Boeken voor jongeren 12+

15+ jaar

Boeken voor jongvolwassenen

Adolescenten groeien toe naar zelfstandigheid. Net als in de (vroege) tienerjaren, zijn jongeren van 15+ nog erg bezig met wie zij zijn en met hun plek in de wereld. Maar ze staan inmiddels al wat stabieler in het leven, ze nemen hun eigen beslissingen en experimenteren er lekker op los.

Adolescentie is een tijd van kansen en mogelijkheden, en dat kan best overweldigend zijn. Want al lijken deze jongeren heel wijs en zijn ze verbaal sterk, je moet niet vergeten dat ze nog maar een fractie van de (levens)ervaring hebben die je als volwassene hebt opgedaan. Toch moeten ze al heel volwassen beslissingen nemen, zoals de keuze voor een studie of beroep. Daarom vinden jongeren het (stiekem) fijn als ze van hun ouders of leerkrachten een beetje structuur en sturing krijgen. Als dat maar niet te dwingend of belerend overkomt.

Over het algemeen lezen deze jongeren minder dan in de vroege tienerjaren. En dat is zonde! Er zijn namelijk veel mooie boeken speciaal geschreven voor jongeren van deze leeftijd, die aansluiten bij hun belevingswereld. En een boek kan ook zoveel doen, juist in deze, drukke leeftijdscategorie.

15+ jaar
Op deze pagina

Uitgelichte boeken

Broederschap van de bok

Broederschap van de bok

Reggie Naus

Een spannend, avontuurlijk en mysterieus verhaal dat zich zowel in de achttiende eeuw als in het heden afspeelt. Een roversbende maakt Limburg onveilig. De zestienjarige Peter is een van hen. De leiders van de bende zeggen dat ze overvallen plegen om de verschillen tussen arm en rijk te verkleinen, maar is dat wel echt zo? Honderden jaren later gebeuren er vreemde dingen in Maastricht, zoals een graffititag van een bokkenkop die in een kerk wordt geplaatst. Bokkenrijdersexpert Anna en haar dochter Fleur gaan op zoek naar antwoorden.

Black Friday

Black Friday

Maren Stoffels

Studeren en nieuwe vriendschappen sluiten houden veel jongeren bezig. Fijne dingen, maar niet in deze ijzingwekkende thriller… In Black Friday zet Maren Stoffels de ontgroening van een studentenvereniging helemaal op z’n kop. De ouderejaars bedenken wrede, zeer gevaarlijke opdrachten die Ris, Megan en de anderen moeten uitvoeren. Wie haalt de eindstreep en vindt vrienden voor het leven? En wie niet…

De belofte

De belofte

John Grisham

De belofte is het eerste deel in de Kid Lawyer-serie van John Grisham, die hij schreef voor de jongere misdaadliefhebbers.

Het stadje Strattenburg kent veel advocaten en Theo Boon ziet zichzelf als een van hen, hoewel hij pas dertien jaar oud is. Theo droomt van een glanzende carrière als advocaat en successen in de rechtbank, alleen had hij nooit gedacht dat hij nu al midden in de meest sensationele rechtszaak van de afgelopen jaren zou komen.

‘Voor jonge lezers die genoeg hebben van tovenaars, vampiers en Griekse sages, verschijnt hier een nieuwe held op papier, en deze is niet voor een kleintje vervaard: Theodore Boone, half-jongen, half-advocaat… de fans kunnen zich verheugen op nog veel meer avonturen van Theo.’ – Sunday Express

Dit is geen dagboek

Dit is geen dagboek

Erna Sassen

Boudewijn van zestien is depressief en ligt de hele dag in bed. Dan geeft zijn vader hem een schrift, een stapel cd’s en een opdracht. Boudewijn gaat óf schrijven en luisteren, óf hij moet naar een psychiatrische inrichting om te herstellen. Boudewijn gaat aan de slag en ontdekt al snel een nieuwe uitlaatklep. Een ontroerende jeugdroman over rouw, verdriet en veerkracht, opgeschreven in de sobere maar rake stijl van bekroond auteur Erna Sassen.

Schaduwbroer

Schaduwbroer

Iris Hannema

Hebe reist in de voetsporen van haar overleden broer Alec naar Japan, op zoek naar antwoorden over zijn dood. Alec was professioneel freediver. Hebe kan niet geloven dat hij is verdronken. In zijn laatste woorden leest zij een boodschap, als sporen die ze kan volgen. Die leiden haar naar het bruisende hart van Tokio en ten slotte naar Ishigaki, een eiland in de diepblauwe oceaan…
Op zoek naar wat Alec haar niet kon vertellen ontdekt Hebe hoe het is om alleen te reizen, zich los te maken van alles wat vertrouwd is en zich te redden in een land waar ze niemand kent.

Lijfboek voor powergirls

Lijfboek voor powergirls

Sanderijn van der Doef, Ellen Laan & Marian Latour

‘Dit is fantastisch! Een boek met concreet advies over je lichaam en je seksuele relatie met jezelf. Ik wou dat ik dit gelezen had op mijn 14e!’ – Linda de Munck (seksvlogger)

‘Alles wat je moet weten voor fijne seks! Mama moet stiekem maar meelezen, want die heeft het meeste waarschijnlijk ook nog niet geleerd.’ – De Sekszusjes (bekend van YouTube)

‘Een heel fijn en belangrijk boek. Voor meiden, maar zéker ook voor jongens en iedereen daartussenin. Lezen!’ – Tim Hoffman (programmamaker)

Het Oog van de Dageraad

Het Oog van de Dageraad

Maria Postema & Maarten Bruns

Elvis moet met een groep jongeren die een misstap hebben begaan vier maanden zeilen om zijn leven te beteren. Na een heftige storm legt het schip aan bij een klein eiland in de Caribische Zee.
Tijdens een tocht door de jungle ontdekt Elvis een beeld met daarin het oog van Egouma, een god die beslist over gezondheid en ziekte. De gids vertelt dat de god mensen kan genezen, maar wie hem boos maakt, zal onheil over zichzelf en anderen afroepen. Bijgeloof, denkt Elvis. Maar stel dat het wél werkt, en hij alles goed kan maken?
Hij neemt een beslissing. Met verwoestende gevolgen…

Lezen over boeken voor jongeren 15+ jaar

Interview Iris Hannema

Lees het interview met reisjournalist Iris Hannema over haar eerste roman Schaduwbroer. Een prachtig verhaal over verlies en een zoektocht in Japan.

Interview
Lees meer