken het bekendst zijn. Dit boek is een bundeling van haar twee eerder verschenen kinderkookboeken 'Lekker opscheppen!' en 'Lekker uitpakken!'.

Kinderkookschort

Kinderkookschort

Karin Luiten

Koken = knoeien. Geen probleem met dit schort! In de handige zak kun je een pannenlap doen of iets anders wat je bij de hand wilt houden. Onmisbaar voor alle junior-chefs!
Het vrolijke design is van Karin Luiten, schrijfster van Het grote kinderkookboek. Met dit boek kunnen kinderen zelf aan de slag in de keuken!