Tentoonstelling: Op papier durf ik alles

Tentoonstelling: Op papier durf ik alles

Vanaf 3 juni presenteert het Allard Pierson in Amsterdam Op papier durf ik alles – tekeningen van Annemarie van Haeringen. Een kleine, representatieve tentoonstelling over een van de meest bekroonde Nederlandse illustratoren.

Op papier durf ik alles is te zien in het Allard Pierson van 3 juni t/m 25 september 2022.

Fascinatie voor dieren

Populair en veel vertaald zijn haar prentenboeken, met eigen tekst of die van andere auteurs. Zoals De prinses met de lange haren, Beer is op vlinder en de series rondom Kleine Ezel en Olifantje, die geliefd zijn bij kinderen en hun (groot)ouders. Als kind tekende Annemarie van Haeringen (1959) de vele dieren die haar ouderlijk huis bevolkten, tijdens haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie waren het die in Artis. Haar fascinatie voor dieren is nooit verdwenen. Zo figureren onder meer olifanten, ezels en haar eigen twee geiten geregeld als personage in haar werk. Ook sprookjesachtige figuren als draken en monsters komen veel voor.

Wat zij in haar atelier tekent, is alleen gereproduceerd in boeken te zien. Het Allard Pierson toont nu een thematische selectie van de originelen, die door Van Haeringen zelf is samengesteld. Zij werkt met aquarel- en acrylverf, ecoline en Oost-Indische inkt, het liefst experimenterend in een gemengde techniek. Aan de definitieve tekeningen gaan in het werkproces storyboards en kleinere schetsboekjes vooraf. Die boekjes, alleen als tussenstadium bedoeld, getuigen evenzeer van haar virtuoze tekentechniek.

Van Haeringen heeft een heel eigen gevoel voor kleur, lijn, compositie en expressie, wat haar tekeningen direct herkenbaar maakt. Voor haar is het belangrijk dat alle componenten samenkomen in het totaal: van concept tot aan papiersoort. Ze ervaart in haar illustraties absolute vrijheid: ‘Op papier durf ik alles en kan ik alles, zelfs dansen…’.

Het verhaal van de tekening

In de tentoonstelling Op papier durf ik alles staat het verhaal van de tekening centraal. Aan de hand van elf verschillende thema’s die steeds terugkomen in de illustraties van Van Haeringen, zoals ‘contrast’, ‘nat in nat’, ‘werelden’ en ‘spanning’, zijn het maakproces en de ontwikkeling van de karakters te volgen.

Kinderen kunnen in de tentoonstelling op zoek naar alle, ook verstopte, tekeningen van olifanten.

De aanleiding voor de tentoonstelling ‘Op papier durf ik alles’ vormt de schenking door Annemarie van Haeringen van meer dan duizend tekeningen aan het Allard Pierson. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Fiep Westendorp Foundation en de Suzanne Hovinga Stichting.

 

Meer informatie en openingstijden kun je vinden op de website van het Allard Pierson.