Verdriet en afscheid nemen - illustratie uit Ik wou dat ik een vogel was - Frann Preston-Gannon

Verdriet & afscheid nemen

Kinderen krijgen op verschillende manieren met ingrijpende gebeurtenissen als ziekte en overlijden te maken. De poes gaat dood, opa wordt ernstig ziek, de moeder van een vriendinnetje op school is overleden… En het is belangrijk, maar niet altijd makkelijk, om het daarover te hebben. Voor heel jonge kinderen is dood nog een abstract begrip, het voorlezen van een prentenboek als Kikker en het vogeltje kan dan helpen.

Ook voor oudere kinderen kunnen boeken herkenning en troost bieden, door verhalen te lezen over leeftijdsgenoten en hoe zij omgaan met verdriet en verlies. Uit onderzoek blijkt immers dat kinderen die veel lezen empathisch zijn en een sterk inlevingsvermogen hebben.

Op deze pagina

Vijf uitgelichte boeken

Kikker en het vogeltje [GROOT]

Kikker en het vogeltje [GROOT]

Max Velthuijs

Opeens ligt hij daar. Een vogeltje, in het gras. Kikker weet niet zo goed wat ermee aan de hand is. Ligt het vogeltje te slapen? Of is er iets anders aan de hand? In Kikker en het vogeltje wordt op een heldere en invoelende toon aan kinderen uitgelegd wat de dood precies is. Gewoon zoals het is, maar toch mooi en aangrijpend, zoals de boeken over Kikker zijn.

Kikker stelt herkenbare vragen die kinderen ook hebben. De dierenvrienden hebben misschien niet alle antwoorden paraat, maar laten je met een glimlach het boek weer dichtslaan.

Als Verdriet op bezoek komt

Als Verdriet op bezoek komt

Eva Eland

Hoe moeilijk het soms ook is, verdriet hoort bij het leven. En komt soms onverwacht langs. Dat laat Eva Eland mooi zien in dit verhaal waarin verdriet en troost centraal staan.

In dit toegankelijke en subtiele prentenboek is verdriet afgebeeld als een lieve, bubbelvormige vriend die zomaar voor de deur staat. Een prachtig prentenboek dat laat zien dat het niet erg is om verdrietig te zijn en helpt om met kinderen te praten over groot en klein verdriet.

Papa Draak wordt niet meer beter

Papa Draak wordt niet meer beter

Sascha Groen

Papa Draak leert Drakie vuurspuwen en vliegen. Hij is de liefste vader van de wereld voor Drakie en haar broer Vonk. Maar dan wordt papa Draak zo ziek dat hij niet meer beter zal worden.

In dit liefdevolle prentenboek wordt op een respectvolle en heldere manier omgegaan met ziekte, de dood en rouw. Het is een boek dat troost biedt, maar tegelijkertijd ook fijn en vrolijk is om te lezen door de kleurrijke, animatie-achtige tekeningen. Per verkocht boek doneert uitgeverij Witte Leeuw een euro aan Stichting ALS.

Droomopa

Droomopa

Dolf Verroen & Charlotte Dematons

Thomas logeert bij opa en oma, als opa plotseling doodgaat in zijn slaap. In deze novelle vertelt Thomas over wat dat met hem doet, wat hij allemaal meemaakt die week na opa’s overlijden en over hoe bang hij is om opa te vergeten. Opgeschreven in de subtiele, maar aangrijpende stijl die Dolf Verroen eigen is, leef je met Thomas mee.

Het verhaal wordt ondersteund door tekeningen van Charlotte Dematons, die schitteren van eenvoud en originaliteit: de illustraties waarin opa zijn avonturen beleeft zijn in kleur, de illustraties waarop het verdriet van Thomas wordt afgebeeld, zijn in zwart-wit.

Alles wat ik nog met Gizmo wil doen

Alles wat ik nog met Gizmo wil doen

Ben Davis

Wat als je huisdier overlijdt? Lukas vindt veel steun bij zijn hond Gizmo, maar hij weet ook dat hij Gizmo binnenkort zal moeten loslaten. Zijn beste vriend verdient nog een slotavontuur, een onvergetelijke! Daarom maakt Lukas een bucketlist voor hen samen.

Een prachtig boek over verdriet, pesten, gescheiden ouders maar bovenal over de onverwoestbare vriendschap tussen mens en dier, verteld met een fijne dosis luchtigheid.