Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Weet jij een geheim?

Weet jij een geheim?

Maren StoffelsElk jaar kunnen kinderen een geheim insturen. Een spannend geheim, een zielig geheim of juist een lekker gek geheim…

Dit jaar kon je een geheim insturen over een museumschat! Schrijfster Maren Stoffels maakt van het winnende idee een boek.

Je kunt niet meer meedoen aan deze wedstrijd over een museumschat, maar De Geheim schrijfwedstrijd gaat door! We zijn altijd op zoek naar nieuwe geheim, dus lees hier snel verder.

‘Het helpt mij altijd enorm om mijn verhalen hardop voor te lezen aan iemand. Dat mag je moeder of een vriendin zijn, maar ook je hond of een knuffel. Als je je verhalen hardop hoort, merk je namelijk vaak wat er nog beter aan kan. Doen dus!’

Maren Stoffels, auteur

Schrijftips!

Voor de wedstrijd over de MUSEUMSCHAT hadden wij een aantal schrijftips. Deze kun je natuurlijk ook gebruiken als je mee wilt doen aan de nieuwe Geheim-wedstrijd!

  • Ga naar een museum voor inspiratie. Maar welk museum? Kies een van de Kidsproof musea van Museumkids, uitgekozen door duizenden kinderen.
  • Kijk in het museum goed om je heen. Wat veel museumschatten, hè! Een geheimzinnig skelet van een dier, een bijzondere machine of een vreemd beeld. Welke museumschat valt jou op?
  • Neem een schriftje mee, en schrijf hierin wat je bijzonder vindt aan je museumschat. Vergeet niet om een selfie met je museumschat te maken! Zo kun je thuis nog even naar je museumschat kijken.
  • Bedenk de basis van je verhaal. Gebruik daarvoor de woorden ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’ en ‘waarom’.
  • Schrijf je verhaal voor deze wedstrijd eerst op papier of op de computer en zet het als je echt tevreden bent pas in het online-formulier.

Een leuk idee bedacht? Vul hier het formulier in met jouw idee! Als je wilt, kun je ook een selfie meesturen bij jouw museumschat.

Vergeet niet: het gaat om een goed idee voor Het geheim van de museumschat, en bij een goed idee zijn een paar regels vaak al genoeg. Je hoeft geen compleet boek te schrijven 😉!

Inspiratie nodig?

Kijk op museumkids.nl voor de leukste Kidsproof musea en kijk in het museum goed om je heen. Wat zie je? Misschien vind je wel een opgezet dier, een bijzonder voertuig of een grappig schilderij. Naar welk museum ga jij?

De schrijfster Maren Stoffels gaat naar het Hunebedcentrum in Drenthe. Bekijk haar vlog waarin ze je uitdaagt om je eigen museumschat te vinden en daar een spannend geheim over te verzinnen!

Ook in boeken is veel inspiratie te vinden. In de serie Het geheim van… zijn al heel veel avonturen verschenen. Geheimen van gillende geraamtes en voetbalmeiden, dolfijnen en spooktrams, jonge ridders en gifmengers. Kijk maar hieronder! Tip: de meeste bibliotheken zijn tot je 18e verjaardag gratis.

Het geheim van de stoere prinses

Rosalie Sophia is een prinses. Elke dag komt ze met het koninklijk vliegtuig naar school. In de lucht verwisselt ze haar prinsessenjurk voor een spijkerbroek en haar diamanten armband voor kralen van plastic. Behalve haar beste vriend Alexander weet niemand dat Rosalie een prinses is. In de klas heet ze gewoon Roos. Ze wil niet anders zijn dan andere kinderen! Maar dan moet haar school verhuizen naar een grijs gebouw van beton midden in de stad. Het lijkt wel een gevangenis. Rosalie bedenkt een plan om haar school te redden. Maar kan ze nu nog geheim houden dat ze een prinses is?

Getipt! door de Nederlandse Kinderjury

Het geheim van de verborgen camping

Goed, beter, best. Beter dan best bestaat niet, vindt Fenna. Dus wil ze in alles de beste zijn, anders is er niets aan, toch? Op vakantie met haar ouders ontdekt Fenna een verborgen camping. Als ze ’s nachts merkt dat hun hondje Randy weg is, gaat ze hem met haar tweelingbroer Mart zoeken. Ze komen op een circusterrein met vuurspuwers en acrobaten. Iedereen lijkt verkleed en overal zijn soldaten. Als Fenna bij het boogschieten in één keer in de roos schiet, roept ze vrolijk: ‘Ik ben de beste!’ Onmiddellijk valt het hele terrein stil…

Het geheim van de snoepfabriek

Toverballen, spekkies, dropjes... Meda's ouders hebben geld nodig om de oude snoepfabriek van haar opa weer op te starten. De bank wil alleen een lening geven als ze opa's beroemde snoepjes weer gaan maken: heerlijke roomwitte zuchtjes die smelten op je tong. Oei! Waar is het supergeheime recept van die zuchtjes eigenlijk gebleven? Meda en Stephan gaan op zoek. Maar ze zijn niet de enigen, ze worden door iemand achtervolgd...

Het geheim van de zeemeermin

Het kan niet. Dat weet Raffie best. Toch zwemt er een zeemeermin in de vijver waar hij met Stijn naar vis hengelt. Ze heet Ilva en ze heeft dringend hulp nodig. De sleutel van haar onderwaterstad Atlantis is weg. Ilva kan niet meer naar huis! Raffie en Stijn willen helpen zoeken. Maar waar? Op het land? Hoe dan? Zonder benen kan Ilva niks op het droge. En met haar vissenstaart valt ze wel heel erg op…