

10 redenen waarom voorlezen een goed idee is!
Wist je dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met voorlezen?
Ontdek in dit artikel waarom en lees ook waarom je ook moet blijven voorlezen als een kind al zelf kan lezen! Bestel daarna één van onze tips en start meteen
Ontdek in dit artikel waarom en lees ook waarom je ook moet blijven voorlezen als een kind al zelf kan lezen! Bestel daarna één van onze tips en start meteen
Het belang van voorlezen
Als je kinderen hebt, is de kans groot dat iemand je ooit heeft verteld dat voorlezen goed is. De meeste ouders lezen hun kinderen tussen de twee en vijf dan ook wel eens of regelmatig voor. Onderzoek wijst echter uit dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen (dus al in de eerste maanden) en dat het ook zinnig is om voor te blijven lezen als een kind dat ook zelf kan. Natuurlijk is het gezellig en leuk, maar wat voor een voordelen heeft het nou precies om met je kind in de boeken te duiken? Hieronder hebben we tien belangrijke redenen om voor te lezen voor je op een rij gezet! Ook tippen we de mooiste voorleesboeken. Of ontdek al onze babyboeken, verhalen voor peuters, prentenboeken en voorleesverhalen.
1. Band tussen ouder en kind versterken
Voorlezen helpt bij het versterken van de band tussen ouder en kind. In onze drukke samenleving is het soms moeilijk om veel (kwalitatieve) tijd door te brengen met je kinderen. Door elke dag eventjes tijd te maken om voor te lezen kun je toch een fijn, ontspannen moment met je kind doorbrengen, waarbij alle aandacht naar hem of haar uitgaat.
2. Oefenen met concentratie
Door leuke en spannende verhalen voorgelezen te krijgen en door naar plaatjes te kijken leert een kind om goed te luisteren en zich te concentreren. Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Voor baby’s werkt het om een paar minuten naar eenvoudige plaatjesboeken te kijken, voor kinderen van bijna een jaar kun je korte, simpele verhaaltjes voorlezen. Hoe ouder de kinderen worden, hoe langer ze zich op het verhaal zullen concentreren. We tippen hieronder een aantal karakters met heel fijne voorleesverhalen.
3. Taalinzicht ontwikkelen
Het voorlezen aan je kind zorgt ervoor dat hun taalinzicht groter wordt. In verhalen worden andere woorden en (complexere) zinnen gebruikt dan in de spreektaal, dus kunnen kinderen hun woordenschat vergroten. En ook het gevoel voor zinsbouw en grammatica ontwikkelt zich doordat ze in aanraking komen met boekentaal. Door met je kind over de boeken te praten leert het ook om zich beter uit te drukken.
4. Lekker slapen
Dat kinderen baat hebben bij rust en regelmaat is duidelijk. Door een voorleesmoment te creëren vlak voor het slapengaan bied je kinderen structuur. Ze weten dat er een verhaaltje volgt als ze in bed liggen. En omdat voorlezen helpt bij het rustig en ontspannen worden, valt je kind daarna misschien wel sneller in slaap. Hieronder vind je verschillende voorleesverhalen over slapen en de nacht, maar je kunt natuurlijk ook een ander boek kiezen om voor te lezen. Of laat je kind zelf kiezen!
5. Hersenen stimuleren
Als je je kind vanaf een jonge leeftijd vaak voorleest, ontwikkelen zijn of haar taalvaardigheden zich sneller. Het kind zal minder moeite hebben met spellen of begrijpend lezen. Maar ook de sociale en emotionele vaardigheden van een kind kunnen gestimuleerd worden door het voorlezen. Kinderen leren bijvoorbeeld om zich in te leven in de personages in de verhalen en om emoties die erin voorkomen te herkennen. Daarnaast leren ze ook oorzaken, gevolgen en verbanden herkennen.
6. Aanleiding tot een gesprek
Je kunt verhalen met een specifiek onderwerp of thema voorlezen om tot een gesprek met je kind te komen. Emoties zoals angst en verdriet kun je bespreken na het voorlezen van een boek waarin die emoties spelen, en ook lastige zaken als ziekte of de dood van een familielid of huisdier kun je begrijpelijker maken door erover voor te lezen. De meeste kinderangsten of gebeurtenissen die schokkend kunnen zijn, zijn in boeken terug te vinden. Bekijk onze themapagina’s over:
7. Zelfvertrouwen
Door het voorlezen komt je kind in aanraking met alle letters en wordt zijn woordenschat vergroot. Omdat begrijpend lezen voor veel schoolvakken en -opdrachten belangrijk is, zorgt de vertrouwdheid met boeken en taal ervoor dat je kind meer zelfvertrouwen heeft als hij of zij naar school gaat. Het kind krijgt het idee dat hij of zij weet hoe het werkt en voelt zich daarom meer op gemak in de klas.
8. Fantasie ontwikkelen
Verhalen over verschillende onderwerpen kunnen het wereldbeeld van je kind verbreden en hem of haar kennis laten maken met verschillende gebeurtenissen, mensen en culturen. Hierdoor zet je je kind aan het denken over dingen die hij of zij zelf nog nooit heeft meegemaakt en stimuleer je de fantasie. Maar ook de illustraties en de beschrijvingen in de tekst kunnen ervoor zorgen dat kinderen gaan fantaseren.
9. Jong geleerd, oud gedaan
Kinderen die veel voorgelezen worden, zullen later waarschijnlijk meer lezen dan kinderen die niet voorgelezen worden. En dat zorgt er weer voor dat je kind het effect meekrijgt van wat lezen op latere leeftijd met je doet, zoals bijvoorbeeld het verminderen van stress en het verbeteren van sociale vaardigheden. Als je een kind op jonge leeftijd laat zien hoeveel plezier er uit lezen gehaald kan worden, dan zal hij of zij sneller een positief gevoel krijgen van het lezen. Je kunt daarom ook als je kind zelf kan lezen, blijven voorlezen om te laten zien dat (samen) lezen leuk is.
10. Lezen is leuk en maakt nieuwsgierig
Tijdens een fijn voorleesmoment maken je hersenen dopamine aan. Niet alleen zorgt dat stofje ervoor dat je kind (en jij waarschijnlijk ook) een goed gevoel krijgt, het helpt ook om beter te leren en maakt je kind aandachtiger voor wat hij hoort en ziet. Daarnaast maakt dopamine nieuwsgieriger en nieuwsgierige kinderen willen het liefst meer leren!
Leuke voorleesbundels
Hoewel elk boek voor te lezen is, is het soms leuker om een voorleesbundel te pakken. De verhaaltjes zijn korter en er zit meer afwisseling in. Daarnaast zijn ze vaak ook geschikt om kennis te maken met verschillende auteurs en personages, zo ontdekt je kind meteen wat aanspreekt en wat niet.
Ontdek andere leuke artikelen
Top 10 voorleesboeken
De leukste voorleesboeken op thema & leeftijd voor de Nationale Voorleesdagen. Maar voorleesbundels zijn ook een ideaal kraamcadeau. Bekijk de tips!
Prentenboeken Top 10
Prentenboeken sluiten met hun mooie illustraties en de verhaallengte perfect aan bij de concentratieboog van peuters en kleuters. Ontdek onze favoriete prentenboeken en laat je inspireren door klassiekers!
De Nationale Voorleesdagen 2024
Lees alles over de Nationale Voorleesdagen 2024. Ontdek ook de prentenboeken top 10 en het Prentenboek van het Jaar.
Babyboeken top 10
Verras een (aanstaande) ouder met een van onze boekentips voor tijdens de zwangerschap of als kraamcadeau. Mooie, stevige karton-, voel- en geluidsboeken en natuurlijk ontbreken hier de voorleesbundels niet.
Mis geen enkel kinderboek of nieuwtje meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang elke twee weken nieuws, kinderboekentips en inspiratie!
Bedankt voor je inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele nieuwe aanmeldingen te bevestigen.
Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.