Ik ben een kat! - Galia Bernstein

Humor

Waar een dreumes al begint te schateren als opa een gek gezicht trekt, doen wc-humor en woordgrapjes het geweldig bij kleuters. Een mooi moment is het als je kind voor het eerst een mop vertelt, maar voor het einde zelf al in een deuk ligt. Als kinderen wat ouder zijn begrijpen ze ook ironische grapjes en opmerkingen.

Humor in kinderboeken kan hem zitten in subtiele misverstanden en taalspelletjes, zoals bij Mees Kees. Of de grap ontstaat doordat slimme plannetjes héél anders uitpakken dan de hoofdpersoon had bedoeld. Flink uitvergrote humor, zoals in de graphic novels over Dog Man, werkt goed bij visueel ingestelde kinderen.

Op deze pagina

Gigantisch grappige boeken

De wereldse wijsheid van de mier.

De wereldse wijsheid van de mier.

Philip Bunting

Mieren toffe dieren? Laat me niet lachen, denk je misschien, maar in dit vrolijke en mooi vormgegeven prentenboek laten mieren zien dat ze echte superhelden zijn, die heel belangrijk zijn voor onze aarde. De grappige tekeningen vullen de tekst goed aan, waardoor de droge humor in dit verhaal nog beter naar voren komt. De feiten over die ‘simpele’ mier zullen kinderen in verwondering achterlaten over wat er allemaal wel niet achter de kleinste dingen kan schuilen, als je maar goed kijkt.

Dog Man en de vlooienkoning

Dog Man en de vlooienkoning

Dav Pilkey

Voor wie houdt van snel, druk en melig zijn de graphic novels over Dog Man een geweldige keuze. Dog Man is half mens, half hond en lost als agent ingewikkelde zaken op. Maar dat gaat meestal niet zonder slag of stoot (of drol). In Dog Man en de Vlooienkoning gaan Dog Man en Karel achter een oude vijand van Karel aan, een slechterik genaamd Biggie. Dankzij de sterke vertaling van Tjibbe Veldkamp, die de meest geniale woordgrappen uit zijn mouw lijkt te schudden, hebben veel jonge lezers Dog Man al in hun hart gesloten.

De geheimzinnige verdwijning van Toni Malloni

De geheimzinnige verdwijning van Toni Malloni

Harmen van Straaten

Een fantasierijk verhaal vol bonte personages, in een knotsgekke setting, boordevol woordgrapjes. Laat dat maar aan Harmen van Straaten over. Tel er zijn grappige, zwierig-slordige illustraties bij op en je hebt het recept voor een heerlijk humoristisch verhaal over ‘Magische Mirakelen’. Toni Malloni verdwijnt op zolder in de goochelhoed van zijn opa en belandt in een pretpark. Daar komt van alles spannends op hem af. Het is aan Toni om zijn opa en Malloni-Land te redden…

 

Hoe ik per ongeluk gladiator werd

Hoe ik per ongeluk gladiator werd

Tim Collins & Isobel Lundie

Marcus lijkt sprekend op de bekende gladiator Cassius. Ze komen elkaar tegen en ruilen een dagje van outfit, grappig toch? Eh, nou, ja… Niet echt, als Cassius er zomaar vandoor gaat! En Marcus ineens gedoemd is tot een leven als gladiator… Dat brengt hem in gevaarlijke, maar ook hilarische situaties. Deze graphic novel zit vol vaart en grappige illustraties; perfect voor lezers die nog niet zo goed weten hoe leuk lezen is. En tussen het lachen door, leer je ook nog eens van alles over de Romeinse tijd.

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Sue Townsend

Adrian Mole vindt zijn puberleven maar lastig. Zeer ingewikkeld. Zijn leven is een aaneenschakeling van bizarre situaties. Wat wil je dan ook als je worstelt met puisten en natte dromen? Adrian neemt zichzelf zeer serieus (of juist niet?). Die gortdroge humor maakt dit verhaal bijna veertig jaar nadat het werd geschreven nog steeds zo leuk en innemend. Sylvia Witteman verzorgde een nieuwe vertaling van Adrians dagboek, zodat ook de tieners van nu kunnen genieten van Adrians gestoorde levensperikelen.

Inspiratie artikelen