Pieter Konijn

Zijn drie zusjes zijn braaf en gehoorzaam, maar Pieter is een ondeugend konijntje. Zijn moeder heeft nog zo gezegd dat hij niet in de moestuin van meneer Verhoef mocht komen, maar hij doet het toch. Er staat ook zulke lekkere sla in! Als dat maar goed afloopt…

Het verhaal van Pieter Konijn is het beroemdste verhaal van Beatrix Potter. Ze schreef het voor een ziek jongetje, in een brief, en maakte er later een echt boekje van. Daarna schreef en tekende ze nog veel meer dierenverhalen, maar Pieter Konijn bleek toch het meest geliefde personage van allemaal. Van Het verhaal van Pieter Konijn werden wereldwijd al meer dan 45 miljoen exemplaren verkocht!

Inmiddels zijn er ontelbaar veel boeken rond Pieter Konijn verschenen, waarvan veel voor baby’s en peuters: kartonboekjes, buggyboekjes, voelboeken, speelboeken.

Pieter Konijn


Auteur/illustrator

Beatrix Potter

Beatrix werd geboren op het hoogtepunt van het Victoriaanse tijdperk (28 juli 1866). Haar ouders waren rijk en in die tijd hoefde een vrouw ‘van goeden huize’ niet veel te doen. Daardoor leidde zij de eerste dertig jaren van haar leven een kabbelend bestaan. Toch hield ze zichzelf wel bezig. Vanaf haar vroegste jeugd tekende zij, op haar tiende al heel aardig. Op haar veertiende won ze een prijs, maar dat vond ze allemaal niets bijzonders. Een meisje dat bij haar ouders woont moet toch iéts doen. Op haar dertigste jaar woonde zij nóg bij haar ouders en tekende nog steeds. Alles wat haar voor ogen kwam aan voorwerpen, landschappen en dieren; een hele verzameling schetsen is daar nog van over. Werken? Geld verdienen? Zelfstandig leven? Dat deed je niet als dochter van welgestelde ouders.

Toen bleek plotseling dat ze eigenzinnig was: ze wist precies wat ze wilde. Beatrix ging zelf naar een drukker en bekostigde van haar spaargeld een uitgave, 250 exemplaren werden er gemaakt. Ze verkocht de boekjes aan familieleden en vrienden. En nu kwam een van de uitgevers terug op zijn besluit. Nog in hetzelfde jaar (1902) verscheen Het verhaal van Pieter Konijn bij Warne in Londen. Helemaal in kleur gedrukt en precies volgens de oorspronkelijke opzet van de tekenares: klein formaat, weinig tekst en op elke bladzijde een illustratie. De hele oplage van 6000 exemplaren was direct uitverkocht!Knutselen en kleuren met Pieter Konijn