Boeken met inspirerende meisjes of vrouwen in de hoofdrol
Coco Chanel uit Heldinnen - Janny van der Molen

Boeken met inspirerende meisjes of vrouwen in de hoofdrol

Op Internationale Vrouwendag zetten wij graag bijzondere boeken met inspirerende meisjes en/of vrouwen in de hoofdrol in de schijnwerpers.  In Nederland vieren we Internationale Vrouwendag sinds 1912. De dag staat in het teken van de strijdbaarheid van vrouwen over de hele wereld, en hun onderlinge solidariteit.

Dit is dus de ideale dag om een aantal boeken met sterke, eigenwijze en inspirerende vrouwelijke personages uit te lichten. Want die zijn er in alle soorten en maten, van een fantasievol prentenboek tot een bundeling van echte levensverhalen. Onderstaande boeken gaan niet alleen over vrouwen, maar zijn ook nog eens voor het overgrote deel geschreven en/of geïllustreerd door vrouwen.

Boeken over meisjes en vrouwen, maar voor iedereen! Want al stelen vrouwen de show in deze boeken, jongens genieten net zo goed van deze verhalen.

Op deze pagina

Heldinnen

Heldinnen

Janny van der Molen

We starten deze tiplijst met Heldinnen van Janny van der Molen. In Heldinnen staan de levensverhalen van vijftig bijzondere meisjes en vrouwen. Van Aletta Jacobs tot Beyoncé en van Annie M.G. Schmidt tot Michelle Obama. Vrouwen die hun hart volgen, hun eigen keuzes maken en zich door niets of niemand tegen laten houden! Een inspirerend boek voor kinderen én volwassenen.

De illustraties zijn gemaakt door dertig studentes van verschillende kunstacademies. Bekijk ook de lesbrief bij dit boek voor extra verdieping en lees het interview met Janny van der Molen onderaan deze pagina.

Greta Thunberg: Onze toekomst is nu!

Greta Thunberg: Onze toekomst is nu!

Claus Hecking

Actueel, inspirerend en oprecht: het verhaal van klimaatactiviste Greta Thunberg maakt indruk.

In Onze toekomst is nu! (9+) wordt niet alleen verteld hoe Greta Thunberg zo’n beroemde activiste is geworden, maar staan ook veel tips voor hoe je zelf een bijdrage aan een betere wereld kan leveren. Zoals vegan recepten en advies over hoe je zo veel mogelijk energie kunt besparen.

Lijfboek voor powergirls

Lijfboek voor powergirls

Sanderijn van der Doef

Het thema van Internationale Vrouwendag 2020 is ‘Vrijheid’. En daar hoort ook de vrijheid bij om beslissingen te nemen over je eigen lichaam en seksualiteit.

Hoog tijd voor dit openhartige boek over fijne seks voor meiden! Want we moeten meiden niet alleen leren ‘nee’ te zeggen. Ze hebben er veel meer aan als ze met volle overtuiging ‘ja’ kunnen zeggen tegen seks waar zij zelf voor kiezen. Als een echte POWERGIRL!

Gap Year – Festival

Gap Year – Festival

Iris Hermans

Het eerste deel in de Gap Year-serie is Festival van Iris Hermans. Hermans is journalist voor Metro en woonde een tijd in Barcelona, waar Festival zich ook afspeelt.

Festival is een prachtige roman over de vriendschap tussen twee meiden op weg naar volwassenheid. Over de vrijheid om te ontdekken en te experimenteren, en alle gevoelens (goed en slecht) die daarbij komen kijken.

Coco of het kleine zwarte jurkje

Coco of het kleine zwarte jurkje

Annemarie van Haeringen

Iedereen kent de beroemde Franse modeontwerpster Coco Chanel (1883-1971) wel, maar ken je naast haar bekende little black dress of parfum ook haar levensverhaal?

De kleine Coco is geboren in een arm gezin en groeit op in een weeshuis, waar ze streng wordt opgevoed. Ze moet hard werken voor de kost, maar ze leert er ook heel goed naaien en borduren. Tot haar achttiende, dan moet ze een baantje gaan zoeken. De wereld ligt voor haar open. En één ding weet Coco heel zeker. Ze wil nooit, nooit meer arm zijn…

In Coco of het kleine zwarte jurkje vertelt Annemarie van Haeringen het verhaal van Coco niet alleen in tekst, maar ook in prachtige illustraties.

Mevrouw Wervelwind

Mevrouw Wervelwind

Rindert Kromhout

Mevrouw Wervelwind is een heerlijk voorleesboek voor je kind én voor jou. In het kleine dorp gaat alles jaar in jaar uit hetzelfde. Tot er op een dag een vreemde auto het dorp binnenrijdt: mevrouw Wervelwind stapt uit en zet het dorpsleven op zijn kop!

Mevrouw Wervelwind is gebaseerd op Lady Ottoline Morrell, de fameuze mecenas en gastvrouw van de Bloomsbury groep, waarover Rindert Kromhout eerder een Young Adult-trilogie schreef (zie hieronder).

Extra bijzonder is dat dit het 150ste boek van Rindert Kromhout is. De schrijver houdt met dit prentenboek een pleidooi voor de fantasie. Met bijzondere illustraties van Jan Jutte.

Soldaten huilen niet

Soldaten huilen niet

Rindert Kromhout

Hierboven noemden we al kort de Young Adult-trilogie die Rindert Kromhout schreef over de Bloomsbury groep.

Soldaten huilen niet is het eerste deel van een trilogie over de kunstenaarsfamilie van schrijfster Virginia Woolf. De lezer volgt Quentin, Julian en Angelica, nichtjes van Virginia en kinderen van haar zus Vanessa Bell.

Virginia Woolf en Vanessa Bell waren de centrale figuren in de Bloomsbury Group, een kunstenaarsgroep die woonde en werkte in Engeland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Pippi Langkous

Pippi Langkous

Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens schrijverscarrière begon eigenlijk op de dag dat haar dochtertje Karin om een verhaal vroeg; een verhaal over Pippi Langkous. Meer dan twintig boeken schreef ze daarna, die over de hele wereld gelezen en herlezen worden.

Pippi is het sterkste meisje van de wereld. Ze kan zelfs een paard optillen! Samen met haar aapje meneer Nilsson en haar paard Witje woont ze in Villa Kakelbont. Pippi’s moeder is overleden, en haar vader is zeekapitein. Af en toe komt hij Pippi opzoeken, en dan is het groot feest!

Haar kracht en rijkdom gebruikt ze om het op te nemen voor zwakkeren. Pippi is een icoon uit de jeugdliteratuur en een echt rolmodel!

Hilda en het verborgen volk

Hilda en het verborgen volk

Stephen Davies

Misschien ken je Hilda al van Netflix? Daar heeft deze avontuurlijke heldin haar eigen serie.

De onverschrokken en onafhankelijke Hilda woont samen met haar moeder en haar voshertje Twijg in een toverachtige vallei vol bijzondere wezens: van een angstaanjagende trol tot een mysterieuze Middernachtreus.

Als hun huis wordt aangevallen door een stel bijdehante elfjes, wil haar moeder naar de stad verhuizen. Maar als het aan Hilda ligt, komt daar niks van in! Zal het haar lukken om op tijd vrede te sluiten met het elfenvolk?

‘De stijl vind ik uitermate fris en aansprekend voor kinderen zonder ook maar ergens door de knieën te buigen om op het juiste niveau te komen. [Mijn dochter] is vooral fan van Ada Lovelace, maar dat komt misschien ook wel omdat het plaatje zo mooi is. Ze lijkt wel een prinses, en dat terwijl haar verhaal zo tragisch is.’ Sofie van den Enk - presentatrice

Vraag & antwoord

Interview over ‘Heldinnen’

Interview Janny van der Molen over Heldinnen
Iedereen heeft helden nodig: mensen die je inspireren om het beste uit jezelf te halen. Auteur Janny van der Molen schreef daarom dit boek boek vol heldinnen. Een boek gemaakt door vrouwen, over vrouwen en voor iedereen. Heldinnen is een prachtig boek om door geïnspireerd te raken.
Wat is het verhaal achter het boek Heldinnen? Wat wil je met het boek vertellen aan de lezers?

In al mijn boeken heb ik altijd een evenwichtige verdeling geprobeerd te vinden tussen de verhalen van mannen en vrouwen. Dat viel niet altijd mee. Of het nu gaat om geschiedenis, wetenschap, religie, filosofie of psychologie: verhalen van en over vrouwen zijn er wel, maar er zijn er minder en ze zijn moeilijker te vinden. Voor kinderen en jongeren van vandaag lijkt het me belangrijk vrouwelijke rolmodellen te hebben. Vrouwen bij wie je denkt: Wauw! Zo kan het ook! Zo wil ik het ook. Dappere, slimme en originele meiden en vrouwen die je inspireren zelf ook het beste uit jezelf te halen en zelf ook bij te dragen aan een fijne samenleving.

Hoe ben je bij de vijftig vrouwen gekomen die in het boek staan?

Een aantal van hen stond al in mijn eerdere boeken, zoals Helden!, Geniaal!, Grote Gedachten en Grote Gevoelens. Daarnaast heb ik vrouwen en meiden in mijn eigen omgeving en natuurlijk de vrouwen van uitgeverij Ploegsma gevraagd mee te denken. Zo kwamen we tot een spannende, langere lijst waar we uiteindelijk vijftig namen uit hebben gekozen.

In het boek staan ook veel Nederlandse vrouwen. Heb je hier bewust voor gekozen?

Ja, heel bewust. Er zijn de afgelopen jaren meer boeken verschenen voor en over meiden en vrouwen, maar daar stond doorgaans maar één Nederlandse jonge vrouw in: Anne Frank. Ik heb een speciale band met Anne Frank. Over haar gaat mijn boek Buiten is het Oorlog. Natuurlijk is zij een Heldin! Maar er zijn veel meer bijzondere en interessante Nederlandse vrouwen. In Heldinnen gaat ongeveer een op de vier verhalen over een Nederlandse vrouw.

Welke heldin heeft bij het schrijven van de verhalen de meeste indruk op jou gemaakt?

Oeh. Dat vind ik een heel moeilijke vraag. De vrouwen staan voor verschillende thema’s, verschillende landen, verschillende tijden. Ze zijn écht allemaal heel bijzonder. Maar als ik er écht maar eentje mag noemen, dan kies ik voor de nu tienjarige Molly Steer. Zij laat zien dat iedereen, hoe jong en hoe bescheiden ook, een bijdrage kan leveren aan een mooiere, betere wereld. Met haar beweging Straw no More verzet ze zich tegen het nodeloos gebruiken van plastic rietjes. Een echte Heldin!

Wat vind je ervan dat de illustraties door verschillende studentes aan de kunstacademie gemaakt zijn?

Heldinnen - Janny van der MolenGe-wel-dig vind ik dat! Zoveel inzet, zoveel talent, zoveel enthousiasme. Echt geweldig. Het maakt Heldinnen een heel spannend en afwisselend boek.

Wil je meer weten over Heldinnen? Luister dit fragment waar Janny op bezoek is bij Een Vandaag.