12 + boekentips

12 + jaar

Kinderen van 12 staan veel veranderingen te wachten. Ze gaan naar de brugklas, hun lichamen veranderen en leeftijdsgenoten worden steeds belangrijker. Ze maken oneindig veel eerste keren mee en moeten voor zichzelf uitzoeken hoe zij hiermee omgaan. Daarom zoeken ze bevestiging bij vrienden en klasgenoten, en wat ze zien en lezen op sociale media kan ook van grote invloed zijn. Als ouder beschik je idealiter over een flinke dosis flexibiliteit en humor want een chagrijnige of afwezige puber… daar krijgt iedereen weleens mee te maken.

Vanaf 12 jaar lopen de manier en de vaart waarop kinderen zich ontwikkelen onderling uiteen. Wat de kinderen wel gemeen hebben is dat ze op zoek zijn naar een eigen identiteit en hun plek in de wereld. Sommigen geeft dit een onzeker gevoel, terwijl anderen zich juist heel zeker voelen.

Door alle verleidingen als social media en Netflix kan het een uitdaging zijn om pubers te motiveren om te lezen. Maar lekker wegduiken in een boek kan kinderen juist ontspanning bieden in de snelle en soms harde buitenwereld.

12+ jaar
Op deze pagina

Uitgelichte boeken

Het lied van de vreemdeling

Het lied van de vreemdeling

Linda Dielemans

Als geen ander weet schrijfster en archeologe Linda Dielemans de verhalen die verscholen liggen in grotten en historische voorwerpen te vertellen; avonturen uit het verre verleden. In het meeslepende en spannende Het lied van de vreemdeling vertelt Dielemans over het neanderthalermeisje Une. Zij ontmoet homo sapiens Nano, en zo ontmoeten hun totaal verschillende stammen elkaar. En dan barst de vulkaan uit, en zit er maar een ding op: overleven.

Het puberboek

Het puberboek

Sanderijn van der Doef & Marian Latour

Als je net begint te puberen, is dat de start van een spannende periode vol veranderingen. Niet alleen je lichaam gaat er anders uitzien, je gaat je ook anders gedragen. Je verandert aan de buiten-, maar ook aan de binnenkant. Je gaat anders over seks denken, je plek in het gezin verandert en je vrienden en vriendinnen worden steeds belangrijker...

spoedcursus tongzoenen * tampons of maandverband? * hoe verzorg jij je uiterlijk? * de ins en outs van social media * nooit meer ruzie met je ouders! * condoomles * weg met puistjes * op wie val jij? * natte dromen * en alle andere dingen die je als beginnende puber wilt weten!

De brief voor de koning

De brief voor de koning

Tonke Dragt

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

De brief voor de koning is het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix. Het is verschenen in 30 talen.

Dit mag niemand weten

Dit mag niemand weten

Martine Kamphuis

Deze Young Adult-thriller begint meteen spannend: een mysterieus figuur van nog maar zestien jaar oud wordt verhoord op het politiebureau. Er is een man neergestoken en de politie is ervan overtuigd dat deze onbekende het heeft gedaan. Wie is het? Daarna maken lezers kennis met vier jongeren die op dezelfde middelbare school zitten. Renske, Wouter, Nilüfer en Fleur kennen elkaar niet allemaal even goed en begeven zich niet altijd in dezelfde kringen. Wat bindt hen? Stukje bij beetje kom je meer over deze jongeren – en de moord – te weten. Genoeg gekletst: dit boek moet je lezen om te ervaren hoe spannend het is.

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Sue Townsend

Het leven van een puber is zwaar, maar niemand heeft het zo zwaar als Adrian Mole. Althans, dat vindt hij vooral zelf. Hij stort zijn hart uit in zijn dagboek. Over zijn hopeloze verliefdheid op de onbereikbare Pandora, over zijn dronken hond en over hoe frustrerend het is dat niemand ziet dat hij hoogbegaafd is. De hilarische perikelen van Adrian Mole laten al meer dan veertig jaar iedereen van 13 ¾ jaar en ouder hardop lachen. Het boek is nu opnieuw vertaald door niemand minder dan Sylvia Witteman.

Wisselkinderen

Wisselkinderen

Thijs Goverde

Sommige kinderboeken zijn leeftijdloos en nemen jong en oud mee op reis naar mysterieuze en magische werelden. Zo ook het spannende Wisselkinderen van Thijs Goverde. IJsbrand Duivelszoon is een gewone jongen met ongewone krachten die op de vlucht is voor zijn eigen vader. Samen met andere wisselkinderen gaat hij op zoek naar het dorp Wissel, waar ze zichzelf kunnen zijn. Of staat er hen iets heel anders te wachten, iets wat groter en duisterder is dan zij kunnen vermoeden?

Blauwe dagen

Blauwe dagen

Caja Cazemier

Boeken bieden troost in lastige tijden. Voor pubers die zich onzeker, stuurloos of depressief voelen (of iemand kennen die zich zo voelt) kan Blauwe dagen van Caja Cazemier tot steun zijn. Janna zit niet goed in haar vel, en als haar vriendje het uitmaakt, voelt ze zich helemaal alleen. Ze kan nergens meer van genieten. Uiteindelijk zoekt ze hulp bij een psycholoog, maar haar moeder vindt dat eigenlijk maar niets. Waarom niet? Een aangrijpend verhaal over worden wie je bent.

Lezen over boeken voor jongeren van 12+ jaar

Duik in de dagboeken uit ‘Oorlog in inkt’

Op deze pagina bekijk je fragmenten uit de originele dagboeken van 'Oorlog in inkt', fotomateriaal en extra informatie over de dagboekschrijvers en hun bijzondere verhaal.

Achtergrond
Lees meer

75 jaar vrijheid & jeugdboeken over de oorlog

Maak de viering van 75 jaar vrijheid extra invoelbaar door met kinderen over de Tweede Wereldoorlog te lezen. Wij raden deze jeugdboeken over de oorlog aan.

Achtergrond
Lees meer