Pieter Konijn - Beatrix Potter

Klassiekers

Ronja de roversdochter, De brief voor de koning, De scheepsjongens van Bontekoe, De wind in de wilgen… De kans is groot dat het boeken zijn die grootouders en in sommige gevallen overgrootouders al lazen. Het zijn boeken die al generaties lang meegaan, onverwoestbare klassiekers!

Soms worden klassiekers in de loop der jaren opnieuw vertaald of bewerkt, want taal is altijd in beweging. De kunst bij zo’n herziening is om zinnen soepel te laten lopen, in onbruik geraakte uitdrukkingen te vervangen, maar toch de sfeer van die tijd te behouden.

Maar kenmerkend voor een klassieker is dat het verhaal fier overeind blijft, zodat ook kinderen van nu kunnen genieten van deze meeslepende verhalen!

Op deze pagina

Boekentips!

Spaghetti van Menetti

Spaghetti van Menetti

Kees Leibbrandt & Carl Hollander

In de gekke stad Spriet is alles dun: de huizen, de bomen en zelfs de mensen. Maar als het aan levensgenieter meneer Menetti ligt, brengt zijn verrukkelijke spaghetti daar binnenkort verandering in! Het is lachen geblazen met de gekke fratsen van meneer Menetti. Maar deze vrolijke klassieker biedt ook een belangrijke, tijdloze les over hoe we naar onszelf en naar anderen kijken.

Doe als meneer Menetti: vier het leven en eet dat bord spaghetti! Of nou ja… misschien vijf sliertjes van die verrukkelijke Menetti-spaghetti dan. Hoe dat zit? Ontdek het in het boek!

Pippi en de dansende kerstboom

Pippi en de dansende kerstboom

Astrid Lindgren

Drie kinderen zijn helemaal alleen met kerst. En ze hebben ook geen cadeautjes, en geen lekker eten, en zelfs geen kerstboom. Verdrietig zitten ze in de keuken, als ze ineens een heel raar geluid op de trap horen... Het is Pippi! Op haar paard! En op haar hoofd staat een kerstboom, met lichtjes erin en vlaggetjes en lekkers. Ze heeft ook cadeautjes bij zich, maar eerst moet er gedanst worden. Mét de kerstboom!

Dit Pippi-verhaal werd pas na de dood van Astrid Lindgren ontdekt, ergens in een bibliotheek in Stockholm. Gelukkig kunnen we er nu allemaal van genieten! Met warme en humoristische tekeningen van Annet Schaap.

De wonderbare reis van Nils Holgersson

De wonderbare reis van Nils Holgersson

‘De wonderbare reis van Nils Holgersson’ is inmiddels niet meer weg te denken uit de kindercanon, een echte klassieker van de hand van de Zweedse Selma Lagerlöf. Nils leidt een heel gewoon leven op een boerderij in Zweden, maar op een dag verandert alles. Als hij een kabouter vangt en de dieren pest, tovert de kabouter hem voor straf klein. Dan wordt Nils per ongeluk halsoverkop meegevoerd door een groep ganzen op een duizelingwekkend avontuur door heel Zweden. Zo begint zijn wonderbare reis. ‘De wonderbare reis van Nils Holgersson’ is een geliefde klassieker. Bette Westera maakte een sprankelende hertaling, spannend en leesbaar voor een hele nieuwe generatie. Haar hertaling werd door Martijn van der Linden voorzien van prachtige, schilderachtige illustraties.

De gebroeders Leeuwenhart (luxe editie)

De gebroeders Leeuwenhart (luxe editie)

Astrid Lindgren

De broers Jonatan en Kruimel zijn onafscheidelijk. Als zij kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Kunnen de broers dit monster verslaan?
Een prachtig boek, dat ook troost kan bieden en kan helpen bij rouwverwerking. Bekroond met een Zilveren Griffel!

'Het mooiste boek dat ik als kind las; zo droevig, fantasierijk en meeslepend. Door Astrid Lindgren wilde ik zelf gaan schrijven.' - Saskia Noort

Sprookjesboek van De Efteling

Sprookjesboek van De Efteling

Anton Pieck

Er was eens... het allermooiste sprookjesboek. Alle sprookjes uit de Efteling stonden erin: Assepoester, Vrouw Holle, de Indische waterlelies, de Trollenkoning en nog veel meer. In het boek stonden prachtige tekeningen, gemaakt door Anton Pieck, waar je elke keer opnieuw naar wilde kijken. En dat is dit boek!

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Sue Townsend

Het leven van een puber is zwaar. Vooral als je Adrian Mole heet. Dit hilarische boek over de puber Adrian (13 ¾ jaar) verscheen voor het eerst in 1982, maar is opnieuw vertaald door niemand minder dan Sylvia Witteman.

Adrians droge humor, zijn herkenbare levensperikelen (zoals: hoe ga je om met pestkoppen, puistjes en een ontluikend libido) stelen nog steeds de show. Adrian is altijd pijnlijk eerlijk – of misschien juist níét altijd. Dat is precies wat dit boek zo charmant, verfrissend en ontwapenend maakt, voor zowel pubers als hun ouders.

Lezen over klassiekers