Griffels, Penselen, vlag en wimpel 2020

Zilveren Griffels, Penselen en Vlag & Wimpels uitgereikt

De Zilveren Griffels, Penselen en Vlag & Wimpels 2020 voor kinderboeken zijn uitgereikt. In dit artikel bekijk je de boeken én lees je waarom de Griffel- en Penseeljury juist deze boeken heeft bekroond.

Op deze pagina

Prijswinnaars

Niemand ziet het

Niemand ziet het

Dolf Verroen & Charlotte Dematons

Zilveren Griffel 2020

Dolf Verroen, Nederlands oudste actieve kinderboekenschrijver, ontvangt een Zilveren Griffel voor zijn novelle Niemand ziet het.

1947. Victor weet het al heel lang: hij houdt van jongens. Hij durft er met niemand over te praten. Niet met zijn vader en moeder, niet met meester Maas en helemaal niet met zijn klasgenoten. Totdat een meisje uit zijn klas verliefd op hem wordt…

Naar de overkant

Naar de overkant

Wouter Klootwijk & Enzo Pérès-Labourdette

Zilveren Griffel 2020

Wouter Klootwijk wint een Zilveren Griffel in de leeftijdscategorie 6 tot 9 jaar met zijn boek Naar de overkant.

Naar de overkant is een ontroerend verhaal over de onbevangenheid van twee kinderen en over hun vriendschap, onvoorwaardelijk, dwars over de rivier die hen van elkaar scheidt.

Escher

Escher

Wouter van Reek

Zilveren Penseel 2020

Wouter van Reek een Zilveren Penseel heeft gewonnen voor zijn illustraties in het boek Nadir en Zenith in de wereld van Escher. In Nadir en Zenith in de wereld van Escher brengt illustrator Wouter van Reek de bètakant van Escher naar voren, waardoor kunst en wiskunde samenkomen. Al zijn illustraties worden gemaakt op de computer, waarvoor hij zelf de software ontwikkelt.

De dag waarop de draak verdween

De dag waarop de draak verdween

Annemarie van Haeringen

Vlag en Wimpel 2020

Annemarie van Haeringen wint met haar illustraties in De dag waarop de draak verdween een Vlag en Wimpel.

Draken brengen geluk.
Dat wist meneer Lóng als kind al.
Maar wat als er een echte draak langskomt?

Van drievoudig Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen.

Het ontroerende, adembenemende slot met twee weifelende ouders die samen, maar ook los van elkaar reageren, biedt troost en ongemak, een verfijnde combinatie in zo’n krachtig boek.

De Griffeljury over 'Niemand ziet het'

Klootwijk schrijft met grote zorgvuldigheid: korte zinnen, twee wisselende perspectieven die naar elkaar toe bewegen en details die het verhaal opstuwen tot poëtische hoogten.

De Griffeljury over 'Naar de overkant'