10 redenen waarom voorlezen een goed idee is!

10 redenen waarom voorlezen een goed idee is!

Als je kinderen hebt, is de kans groot dat iemand je ooit heeft verteld dat voorlezen goed is. De meeste ouders lezen hun kinderen tussen de twee en vijf dan ook wel eens of regelmatig voor. Onderzoek wijst echter uit dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen en dat het ook zinnig is om voor te blijven lezen als een kind dat ook zelf kan. Natuurlijk is het gezellig en leuk, maar wat voor voordelen heeft het nou precies om met je kind in de boeken te duiken? Hieronder hebben we tien belangrijke redenen om voor te lezen voor je op een rij gezet! Ook tippen we de mooiste voorleesboeken.

Op deze pagina

1. Band tussen ouder en kind versterken

Voorlezen helpt bij het versterken van de band tussen ouder en kind. In onze drukke samenleving is het soms moeilijk om veel (kwalitatieve) tijd door te brengen met je kinderen. Door elke dag eventjes tijd te maken om voor te lezen kun je toch een fijn, ontspannen moment met je kind doorbrengen, waarbij alle aandacht naar hem of haar uitgaat.

3. Taalinzicht ontwikkelen

Het voorlezen aan je kind zorgt ervoor dat hun taalinzicht groter wordt. In verhalen worden andere woorden en zinnen gebruikt dan in de spreektaal, dus kunnen kinderen hun woordenschat vergroten. En ook het gevoel voor zinsbouw en grammatica ontwikkelt zich doordat ze in aanraking komen met boekentaal. Door met je kind over de boeken te praten leert het ook om zich beter uit te drukken.

4. Lekker slapen

Dat kinderen baat hebben bij rust en regelmaat is duidelijk. Door een voorleesmoment te creëren vlak voor het slapengaan bied je kinderen structuur. Ze weten dat er een verhaaltje volgt als ze in bed liggen. En omdat voorlezen helpt bij het rustig en ontspannen worden, valt je kind daarna misschien wel sneller in slaap.

5. Hersenen stimuleren

Als je je kind vanaf een jonge leeftijd vaak voorleest, ontwikkelen zijn of haar taalvaardigheden zich sneller. Het kind zal minder moeite hebben met spellen of begrijpend lezen. Maar ook de sociale en emotionele vaardigheden van een kind kunnen gestimuleerd worden door het voorlezen. Kinderen leren bijvoorbeeld om zich in te leven in de personages in de verhalen en om emoties die erin voorkomen te herkennen. Daarnaast leren ze ook oorzaken, gevolgen en verbanden herkennen.

7. Zelfvertrouwen

Door het voorlezen komt je kind in aanraking met alle letters en wordt zijn woordenschat vergroot. Omdat begrijpend lezen voor veel schoolvakken en -opdrachten belangrijk is, zorgt de vertrouwdheid met boeken en taal ervoor dat je kind meer zelfvertrouwen heeft als hij of zij naar school gaat. Het kind krijgt het idee dat hij of zij weet hoe het werkt en voelt zich daarom meer op zijn gemak in de klas.

Dog Man

Dog Man

Dav Pilkey

En wat blijkt nu uit onderzoek: als je nieuwe woorden in teksten tegen komt, dan blijkt niets zo goed te werken voor het leren van nieuwe woorden, als het lezen van nieuwe woorden in stripverhalen. De verklaring is simpel: in stripverhalen zie je een nieuw woord niet alleen in een geschreven vorm, maar vaak ook in een plaatje. Samen geven plaatje en tekst een rijke context voor het woord.

Wij tippen daarom de supergrappige kinderboekenserie Dog Man. De avonturen van Dog Man hebben al veel kinderen met plezier aan het lezen gekregen.

8. Fantasie ontwikkelen

Verhalen over verschillende onderwerpen kunnen het wereldbeeld van je kind verbreden en hem of haar kennis laten maken met verschillende gebeurtenissen, mensen en culturen. Hierdoor zet je je kind aan het denken over dingen die hij of zij zelf nog nooit heeft meegemaakt en stimuleer je fantasie. Maar ook de illustraties en de beschrijvingen in de tekst kunnen ervoor zorgen dat kinderen gaan fantaseren.

9. Jong geleerd, oud gedaan

Kinderen die veel voorgelezen worden, zullen later waarschijnlijk meer lezen dan kinderen die niet voorgelezen worden. Als je een kind op jonge leeftijd laat zien hoeveel plezier er uit lezen gehaald kan worden, dan zal hij of zij sneller een positief gevoel krijgen van het lezen. Je kunt daarom ook als je kind zelf kan lezen, blijven voorlezen om te laten zien dat (samen) lezen leuk is.

10. Lezen is leuk en maakt nieuwsgierig

Tijdens een fijn voorleesmoment maken je hersenen dopamine aan. Niet alleen zorgt dat stofje ervoor dat je kind (en jij waarschijnlijk ook) een goed gevoel krijgt, het maakt hem of haar ook nieuwsgierig. En nieuwsgierige kinderen willen het liefst meer leren!