Illustratie door Els van Egeraat

De leukste voorleesbundels

Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest aan je (bijna) tiener, of met je peuter samen door een prentenboek bladert… voorlezen is altijd een bijzonder en ontspannen moment. En het heeft ook nog eens een positief effect op de woordenschat en de fantasie. Daarom staan op deze pagina de leukste voorleesbundels op thema uitgelicht. Kies een bundel die lekker divers is of juist eentje die aansluit bij een thema.

Hoe stelt een redacteur voorleesboeken samen?

Maar wie stelt zo’n bundel samen en hoe gebeurt dat dan? Wij vroegen het aan de redactie van uitgeverij Ploegsma.

‘Eerst gaan we met elkaar rond de tafel zitten en maken we een lijst van onderwerpen die op een bepaalde leeftijd spelen. Over op het potje gaan of een broertje of zusje krijgen, je lievelingsknuffel verliezen of je verjaardag vieren… Of het kan gaan om leren lezen, tanden wisselen, voor het eerst logeren, naar zwemles gaan en voor je huisdier zorgen.

De onderwerpen kunnen op een realistische manier aan de orde komen, maar ze mogen ook de vorm van een sprookje of versje hebben. De verhalen kunnen van bekende Nederlandse auteurs afkomstig zijn, maar ook uit het buitenland.

Dan gaan we op zoek… Het proces van verzamelen en kiezen begint. En we geven gerichte opdrachten aan auteurs en illustratoren om over nog ontbrekende onderwerpen te schrijven en te tekenen. Zo groeit de stapel geleidelijk uit tot een kleurrijk maar evenwichtig geheel, en ligt er na afloop een mooi boek op tafel. Dat er met veel plezier uit onze bundels wordt voorgelezen, blijkt uit het feit dat ze regelmatig worden herdrukt!’

Top 10 voorleesboeken

De leukste voorleesboeken op thema & leeftijd voor de Nationale Voorleesdagen. Maar voorleesbundels zijn ook een ideaal kraamcadeau. Bekijk de tips!

Achtergrond
Lees meer

Column door Caja Cazemier

Schrijfster Caja Cazemier vertelt in deze column over haar kleindochter, die haar passie voor boeken al vroeg deelde. 'Taal geeft een kind toegang tot de wereld' aldus Caja, die ook een aantal leuke voorleesfoto's deelt.

Column
Lees meer