De leukste voorleesboeken op thema & leeftijd

De leukste voorleesboeken op thema & leeftijd

Voorlezen is een gezellig moment met kind(eren) en goed voor de ontwikkeling van het kind. Een mooi voorleesboek is dus onmisbaar in huis, en ook erg leuk om cadeau te geven.

Voorleesbundels zijn mooi geïllustreerd, hebben veel variatie in verhalen en de verhaaltjes zijn ook niet te lang (ideaal voor het slapengaan). En met een voorleesbundel hou je het voorlezen ook leuk voor jezelf, want je kunt elke dag een ander (soort) verhaal voorlezen. Wij tippen onderaan deze blog een aantal prachtige voorleesbundels voor de allerkleinsten tot voorleesbundels voor kinderen op de basisschool:

  • Voorleesbundels om de wereld mee te ontdekken
  • Voorlezen over seizoenen
  • Voorleesboeken op leeftijd
  • Voorleesboeken over familie en gezin

 

Op deze pagina

‘Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen (..) zijn taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of heel weinig zijn voorgelezen.’

Stichting Lezen

Hoe stelt een redacteur voorleesboeken samen?

Maar wie stelt zo’n bundel samen en hoe gebeurt dat dan? Wij vroegen het aan de redactie van uitgeverij Ploegsma.

‘Eerst gaan we met elkaar rond de tafel zitten en maken we een lijst van onderwerpen die op een bepaalde leeftijd spelen. Over op het potje gaan of een broertje of zusje krijgen, je lievelingsknuffel verliezen of je verjaardag vieren… Of het kan gaan om leren lezen, tanden wisselen, voor het eerst logeren, naar zwemles gaan en voor je huisdier zorgen.

De onderwerpen kunnen op een realistische manier aan de orde komen, maar ze mogen ook de vorm van een sprookje of versje hebben. De verhalen kunnen van bekende Nederlandse auteurs afkomstig zijn, maar ook uit het buitenland.

Dan gaan we op zoek… Het proces van verzamelen en kiezen begint. En we geven gerichte opdrachten aan auteurs en illustratoren om over nog ontbrekende onderwerpen te schrijven en te tekenen. Zo groeit de stapel geleidelijk uit tot een kleurrijk maar evenwichtig geheel, en ligt er na afloop een mooi boek op tafel. Dat er met veel plezier uit onze bundels wordt voorgelezen, blijkt uit het feit dat ze regelmatig worden herdrukt!’

‘Dat er met veel plezier uit onze bundels wordt voorgelezen, blijkt uit het feit dat ze regelmatig worden herdrukt!’

Redactie uitgeverij Ploegsma

Voorleesbundels om de wereld mee te ontdekken

Herkenbare eerste keren voor peuters en kleuters

Herkenbare eerste keren voor peuters en kleuters

Voor het eerst met de trein, naar de dierentuin en naar zwemles. Voor het eerst een cake bakken, op het potje gaan en bij opa en oma logeren. Alles is nog spannend als je het voor het eerst doet! In deze bundel staan verhalen en versjes van bekende auteurs en illustratoren over allerlei dingen die peuters en kleuters tegenkomen in het dagelijks leven.

Over het bedtijdritueel

Over het bedtijdritueel

Alex de Wolf

Kleertjes uit, pyjamaatjes aan, hoogste tijd om naar bed te gaan… En niets is fijner dan voor het slapengaan nog even voorgelezen te worden. In deze bundel is een schat aan versjes en verhalen, liedjes en prenten te vinden. Over in bad gaan en voor het eerst op het potje, over een verloren lievelingsknuffel en over hoe het is om er een broertje of zusje bij te krijgen. Keuze genoeg in dit boordevolle boek voor baby’s en peuters!

Het pi-pa-peuterboek

Het pi-pa-peuterboek

Het leven van een peuter zit vol leuke gebeurtenissen en nieuwe ontdekkingen. In dit boek staan ze allemaal centraal. Van het potje tot de peuterspeelzaal, en van in de plassen stampen tot samen met mama boodschappen doen. Daar zegt geen enkele peuter nee tegen!

Speciaal voor meisjes

Speciaal voor meisjes

Elfjes, prinsessen, bruidsmeisjes en zeemeerminnen, sprookjes, ballet, pony’s en koekjes bakken. Meisjes vragen nu eenmaal om andere boeken dan jongens. Deze bundel zit boordevol verhalen over verliefd zijn en een meisje met roze als lievelingskleur, maar ook over Mimi die niet langer door haar neefje geplaagd wil worden en samen met haar stoere oma een plan verzint. Speciaal voor meisjes – en vooruit… hun broertjes.

Speciaal voor jongens

Speciaal voor jongens

Astrid Lindgren

Ridders, piraten, graafmachines en indianen, cowboys, auto’s, monsters en dinosaurussen. Jongens vragen nu eenmaal om andere boeken dan meisjes. Deze bundel zit boordevol stoere prenten en verhalen. Over fantastische vaders en ondeugende jongensstreken, over een actieheld die iedereen redt en een op afstand bestuurbare auto. Speciaal voor jongens – en hun dappere zusjes!

Voorlezen over seizoenen

Winter!

Winter!

Misschien is de winter wel het fijnste seizoen om voor te lezen. Terwijl het buiten sneeuwt en het binnen lekker warm is, duik je samen met je (klein)kind in Winter! Een dik voorleesboek met de leukste verhalen vol ijspret, sneeuwballen, de feestdagen en andere knusse winterse momenten.

In Winter! vind je verhalen over bekende vriendjes als Kikker, Woezel & Pip, Dikkie Dik en nijntje, maar ook gloednieuwe avonturen die speciaal voor de bundel geschreven zijn. Met elke dag een verhaal uit Winter! komen jullie de koude dagen wel door.

Ik wou dat ik een vogel was

Ik wou dat ik een vogel was

Een rijk geïllustreerde verzameling van 366 natuurgedichten – één voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag. Een prachtig boek om in te grasduinen, of om elke dag open te leggen!

‘Echt een prachtig, prachtig, prachtig boek.’ – Matthijs van Nieuwkerk

‘Dit is een leeftijdsloos boek. Er is echt voor iedereen wat te halen. Het is een prachtige bloemlezing geworden, dat in geen huis mag ontbreken. […] Ik weet zeker dat als mensen dit samen gaan bekijken er prachtige gesprekken ontstaan.’ – Manda Heddema, DWDD Boekenpanel

Een heel jaar voorlezen!

Een heel jaar voorlezen!

Selma Noort

Een voorleesboek vol lente-, zomer-, herfst-, Sinterklaas- en winterpret.

Het is bijna lente. Roel en Noor kunnen niet wachten! Ze mogen oma helpen op de kinderboerderij en de babygeitjes een flesje geven. In de zomer gaan Noor en Roel met papa en mama naar zee. Ze zoeken schelpen, eten ijsjes en verzamelen schatten als echte strandjutters. Als het herfst wordt, logeren ze in een huisje in het bos en beleven spannende avonturen. Dan komt Sinterklaas alweer met de stoomboot en maken de pietjes rommel op school. Het jaar is rond als het winter wordt, met een mooie kerstboom in de kamer, een sneeuwpopfamilie in de tuin, boerenkool en oliebollen.

Voorleesboeken op leeftijd

2 jaar

2 jaar

Dit geweldig grote kartonboek is speciaal voor dreumesen en peuters. Het zit vol bestaande en nieuwe verhaaltjes, versjes en prenten van bekende schrijvers en illustratoren. Over de speeltuin en logeren bij opa en oma, bijvoorbeeld, maar ook over voor het eerst op het potje gaan en de dieren van de boerderij. Een echt voorleesfeest!

3 jaar

3 jaar

Als je (bijna) drie jaar bent, verandert er veel. Je moet opeens op de grote wc, je krijgt een bed voor grote kinderen en je hebt een wendag op de grote school. Tijd om te spelen is er gelukkig ook genoeg. Speciaal voor alle driejarigen zit dit boek boordevol verhalen, versjes en prenten van veel bekende schrijvers en tekenaars. Zowel klassiek als nieuw werk en van herkenbare alledaagse gebeurtenissen tot sprookjes en dierenverhalen.

4 jaar

4 jaar

Je bent (bijna) vier en elke dag leer je nieuwe dingen. Het liefst wil je, zodra je weet hoe het moet, alles zelf doen: zelf je schoenen aantrekken, zelf fietsen, zelf de hond uitlaten. Bovendien ga je voor het eerst naar de grote school. Daar leer je letters lezen en tot heel ver tellen. Druk je lievelingsknuffel dicht tegen je aan en duik in de wereld van de verhalen. Want naast de hele tijd van alles zelf doen, is even lekker luisteren ook heel fijn!

5 jaar

5 jaar

Als je vijf jaar bent, dan ben je al best groot. Je kleedt jezelf aan, smeert je eigen boterham, bent lief voor je broertje of zusje en zorgt natuurlijk goed voor je huisdier. Je gaat ook al bijna naar groep 3 en verder is er zwemles, moet je soms naar de dokter, speel je bij vriendjes, ga je misschien wel ergens logeren of maak je een uitstapje met je ouders…

Speciaal voor alle vijfjarigen zit dit boek boordevol verhalen, versjes en tekeningen van veel bekende schrijvers en tekenaars. Zowel klassiek als nieuw en van herkenbare alledaagse dingen tot sprookjes – alles zit erin!

6 jaar

6 jaar

Je bent (bijna) zes en het leven is zo druk en spannend! Er zitten wiebeltanden in je mond, je moet je zwemdiploma halen en leren klokkijken en je wilt natuurlijk rondsjezen op je eerste grote fiets. Op school leer je steeds beter lezen en schrijven. Luister ademloos naar de belevenissen van de karakters in dit boek. Want zij vinden het leven net zo druk en spannend als jij!

7 jaar

7 jaar

Als je zeven bent, kun je natuurlijk allang lezen. Maar dat betekent niet dat je niet meer voorgelezen wilt worden! Dit boek zit daarom boordevol nieuwe en klassieke verhalen en tekeningen. Ga mee op avontuur, want voorlezen blijft bijzonder én belangrijk!

Voorleesboeken over familie en gezin

Gezinsuitbreiding

Gezinsuitbreiding

Voorleesplezier voor de allerkleinsten! Van een kat die zich afvraagt wat die baby toch komt doen tot een peutertje dat alles zelf wil ontdekken, en van het krijgen van een babybroertje of -zusje tot het vieren van een wel heel speciale dag met cadeautjes en taart. Deze bundel staat vol versjes, prenten en verhalen van bekende schrijvers en illustratoren, zowel bekend als nieuw!

Voorlezen met opa en oma

Voorlezen met opa en oma

Knuffelen, knutselen en hutten bouwen, timmeren, breien, spelletjes spelen en logeren. Het voorleesboek voor én over oma’s en opa’s! Over voetballen met opa in de modder, gamen met oma en snuffelen in opa’s oude speelgoedkist. Over wedstrijdjes en heel veel cadeaus. Een boek barstensvol gekke, stoere, hippe en vooral heel lieve opa’s en oma’s.

Hoera, een broertje of zusje erbij!

Hoera, een broertje of zusje erbij!

Deze bundel staat vol met versjes, verhalen en tekeningen over broertjes en zusjes. Over mama’s dikke buik, een tweeling die niet meer op elkaar wil lijken, over een zusje dat ook eens de oudste wil zijn en over een broertje dat liever een puppy had gewild… of toch maar wel een babybroertje? Over knuffelen en ruzie maken, samen streken uithalen en jaloers zijn…
Een heerlijk voorleesboek vol stoere broertjes en zusjes die van alles met elkaar beleven!