Het-malle-ding-van-bobbistiek_Leonie-Kooiker-Carl-Hollander
Leonie Kooiker

Leonie Kooiker

Leonie Kooiker (1927-2020) was niet de echte naam van deze schrijfster, maar een pseudoniem, de schuilnaam waar ze onder schreef. Haar echte naam was Mieke Kooyker-Romijn.

Leonie Kooiker zei over zichzelf: 'Aan mijn jeugdjaren in Twente heb ik de behoefte overgehouden om veel buiten te zijn. En doordat we al lang aan de rivier wonen, ben ik gaan houden van het bewegende water. Bij de opvoeding van mijn kinderen vond ik het heel belangrijk dat ze al vroeg leerden omgaan met aarde, water, vuur en dieren en planten. Natuur en de elementen komen dan ook veel voor in mijn boeken.
Ik schrijf al lang, maar niet veel. Het valt niet mee om een heel boek lang stil te zitten! Door werk in de tuin of in huis en door de mensen in mijn omgeving laat ik me graag afleiden... En het is dan moeilijk om terug te keren naar die andere wereld van het verhaal, een wereld die door fantasie is gegroeid. Ik houd het meeste van boeken die alle dingen van het echte leven bevatten en nog iets meer. Plezier, maar ook verdriet, gekkigheid en avontuur, domheid en moed. Met als extra, iets dat in onze wereld niet mogelijk is, maar wel bijna. Ten slotte: ik doe mijn best om juist níét met een boodschap aan te komen.'

Leonie Kooiker werd door haar eerste boek Het malle ding van bobbistiek op slag bekend, omdat het bekroond werd met de Gouden Griffel. Fantasie en werkelijkheid zijn in dit boek zo met elkaar verweven dat het voor de lezer als vanzelfsprekend overkomt. En de hoofdpersonen doen dingen die ieder kind graag zou doen, maar Leonies fantasie blijft daarbij steeds geloofwaardig.

Dat spel met fantasie en werkelijkheid kom je ook tegen in haar andere boeken, zoals De heksensteen en Het Oerlanderboek . Ook in het buitenland werd het werk van Leonie Kooiker gewaardeerd. De heksensteen bijvoorbeeld verscheen in vijf landen, waaronder de Verenigde Staten. In de kranten daar werd gemeld dat Nederland zich gelukkig mocht prijzen dat het als klein land zo veel goede kinderboekenauteurs tot zijn beschikking had: schrijvers van internationaal niveau!
Lees meer