12 + boekentips

12 + jaar

Door alle verleidingen als social media en Netflix kan het een uitdaging zijn om pubers te motiveren om te lezen. Maar lekker wegduiken in een boek kan kinderen juist ontspanning bieden in de snelle en soms harde buitenwereld.

Kinderen van 12 staan veel veranderingen te wachten. Ze gaan naar de brugklas, hun lichamen veranderen en leeftijdsgenoten worden steeds belangrijker. Als ouder beschik je idealiter over een flinke dosis flexibiliteit en humor want een chagrijnige of afwezige puber… daar krijgt iedereen weleens mee te maken.

Vanaf 12 jaar lopen de manier en de vaart waarop kinderen zich ontwikkelen onderling uiteen. Wat de kinderen wel gemeen hebben is dat ze op zoek zijn naar een eigen identiteit en hun plek in de wereld. Sommigen geeft dit een onzeker gevoel, terwijl anderen zich juist heel zeker voelen.

In deze levensfase balanceren kinderen tussen veiligheid en de wijde wereld ingaan (waar geen zekerheid is): ze gaan ontdekken. Ze worden verliefd, gaan relaties aan en worden voor het eerst geconfronteerd met volwassen worden: stress, presteren, groepsdruk, faalangst, woede… Ze maken oneindig veel eerste keren mee en moeten voor zichzelf uitzoeken hoe zij hiermee omgaan. Daarom zoeken ze bevestiging bij vrienden en klasgenoten, en wat ze zien en lezen op sociale media kan ook van grote invloed zijn.

12+ jaar
Op deze pagina

Vijf uitgelichte boeken

Het lied van de vreemdeling

Het lied van de vreemdeling

Linda Dielemans

Als geen ander weet schrijfster en archeologe Linda Dielemans de verhalen die verscholen liggen in grotten en historische voorwerpen te vertellen; avonturen uit het verre verleden. In het meeslepende en spannende Het lied van de vreemdeling vertelt Dielemans over het neanderthalermeisje Une. Zij ontmoet homo sapiens Nano, en zo ontmoeten hun totaal verschillende stammen elkaar. En dan barst de vulkaan uit, en zit er maar een ding op: overleven.

Het jaar dat de bijen kwamen

Het jaar dat de bijen kwamen

Petra Postert

Josy is stomverbaasd als haar opa haar zijn bijenkorf nalaat. Ze besluit zijn wens om haar tot imker te kronen waar te maken en wordt onverwacht stapelgek op de insecten. Maar dan wil haar moeder de kolonie toch wegdoen… Een invoelende en tegelijkertijd hilarische jeugdroman over vriendschap, verdriet en veerkracht. Extra bijzonder: sommige scènes zijn geschreven vanuit het perspectief van de bijen.

Zwarte zwaan

Zwarte zwaan

Gideon Samson

Rifka houdt van aandacht. Haar beste vriendin Duveke houdt vooral veel van Rifka. Ze volgt Rifka waar ze ook heen gaat. Als Rifka haar eigen begrafenis in scène wil zetten om iedereen om haar te zien rouwen, speelt Duveke het spelletje mee. Maar hoelang gaat dat goed? Een intrigerende en bloedstollende psychologische jeugdroman voor tieners in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, waar je nog lang over na zult denken en praten met elkaar.

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Sue Townsend

Het leven van een puber is zwaar, maar niemand heeft het zo zwaar als Adrian Mole. Althans, dat vindt hij vooral zelf. Hij stort zijn hart uit in zijn dagboek. Over zijn hopeloze verliefdheid op de onbereikbare Pandora, over zijn dronken hond en over hoe frustrerend het is dat niemand ziet dat hij hoogbegaafd is. De hilarische perikelen van Adrian Mole laten al meer dan veertig jaar iedereen van 13 ¾ jaar en ouder hardop lachen. Het boek is nu opnieuw vertaald door niemand minder dan Sylvia Witteman.

Blauwe dagen

Blauwe dagen

Caja Cazemier

Boeken bieden troost in lastige tijden. Voor pubers die zich onzeker, stuurloos of depressief voelen (of iemand kennen die zich zo voelt) kan Blauwe dagen van Caja Cazemier tot steun zijn. Janna zit niet goed in haar vel, en als haar vriendje het uitmaakt, voelt ze zich helemaal alleen. Ze kan nergens meer van genieten. Uiteindelijk zoekt ze hulp bij een psycholoog, maar haar moeder vindt dat eigenlijk maar niets. Waarom niet? Een aangrijpend verhaal over worden wie je bent.

Lezen over boeken voor jongeren van 12+ jaar

Duik in de dagboeken uit ‘Oorlog in inkt’

Op deze pagina bekijk je fragmenten uit de originele dagboeken van 'Oorlog in inkt', fotomateriaal en extra informatie over de dagboekschrijvers en hun bijzondere verhaal.

Achtergrond
Lees meer

75 jaar vrijheid & jeugdboeken over de oorlog

Maak de viering van 75 jaar vrijheid extra invoelbaar door met kinderen over de Tweede Wereldoorlog te lezen. Wij raden deze jeugdboeken over de oorlog aan.

Achtergrond
Lees meer