Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Een kamer vol kinderboeken: tips om je boeken leuk neer te zetten

Een kamer vol kinderboeken: tips om je boeken leuk neer te zetten

Zijn jullie thuis gek op lezen en liggen overal boeken? Tijd om de verzameling een mooi plekje in het interieur te geven. Kinderboeken uitstallen kan op meer manieren dan alleen in een boekenkast. Wij helpen een handje met vijf creatieve manieren!

Bekijk onze tips voor:

  • Stevige kartonboeken
  • Grote prentenboeken
  • Boeken met (extra) mooie binnenkant
  • Kleine boeken
  • Koffietafelboeken

“A room without books is like a body without a soul.”

Marcus Tullius Cicero

Coco of het kleine zwarte jurkje - kinderboekenKleine boeken

Kleine prentenboeken kun je natuurlijk in een plastic opbergbak stoppen. Net iets origineler is het om wat boeken in een houten speelgoedkist of een vrachtwagen op te bergen. Staat vrolijk en gezellig! Wij vonden een aantal leuke varianten op de vrachtwagen, zoals deze houten speelgoedkist of stapel de boeken in deze kruiwagen. En natuurlijk zijn er op het creatieve platform Etsy ook leuke voorbeelden te vinden.

Boekentips!

Vul de vrachtwagen met Coco of het zwarte jurkje, een heerlijk zwierig prentenboek over het leven van Coco Chanel, geschreven en geïllustreerd door Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen.

En wat te denken van Naar de overkant van Wouter Klootwijk met prachtige prenten van Enzo Pérès-Labourdette. Een fijn (voor)leesboek over de speciale vriendschap tussen Eefje en Steef, die ieder aan een kant van de rivier wonen.

Tot slot tippen wij Meneer Beer, een lief en grappig verhaal over familie en vriendschap met speelse illustraties.

Interiorjunkie - kinderboekenStevige kartonboeken

Ook kleinere kartonboeken kun je mooi in het zicht neerzetten. Wees lekker creatief met simpele wandrekjes of geef een kruidenrekje een heel andere bestemming. En zet er dan ook meteen een fijne voorleesstoel bij, zoals op deze mooie foto van de babykamertour op InteriorJunkie.com.

Krijg je al inspiratie van deze kinderkamer? Bij IKEA vind je kruidenrekjes voor je boeken. Kartonboeken hebben vaak afgeronde hoeken zodat kinderen zich niet bezeren, en dit schattige wandplankje volgt dezelfde lijn. Of ben je op zoek naar iets stoerders?

Boekentips!

En nu nog wat pronkstukken voor op de plankjes natuurlijk. Wij tippen nieuwe favorieten als Bora, 1,2 … tel je mee? van de Nederlandse ontwerpster Deborah van der Leijgraaf. Een klassieker als Muis ontdekt knalt ook heerlijk van de planken, net als Kleuren van de Engelse stoffenontwerpster Jane Ormes.

Boeken met (extra) mooie binnenkant

Er zijn van die prentenboeken die zulke mooie illustraties hebben dat je ze wel zou willen inlijsten. Die je gewoon niet dicht kúnt slaan. En wie zegt dat dat moet? Kies samen uit jullie lievelingsprentenboek de allermooiste illustratie en zet ’m opengeslagen neer op een standaard. Bijvoorbeeld een standaard voor sierborden die in allerlei varianten te krijgen zijn. Of een standaard voor tablets, zoals dit exemplaar van bamboe of deze kookboekenstandaard gemaakt van rubberhout, een ecologisch ‘vriendelijke’ houtsoort.

Boekentips!

Ga bijvoorbeeld voor een van de vele mooie tekeningen van draken uit De dag waarop de draak verdween van Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen. Alle illustraties in het boek zijn helemaal gemaakt met blauwe balpen.

Of kies jullie favoriete huis uit Thuis van Carson Ellis: zetten jullie het huis van de Noorse God op de standaard of het huis van de Japanse zakenman?

Een ander boek waar je uren in kunt kijken is Oceaan en Hemel van The Fan Brothers, een magisch-realistisch sprookje over afscheid waarin je een bijzondere reis maakt, over water en door de wolken.

Koffietafelboeken

Sommige boeken zijn zo mooi dat het écht zonde is om ze weg te stoppen in een boekenkast. Leg ze gewoon in het zicht, op een bijzettafel. Zo word je telkens weer blij van jullie favoriete boek. Nog handiger zijn de opbergmanden waar je andere pronkboeken kunt opstapelen om af en toe te rouleren. We vonden bij IKEA en Casa handige, hippe manden. En deze van Kartell is al een kunstwerk op zich.

Boekentips!

Ik wou dat ik een vogel was, een schitterende bloemlezing met een natuurgedicht voor elke dag, is zo’n boek dat je ergens mooi in huis kunt zetten, om telkens weer in te lezen en te bladeren.

Ook in In Holland staat een huis vind je keer op keer de allermooiste verhalen en versjes uit de Nederlandse jeugdliteratuur.

Of wat dacht je van de nieuwe, luxe editie editie van Pippi Langkous… Deze uitgave met linnen rug en leeslint wil ieder kind toch wel in zijn eigen Villa Kabelbont hebben staan?

Grote prentenboeken kinderboekenGrote prentenboeken

Waar laat je de joekels? Ook de grootste prentenboeken zet je leuk in het zicht.  Zet de boel op stelten in deze chique plantenstandaard van Xenos of neem een variant met opbergmand om de boeken nog beter te kunnen zien. Hoewel de boeken natuurlijk alle aandacht verdienen, word je vast ook vrolijk van deze fleurige standaard in mintgroen waar je ook nog een stapeltje boeken onder kunt leggen.

Boekentips!

Een mooie plek verdient het kijk- en zoekboek Zoek! van Saskia Halfmouw, met de allerleukste en liefste honden. Spotten jullie al bekende honden?

Of rijm mee met Kleintje Beer in Alle wielen in de file van Harmen van Straaten, waarin jullie allerlei stoere voertuigen tegenkomen.

Ook het enorm grote prentenboek De Gorgels en de Geheime Operatie kun je maar beter in de slaapkamer hebben staan. Want als de ‘r’ in de maand zit, komen Bobba en zijn Gorgelvrienden misschien wel ’s nachts uit het boek gekropen om je (klein)kind te beschermen…