Boeken voor jongeren 12+

15+ jaar

Boeken voor jongvolwassenen

Adolescenten groeien toe naar zelfstandigheid. Net als in de (vroege) tienerjaren, zijn jongeren van 15+ nog erg bezig met wie zij zijn en met hun plek in de wereld. Maar ze staan inmiddels al wat stabieler in het leven, ze nemen hun eigen beslissingen en experimenteren er lekker op los.

Over het algemeen lezen deze jongeren minder dan in de vroege tienerjaren. En dat is zonde! Er zijn namelijk veel mooie boeken speciaal geschreven voor jongeren van deze leeftijd, die aansluiten bij hun belevingswereld. En een boek kan ook zoveel doen, juist in deze, drukke leeftijdscategorie.

Nieuwe ervaringen opdoen

Adolescentie is een tijd van kansen en mogelijkheden, en dat kan best overweldigend zijn. Want al lijken deze jongeren heel wijs en zijn ze verbaal sterk, je moet niet vergeten dat ze nog maar een fractie van de (levens)ervaring hebben die je als volwassene hebt opgedaan. Toch moeten ze al heel volwassen beslissingen nemen, zoals de keuze voor een studie of beroep. Daarom vinden jongeren het (stiekem) fijn als ze van hun ouders of leerkrachten een beetje structuur en sturing krijgen. Als dat maar niet te dwingend of belerend overkomt.

Een boek als bruggenbouwer

Een goede manier om jongeren in gesprek te gaan over bepaalde thema’s is aan de hand van een boek. Want realistische boeken over jongeren die in een moeilijke of grensverleggende situatie terecht zijn gekomen, kan jongeren een spiegel voorhouden en zelfs handvatten bieden. En als ouder kun je vervolgens waardevolle gesprekken voeren met je zoon of dochter waarin je de keuzes en gevoelens van de hoofdpersonen bespreekt.

15+ jaar
Op deze pagina

Vijf uitgelichte boeken

Wisselkinderen

Wisselkinderen

Thijs Goverde

Sommige kinderboeken zijn leeftijdloos en nemen jong en oud mee op reis naar mysterieuze en magische werelden. Zo ook het spannende Wisselkinderen van Thijs Goverde. IJsbrand Duivelszoon is een gewone jongen met ongewone krachten die op de vlucht is voor zijn eigen vader. Samen met andere wisselkinderen gaat hij op zoek naar het dorp Wissel, waar ze zichzelf kunnen zijn. Of staat er hen iets heel anders te wachten, iets wat groter en duisterder is dan zij kunnen vermoeden?

Broederschap van de bok

Broederschap van de bok

Reggie Naus

Een spannend, avontuurlijk en mysterieus verhaal dat zich zowel in de achttiende eeuw als in het heden afspeelt. Een roversbende maakt Limburg onveilig. De zestienjarige Peter is een van hen. De leiders van de bende zeggen dat ze overvallen plegen om de verschillen tussen arm en rijk te verkleinen, maar is dat wel echt zo? Honderden jaren later gebeuren er vreemde dingen in Maastricht, zoals een graffititag van een bokkenkop die in een kerk wordt geplaatst. Bokkenrijdersexpert Anna en haar dochter Fleur gaan op zoek naar antwoorden.

Black Friday

Black Friday

Maren Stoffels

Studeren en nieuwe vriendschappen sluiten houden veel jongeren bezig. Fijne dingen, maar niet in deze ijzingwekkende thriller… In Black Friday zet Maren Stoffels de ontgroening van een studentenvereniging helemaal op z’n kop. De ouderejaars bedenken wrede, zeer gevaarlijke opdrachten die Ris, Megan en de anderen moeten uitvoeren. Wie haalt de eindstreep en vindt vrienden voor het leven? En wie niet…

Dit is geen dagboek

Dit is geen dagboek

Erna Sassen

Boudewijn van zestien is depressief en ligt de hele dag in bed. Dan geeft zijn vader hem een schrift, een stapel cd’s en een opdracht. Boudewijn gaat óf schrijven en luisteren, óf hij moet naar een psychiatrische inrichting om te herstellen. Boudewijn gaat aan de slag en ontdekt al snel een nieuwe uitlaatklep. Een ontroerende jeugdroman over rouw, verdriet en veerkracht, opgeschreven in de sobere maar rake stijl van bekroond auteur Erna Sassen.

Een Mann

Een Mann

Rindert Kromhout

Wat als je vader een wereldberoemde schrijver is, en dat een droom is die jij ook ambieert? Rindert Kromhout vertelt in Een Mann het verhaal van Klaus en zijn vader Thomas Mann, een op feiten en bestaande personen gebaseerde jeugdroman. Klaus vraagt zich af waarom zijn vader hem zowel als auteur als mens lijkt af te wijzen. Hij schrijft hem een openhartige brief, die uitgroeit tot een roman. Een Mann is een meeslepende roman voor iedereen die geïnteresseerd is in familiebanden en in een tijdsbeeld van cultureel Europa in de twintigste eeuw.

Lezen over boeken voor jongeren 15+ jaar

Interview Iris Hannema

Lees het interview met reisjournalist Iris Hannema over haar eerste roman Schaduwbroer. Een prachtig verhaal over verlies en een zoektocht in Japan.

Interview
Lees meer