Kinderpanel van Kinderboeken.nl

Kinderpanel van Kinderboeken.nl

Vorige maand vonden de rondleidingen van het kinderpanel van Kinderboeken.nl plaats. Wel 100 kinderen mochten een kijkje nemen bij een echte uitgeverij én hun ongezouten mening over allerlei boeken geven. Auteurs Harmen van Straaten, Martine Letterie, Lizette de Koning en Henk Hardeman kwamen ook langs om te vertellen wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een kinderboek. Bekijk hieronder de aftermovie!

Wat houdt het kinderpanel in?

Sinds dit schooljaar heeft kinderboeken.nl een eigen kinderpanel. Dit panel bestaat uit 100 kinderen tussen de 6 en 12 jaar, meiden én jongens. Ze komen uit heel Nederland: van Maastricht tot Leeuwarden en van Breda tot Amsterdam. De panelleden lezen en beoordelen manuscripten van boeken die nog uitgegeven moeten worden, ze mogen hun meningen geven over onderwerpen van (nieuwe) boeken, omslagen, illustraties en nog veel meer! Ook denken ze mee over hoe er meer kinderen aan het lezen kunnen worden gezet. Het panel voor het schooljaar 2018/2019 zit nu vol en kinderen kunnen (helaas) niet meer voor aangemeld worden.

Recensies door het kinderpanel

Naast het geven van hun eigen ideeën, lezen de kinderen voornamelijk veel boeken. Ze schrijven een recensie, die ze achterlaten op deze website. Een paar voorbeelden van deze recensies:

“Ik vond het boek leuk, omdat ik de manier van vertellen mooi vond. Ik kon niet stopen met lezen, omdat het verhaal spannend is. Bijvoorbeeld het stukje dat gaat over bij het graf waar Yara die jongen ontmoet. Het boek neemt je mee in het verhaal, daardoor wil je graag het verhaal uitlezen. Je wilt steeds weten hoe het verder gaat, dit is spannend.”

– Friso over De familie Grafzerk: Niet te filmen!

“Ik vond het een heel leuk boek omdat ik wel van humor en actie houd!! Het is een heel grappig boek en ook spannend. Dog man is grappig en leuk getekend! Ik vond het ook wel leuk dat je zelf een paar personen kan tekenen door de tekenvoorbeelden achterin het boek. Ik heb in de klas ook mijn boekbespreking over Dog man gehouden, mijn klas kende het boek al van de poster op school en nu nam ik het boek mee en vertelde ik erover! Ze mochten van de juf onder de tekenles allemaal Dog man na tekenen. Dat was heel leuk. Het boek ziet er heel mooi uit, ik heb hem al zes keer gelezen en mijn broer vier keer. Ik raad het boek aan bij andere kinderen!”

– Hugo over Dog Man

“Ik vond het een spannend en leuk boek. De hoofdpersoon Mare is een slim meisje omdat ze haar geheim eerst aan haar mama ging vertellen en dan pas aan haar vriend Sebas. Ze beleeft spannende avonturen als ze naar het zwembad gaan met school en ze bang is dat ze een zeemeermin staart krijgt. Gelukkig loopt het verhaal heel goed af. De plaatjes in het boek zijn leuk. Alleen het is niet zo slim om een geheim op de voorkant van het boek te zetten. Dan weet iedereen direct je geheim! Ik zou het boek aan mijn vriendinnen, omdat het een leuk boek is. Mijn vriendinnen houden ook van zeemeerminnen. Mijn zusje ook. Die wil later zeemeermin worden.”

– Ella over Ik ben een zeemeermin