Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Zes boeken met inspirerende meisjes of vrouwen in de hoofdrol

Zes boeken met inspirerende meisjes of vrouwen in de hoofdrol


Op Internationale Vrouwendag zetten wij graag de spotlight op zes bijzondere boeken met inspirerende meisjes en/of vrouwen in de hoofdrol. Dit
is een dag die sinds 1912 in Nederland wordt gevierd en die in het teken staat van de strijdbaarheid van vrouwen over de hele wereld, en hun onderlinge solidariteit. De ideale dag om een aantal boeken met sterke, eigenwijze en inspirerende vrouwelijke personages uit te lichten. Want die zijn er in alle soorten en maten, van fantasievol prentenboek tot verzameling van echte levensverhalen. Onderstaande boeken gaan niet alleen over vrouwen, maar zijn ook nog eens voor het overgrote deel geschreven en/of geïllustreerd door vrouwen.

Boeken over meisjes en vrouwen, maar voor iedereen! Want al stelen vrouwen de show in deze boeken, jongens genieten net zo goed van deze verhalen. 

 

Heldinnen - Janny van der MolenHeldinnen (9+)

Het thema van Internationale Vrouwendag is dit jaar Heldinnen, dus we starten deze tiplijst met het gelijknamige boek van Janny van der Molen. In Heldinnen staan de ware verhalen van vijftig bijzondere meisjes en vrouwen. Van Aletta Jacobs tot Beyoncé en van Annie M.G. Schmidt tot Michelle Obama. Vrouwen die hun hart volgen, hun eigen keuzes maken en zich door niets of niemand tegen laten houden! Een inspirerend boek voor kinderen én volwassenen.

Met illustraties die zijn gemaakt door dertig studentes van verschillende kunstacademies. Bekijk ook de lesbrief bij dit boek voor extra verdieping.

 

 

Het meisje dat de maan dronk (9+) Het meisje dat de maan dronk

In Het meisje dat de maan dronk van Kelly Barnhill laten dorpelingen elk jaar een baby achter als offer voor de heks in het woud. Niemand weet dat Xan, de gevreesde heks, de achtergelaten kinderen juist liefdevol naar families aan de andere kant van het woud brengt. Dit keer voedt ze het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Xan besluit Luna op te voeden als haar eigen dochter. Met de jaren worden Luna’s magische krachten sterker. Wanneer haar dertiende verjaardag nadert, besluiten de dorpelingen eindelijk jacht te maken op de heks die hun leven al jaren overschaduwt. Zij weten niet dat Xan en Luna hun magie goed gebruiken en dat het echte kwaad veel dichterbij is…

Een magisch verhaal over twee bijzondere vrouwen.

 

Mary Poppins

Mary Poppins (7+)

Ze is gekomen met de oostenwind: Mary Poppins, het beroemdste kindermeisje van de wereld. Op een dag is ze letterlijk komen aanwaaien, en daarom is het misschien ook niet zo vreemd dat ze de trap op kan glijden en een lege tas heeft waar toch van alles uitkomt. Voor de kinderen van de familie Banks breekt een bijzondere tijd aan, want met Mary Poppins is elke dag een magisch avontuur. Ze hopen dat zij nooit meer weg zal gaan, maar dan draait de wind…

Het bekende verhaal van Mary Poppins in een nieuwe, hedendaagse vertaling door Tiny Fisscher. Met bijzondere illustraties van papierknipkunst door Geertje Aalders.

 

 

Pippi Langkous (5+) Pippi Langkous

Astrid Lindgrens schrijverscarrière begon eigenlijk op de dag dat haar dochtertje Karin om een verhaal vroeg; een verhaal over Pippi Langkous. Meer dan twintig boeken schreef ze daarna, die over de hele wereld gelezen en herlezen worden.

Pippi is het sterkste meisje van de wereld. Ze kan zelfs een paard optillen! Samen met haar aapje meneer Nilsson en haar paard Witje woont ze in Villa Kakelbont. Pippi’s moeder is overleden, en haar vader is zeekapitein. Af en toe komt hij Pippi opzoeken, en dan is het groot feest! Zonder ouders die op haar letten en met een koffer vol geld kan ze de gekste dingen doen en ze beleeft dan ook vele avonturen met haar buurvriendjes Tommy en Annika. Haar kracht en rijkdom gebruikt ze bovendien om het op te nemen voor zwakkeren, Pippi is een echt rolmodel.

De drie boeken over Pippi staan in deze dikke bundel. Krijgen je kinderen geen genoeg van deze eigenzinnige dame? Download leuke spelletjes en een kleurplaat op deze pagina.

 

Mevrouw WervelwindMevrouw Wervelwind (3+)

Mevrouw Wervelwind is een heerlijk nieuw voorleesboek voor je kind én voor jou. In het kleine dorp gaat alles jaar in jaar uit hetzelfde. Tot er op een dag een vreemde auto het dorp binnenrijdt: mevrouw Wervelwind stapt uit en zet het dorpsleven op zijn kop!

Mevrouw Wervelwind is gebaseerd op Lady Ottoline Morrell, de fameuze mecenas en gastvrouw van de Bloomsbury groep, waarover Rindert Kromhout eerder een Young Adult-trilogie schreef. Extra bijzonder is dat dit het 150ste boek van Rindert Kromhout is. De schrijver houdt met dit prentenboek een pleidooi voor de fantasie.

 

 

Coco of het kleine zwartje jurkje (3+) 

Iedereen kent de beroemde Franse modeontwerpster Coco Chanel (1883-1971) wel, maar ken je naast haar bekende little black dress of parfum ook haar levensverhaal?

De kleine Coco is geboren in een arm gezin en groeit op in een weeshuis, waar ze streng wordt opgevoed. Ze moet hard werken voor de kost, maar ze leert er ook heel goed naaien en borduren. Tot haar achttiende, dan moet ze een baantje gaan zoeken. De wereld ligt voor haar open. En één ding weet Coco heel zeker. Ze wil nooit, nooit meer arm zijn…

In Coco of het kleine zwarte jurkje vertelt Annemarie van Haeringen het verhaal van Coco niet alleen in tekst, maar ook in prachtige illustraties.