Boeken voor jongeren 12+

15+ jaar

Boeken voor jongvolwassenen

Adolescenten groeien toe naar zelfstandigheid. Net als in de (vroege) tienerjaren, zijn jongeren van 15+ nog erg bezig met wie zij zijn en met hun plek in de wereld. Maar ze staan inmiddels al wat stabieler in het leven, ze nemen hun eigen beslissingen en experimenteren er lekker op los.

Adolescentie is een tijd van kansen en mogelijkheden, en dat kan best overweldigend zijn. Want al lijken deze jongeren heel wijs en zijn ze verbaal sterk, je moet niet vergeten dat ze nog maar een fractie van de (levens)ervaring hebben die je als volwassene hebt opgedaan. Toch moeten ze al heel volwassen beslissingen nemen, zoals de keuze voor een studie of beroep. Daarom vinden jongeren het (stiekem) fijn als ze van hun ouders of leerkrachten een beetje structuur en sturing krijgen. Als dat maar niet te dwingend of belerend overkomt.

Over het algemeen lezen deze jongeren minder dan in de vroege tienerjaren. En dat is zonde! Er zijn namelijk veel mooie boeken speciaal geschreven voor jongeren van deze leeftijd, die aansluiten bij hun belevingswereld. En een boek kan ook zoveel doen, juist in deze, drukke leeftijdscategorie.

15+ jaar

Lezen over boeken voor jongeren 15+ jaar

Interview met Maren Stoffels

Recent verscheen van Maren Stoffels een nieuwe thriller: Escape Room 2.0. Kinderboeken.nl vroeg Maren alles over haar nieuwe boek én over haar fascinatie voor escaperooms!

Interview
Lees meer

Ons kinderpanel over ‘Vlinder’

Vlinder is een aangrijpend boek, met interessante personages die lastige keuzes moeten maken. Ben je benieuwd wat ons kinderpanel van deze jeugdthriller vond? Lees dan snel verder!

Kinderpanel
Lees meer

5 vragen aan… Simone Arts

Simone Arts schreef het indrukwekkende Zij, ik en de sterren. Een gevoelig boek over verlies en vriendschap. Wij stelden haar vijf vragen over haar schrijfproces, de thema’s in haar boek en het beste advies voor kinderen die te maken krijgen met pesten op school.

Interview
Lees meer

Seksuele ontwikkeling tijdens Corona

De coronamaatregelen belemmeren jongeren in hun relationele en seksuele ontwikkeling. De ideale boeken om nu te voorzien in de informatiebehoefte van jongeren zijn de boeken van Sanderijn van der Doef.

Achtergrond
Lees meer