Pieter Konijn - Beatrix Potter

Klassiekers

Ronja de roversdochter, De brief voor de koning, De scheepsjongens van Bontekoe, De wind in de wilgen… De kans is groot dat het boeken zijn die grootouders en in sommige gevallen overgrootouders al lazen. Het zijn boeken die al generaties lang meegaan, onverwoestbare klassiekers!

Soms worden klassiekers in de loop der jaren opnieuw vertaald of bewerkt, want taal is altijd in beweging. De kunst bij zo’n herziening is om zinnen soepel te laten lopen, in onbruik geraakte uitdrukkingen te vervangen, maar toch de sfeer van die tijd te behouden.

Maar kenmerkend voor een klassieker is dat het verhaal fier overeind blijft, zodat ook kinderen van nu kunnen genieten van deze meeslepende verhalen!

Op deze pagina

Boekentips!

Spaghetti van Menetti

Spaghetti van Menetti

Kees Leibbrandt & Carl Hollander

In de gekke stad Spriet is alles dun: de huizen, de bomen en zelfs de mensen. Maar als het aan levensgenieter meneer Menetti ligt, brengt zijn verrukkelijke spaghetti daar binnenkort verandering in! Het is lachen geblazen met de gekke fratsen van meneer Menetti. Maar deze vrolijke klassieker biedt ook een belangrijke, tijdloze les over hoe we naar onszelf en naar anderen kijken.

Doe als meneer Menetti: vier het leven en eet dat bord spaghetti! Of nou ja… misschien vijf sliertjes van die verrukkelijke Menetti-spaghetti dan. Hoe dat zit? Ontdek het in het boek!

Ronja de roversdochter

Ronja de roversdochter

Astrid Lindgren & Katsuya Kondo

Op je blote voeten over het mos, in bomen klauteren en woeste rivieren trotseren in een sprookjesachtig bos dat rovers, aardmannen, vogelheksen en trollen hun thuis noemen. Ronja de roversdochter, de heldin uit dit betoverende boek van Astrid Lindgren, is al generaties lang één van haar meest geliefde personages. Welk kind wil zich niet zo vrij en onverschrokken voelen als Ronja? Op avontuur gaan, samen met je allerbeste vriend?

Deze klassieker over opkomen voor jezelf en voor het goede, en over eindeloos spelen en fantaseren zou ieder kind moeten ontdekken.

De brief voor de koning

De brief voor de koning

Tonke Dragt

De Griffel der Griffels – de prijs voor het beste jeugdboek aller tijden – werd toegekend aan De brief voor de koning, de klassieker van Tonke Dragt. Haar tijdloze verhaal over de dappere ridder Tiuri en die ene geheimzinnige brief voor de koning van Unauwen, inspireert kinderen van vele generaties. Iedereen siddert en huivert mee als de Grauwe Ridders Tiuri bijna te pakken krijgen of wanneer Tiuri en zijn schildknaap Piak in het kolkende rivierwater terechtkomen.

Een avontuurlijk en meeslepend verhaal over moed en je lot aanvaarden: betere ingrediënten voor een klassieker zijn er niet!

De scheepsjongens van Bontekoe

De scheepsjongens van Bontekoe

Johan Fabricius

Dit verhaal over de drie jongens Hajo, Rolf en Padde, die met het schip De Nieuwhoorn van schipper Bontekoe in 1618 naar de Oost trekken, is niet weg te denken uit de Nederlandse jeugdliteratuur. Woeste golven, boten die exploderen, een panter overmeesteren: deze deels waargebeurde klassieker neemt de lezer mee in de avontuurlijke wereld van zeelieden.

Het bloedstollende avontuur van de scheepsjongens is er één dat maar moeilijk weg te leggen is en daarom al generaties lang opnieuw wordt (voor)gelezen.

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Sue Townsend

Het leven van een puber is zwaar. Vooral als je Adrian Mole heet. Dit hilarische boek over de puber Adrian (13 ¾ jaar) verscheen voor het eerst in 1982, maar is opnieuw vertaald door niemand minder dan Sylvia Witteman.

Adrians droge humor, zijn herkenbare levensperikelen (zoals: hoe ga je om met pestkoppen, puistjes en een ontluikend libido) stelen nog steeds de show. Adrian is altijd pijnlijk eerlijk – of misschien juist níét altijd. Dat is precies wat dit boek zo charmant, verfrissend en ontwapenend maakt, voor zowel pubers als hun ouders.

Lezen over klassiekers