Kinderboeken voor 3 tot 5 jaar

3 – 5 jaar

Nieuwsgierig en leergierig!

Kleuters hebben behoefte aan een veilige, voorspelbare, eigen wereld. Vaak vinden ze het fijn om vaker uit hetzelfde boek voorgelezen te worden in verband met herkenning van beelden en tekst. Dit geeft hen een gevoel van grip op de wereld om hen heen. Maar.. als ouder kun je wel eens denken… ‘weer dat boekje?’

Kopieergedrag!

Kinderen binnen deze categorie kopiëren vaak het gedrag van hun ouders: ze doen papa en mama na. Het is dus erg leuk om samen verhalen te lezen over ‘herkenbare’ situaties, zoals gezinnen, uitjes, school, vriendjes, logeren, opa en oma.

Gevoelens benoemen

Voor kleuters is het soms moeilijk om onder woorden te brengen hoe ze zich voelen en om hun emoties te benoemen. Een boek is een perfect middel om met je kleuter hierover in gesprek te gaan.

Taalontwikkeling stimuleren

Woordgrapjes, rijm en het alfabet stimuleren de taalontwikkeling van kinderen. Vooral boeken die uitnodigen tot interactie, zoals zoekboeken als Zaterdag en boeken met eerste woordjes hebben een positief effect op de taalontwikkeling. 

3 – 5 jaar
Op deze pagina

Uitgelichte boeken

Wolkje

Wolkje

Privé: Anne Booth & Sarah Massini

Wolkje drijft vrolijk langs de blauwe hemel, tot groot plezier van de mensen op de grond die steeds andere figuren in hem ontdekken. Maar dan verandert Wolkje in een regenwolk... en rennen alle mensen opeens weg. Gelukkig zijn de bloemen, de vissen en de boer wel blij met hem!

Verstoppertje met Baby Shark

Verstoppertje met Baby Shark

Privé: John John Bajet

Wie kent het liedje van Baby Shark niet? Het is één van de meest bekeken video’s op YouTube, dus een boek kon niet uitblijven. Zoek, zing en tel mee met Baby Shark terwijl hij met vriendjes verstoppertje doet. De haaien zijn gemaakt van materiaal om lekker in te knijpen (‘squishy’) dus gegarandeerd een succes bij de jongsten!

Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar

Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar

Ook voor kleuters is er een mooi voorleesboek samengesteld. Als je (bijna) vier bent, leer je elke dag wel iets nieuws. Veters strikken, fietsen, de straat oversteken, letters en steeds verder tellen. Die onderwerpen sluiten helemaal aan bij wat de personages in dit voorleesboek meemaken. Denk aan Jubelientje, Vos en Haas, Ties en Trijntje en Jip en Janneke. Voorleesplezier verzekerd!

Fien & Teun – Voorleesverhalen op de boerderij

Fien & Teun – Voorleesverhalen op de boerderij

Fien & Teun is het vrolijke kleuterduo van de boerderij. Kleuters zullen zich makkelijk met hen kunnen identificeren. Ook (de dieren van) de boerderij sluit helemaal aan op de beleveniswereld van kinderen van een jaar of vier. De avonturen van Fien en Teun zijn speels en herkenbaar: appeltjes plukken voor de appelmoes, verstoppertje spelen en op zoek gaan naar de chocoladekoe. Om samen telkens opnieuw te lezen en iedere keer weer van te genieten.

Zaterdag

Zaterdag

Saskia Halfmouw

Zaterdag is de mooiste dag van de week! Illustratrice Saskia Halfmouw brengt een ode aan zaterdag in dit grote en gedetailleerde zoekprentenboek. Over het voetbalveld, de bibliotheek en de markt: er is van alles te doen op zaterdag. Met zoekprentenboeken stimuleer je de taalontwikkeling door samen met kleuters te praten over wat je ziet. Zoek de skater, de voorleesjuf en het hondje, of ga op jacht naar de sprookjesfiguren die op elke plaat verstopt zitten…

Op de bouwplaats

Op de bouwplaats

Doro Göbel & Peter Knorr

Zoekboeken zoals Op de bouwplaats zijn onmisbaar in de kleuterboekenkast. Samen praten over de platen en voorwerpen tellen stimuleren de taalontwikkeling. In Op de bouwplaats ontdek je hijskranen, brandweerwagens, graafmachines en nog veel meer. Het ultieme zoek- en ontdekboek voor alle kleuters die dol zijn op bouwen, techniek en stoere avonturen.

Boeken over eerste keren en wijze lessen (ontwikkeling kind)

Papa, ik word later rijk

Papa, ik word later rijk

Annemarie van Haeringen

‘O ja? Dan moet je heel hard werken.’
‘Dat hoeft niet papa, dat doe jij al.’
Kleine Olifant wil heel veel speelgoed kunnen kopen.
Maar hoe word je rijk? Papa stuurt tijdens een wandeling subtiel de verwachtingen bij. Met wijsheden die voor alle generaties gelden. Als Kleine Olifant uiteindelijk vraagt of papa rijk is, antwoordt die: ‘Ja! Want ik heb jou!’

Ik ga!

Ik ga!

Privé: Matthieu Maudet

Op een mooie dag weet het vogeltje het zeker: ‘Ik ga!’ Mama geeft hem een trui mee voor als het koud wordt. En papa heeft nog een zaklamp voor als het laat wordt. Oma geeft koekjes mee en opa zijn pet tegen de zon. Grote zus leent haar boek uit. Eekhoorn zijn pluutje. En de buurvogel zijn radiootje zodat vogeltje zich niet alleen hoeft te voelen. Klaar voor de grote reis bedankt hij iedereen netjes. Maar waar gaat de reis naartoe?

Een grappig op-het-potje avontuur.

Als Verdriet op bezoek komt

Als Verdriet op bezoek komt

Eva Eland

Een ontroerend prentenboek dat peuters en kleuters leert te verwoorden wat zij vanbinnen voelen. Eva Eland geeft de emotie verdriet de vorm van een bobbelvormige vriend. Iemand die onlosmakelijk met het leven verbonden is en voor wie je niet bang hoeft te zijn. De subtiele tekst geeft ruimte voor eigen interpretatie, waardoor de begrippen verdriet en troost op een eigenzinnige manier worden uitgewerkt.

Eerlijk delen

Eerlijk delen

Privé: Pippa Goodhart & Privé: Anna Doherty

Een boom vol lekkere peren, maar Haas en Beer kunnen er niet bij... En ze hebben geen ladder. Haas heeft een slim plan. Hij vindt drie stoelen waar ze op kunnen staan. Maar hoe verdeel je die eerlijk?

Ootje in het verkeer

Ootje in het verkeer

Lizette de Koning & Natascha Stenvert

Ootje is een klein autootje. Op weg naar oma komt hij van alles tegen: een stoplicht, een zebrapad met overstekende zwaantjes, een trein, een politieauto... Gelukkig let Ootje goed op in het verkeer. Toet toet!

Ik wil naar school!

Ik wil naar school!

Voor het eerst naar school gaan, is soms best spannend. Niet met dit kijkje in de klas. Kinderen ontdekken spelenderwijs alles over school in dit prachtige prentenboek: van pauzehapjes tot buiten spelen en van knutselen tot samen luisteren naar een verhaal. Zo wordt naar school gaan een feest!

Lezen over kinderboeken van 3 tot 5 jaar

Dinosaurussen in kinderboeken

Dinosaurussen zijn stoer, groot en spreken sterk tot de verbeelding bij kinderen. Op zoek naar dinosaurussen in kinderboeken? Wij tippen de leukste boeken!

Tiplijst
Lees meer