Pippi en Lotta gaan met hun tijd mee

Pippi en Lotta gaan met hun tijd mee

Veel kinderboeken zijn klassiekers die al generaties lang meegaan. Het is mooi om te merken hoe kinderen van nu bij het (voor)lezen genieten van dezelfde avonturen als hun ouders vroeger, en soms zelfs hun opa’s en oma’s. Maar in de loop van de jaren verandert taalgebruik, woorden raken in onbruik of krijgen een andere lading. En dan moeten er door de uitgeverij keuzes gemaakt worden. Is dit boek nog prettig leesbaar, of is de deze vertaling uit de jaren zestig nu toch echt te gedateerd? Want geen puber neemt tegenwoordig nog het woord ‘mieters’ in de mond, en je hoeft in een verhaal voor kleuters tegenwoordig echt niet meer uit te leggen wat een telefoon is.

In het verhaal Pippi Langkous in Taka-Tukaland is de vader van Pippi ‘koning’ van Taka-Tukaland, een eiland in de Stille Zuidzee. In vroegere edities stond dat hij negerkoning was, dat is inmiddels veranderd in koning. Het eiland is geheel ontsproten aan de fantasie van Lindgren, en ze steekt hier duidelijk de draak met het kolonialisme. De koning voert niets uit, en Pippi vindt al dat buigen maar onzin: ‘Hebben jullie wat verloren? Het ligt daar in elk geval niet, dus jullie kunnen evengoed weer opstaan’, en ze weet niet hoe gauw ze weer van haar prinsessentroon af moet springen. En met de indringers die het eiland van zijn schatten – parels – willen beroven, maakt onze roodharige heldin korte metten.

Ook in Lotta uit de Kabaalstraat stond oorspronkelijk een verhaal waar discussie over ontstond. Kleine Lotta smeert zich in dat verhaal met roet in om een slaaf te spelen die door de andere kinderen uit het schuurtje gered moet worden. Maar ze krijgt er algauw genoeg van en redt zichzelf. De verhalen over Lotta zijn gebaseerd op Astrids eigen jeugd… in de beginjaren van de vorige eeuw. Veel van Lotta’s vrolijke avonturen zijn voor kinderen van nu nog heel herkenbaar, maar dit verhaal is in recentere bundelingen weggelaten.

Door de klassieke verhalen van Astrid Lindgren steeds weer te heruitgeven en waar nodig aan te passen aan veranderend taalgebruik, wordt ervoor gezorgd dat nieuwe generaties ook kunnen genieten van al die fijne boeken en helden, zoals Pippi, Ronja, Lotta, Emiel, en vele anderen!

Gerelateerde artikelen

De allerleukste cadeauboeken

Op zoek naar een mooi cadeau voor je kind? Met een kinderboek geef je een avontuur cadeau. Vind het boek waar een kind blij van wordt, op Kinderboeken.nl.

Tiplijst
Lees meer

Pippi of Today Basisschool-actie

Pippi Langkous is het sterkste meisje ter wereld en ze weet ook altijd en overal iets van te maken. Doe nu mee aan de winactie rondom Pippi of Today!

Winactie
Lees meer

Pippi Langkous is jarig – Pippi of Today

Pippi Langkous is het sterkste meisje ter wereld en ze weet ook altijd en overal iets van te maken. Daarom is ze ambassadeur voor Pippi of Today.

Achtergrond
Lees meer