Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Luisterboekaward voor ‘De Familie R.I.P.’

Luisterboekaward voor ‘De Familie R.I.P.’

Vandaag werd in radioprogramma De MAX! (NPO Radio 5) bekendgemaakt dat het luisterboek De Familie R.I.P. de Hebban Luisterboek Award 2019 in de categorie kinderen heeft gewonnen.

De Familie R.I.P., geschreven door Paul van Loon, werd ingesproken door Frank Lammers.
De Hebban Luisterboek Award werd uitgereikt tijdens de Week van het Luisterboek, die van 6 t/m 12 mei plaatsvindt.

Over De Familie R.I.P.
De familie Rip wordt een beetje raar gevonden in de buurt. Jimi houdt van gitaargeweld bij volle maan. Lea kan dwars door muren zweven en moeder begraaft zich graag in de tuin. Toch doen ze hun best geen overlast te veroorzaken. ‘Lief zijn voor de buren!’ zeggen de Rips steeds tegen elkaar. Want ze willen nou weleens lang in hetzelfde huis blijven wonen. Maar hoe ze ook hun best doen, buurman Knieper vertrouwt het niet. RIP ROT OP, denkt hij. Hij heeft geen idee wat hem te wachten staat…

Hebban Luisterboek Award
De Hebban Luisterboek Award is een (lezers)juryprijs voor de beste voorlezer. Er zijn twee categorieën: volwassenen en kinderen. Meer dan honderd liefhebbers van luisterboeken beoordeelden de longlist. Onder de longlist-genomineerden bevonden zich veel bekende voorlezers zoals Dieuwertje Blok, Kees Hulst, Inge Ipenburg, Ricky Koole, Frank Lammers, Rik van de Westelaken en Carly Wijs. Eerder won o.a. Jochem Myjer de prijs, voor zijn boek De Gorgels.

De professionele jury van de Hebban Luisterboek Award 2019 bestaat uit Henkjan Smits, Mariëlle van Tilburg (audioprofessional), Soraya Vink (redacteur en luisterboek-specialist Hebban) en Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban). Zij beoordeelden de titels op de shortlists.

Uit het juryrapport
Frank Lammers is uitermate geschikt voor dit spannende en humoristische verhaal. Hij vertelt het alsof hij naast de toehoorder zit en alsof hij het zelf beleeft. Het luisterboek wordt een extra beleving omdat Lammers echt “acteert”. Door de – soms overmatige – inzet van bijgeluiden in het luisterboek, is de stem van Lammers een rustpunt; voor kinderen een manier om ze alert te houden in de soms chaotische scènes. Door de fijne voorleesstem groeit dit kinderboek uit tot een verhaal dat geschikt is voor alle leeftijden omdat je je er oprecht mee vermaakt. Of zoals een van de juryleden terecht opmerkte: ‘Frank Lammers leest voor zoals je ook voorleest aan de rand van het bed als de kinderen gaan slapen.’