Het Kerstboek_Jaap ter Haar_Feestdagen pagina

Feesten & feestdagen

De taart en het partijtje met je verjaardag, de aankomst van Sinterklaas, het versieren van de kerstboom, het uitwisselen van cadeautjes bij het Suikerfeest…

Feesten en vakanties zijn hoogtepunten in het jaar. Het zijn de dagen waar je naar uitkijkt, als kind al helemaal. En dan is het fijn dat er boeken zijn die voor de nodige voorpret zorgen. Die bijvoorbeeld kleintjes laten zien wat ze tijdens een feest kunnen verwachten, of oudere kinderen meer informatie geven waar een bepaald feest vandaan komt. Hierbij onze tips!

Op deze pagina

Uitgelichte boeken voor Sinterklaas

Sinterklaasje, kom maar binnen

Sinterklaasje, kom maar binnen

Paul Passchier & Thedo Keizer

Hij komt, hij komt! Nog even en hét feest van het jaar kan weer beginnen. Sinterklaas is in het land en dus kunnen alle schoentjes weer bij de schoorsteen of het raam worden gezet. Maar eerst moet er natuurlijk gezongen worden! Paul Passchier en Thedo Keizer herschreven de bekendste en leukste Sintliedjes zó dat ze subtiel zijn aangepast aan de tijdsgeest. Extra leuk: op Spotify staat een afspeellijst met alle liedjes uit het boek.

op zoek naar een sint

op zoek naar een sint

Dit vrolijke verhaal (AVI M3) is een perfect schoencadeau voor de beginnende lezer. Faat en Jaap gaan op zoek naar een sint, want de echte Sinterklaas heeft geen tijd dit jaar. Maar een nieuwe sint zoeken valt nog niet mee… Schrijver Pim Lammers en illustrator Hugo van Look maakten er een spannende en grappige speurtocht van.

Fien & Teun spelen Sinterklaas en Pietje

Fien & Teun spelen Sinterklaas en Pietje

Ook op de boerderij van Fien en Teun wordt Sinterklaas gevierd. Ze strooien met pepernoten, stoppen nepcadeautjes in de schoenen van papa en mama en spelen dat ze Sint en Pietje zijn. Kortom, Fien en Teun doen alles wat andere kleuters ook doen in aanloop naar 5 december, en daarom is dit boek een vrolijke voorbereiding op wat komen gaat. Het boek bevat fijne extra’s, zoals een recept voor speculaasbrokken en tips om je eigen pietenmuts te knutselen.

 

Daar is Sinterklaas!

Daar is Sinterklaas!

Vivian den Hollander & Saskia Halfmouw

Tijs is drie en hij gaat dit jaar voor het eerst naar de intocht van Sinterklaas. Superspannend natuurlijk! Gelukkig heeft hij een echte sinterklaasexpert in de buurt. Zijn grote zus Hanna van vijf kan hem alles vertellen over het grote sinterklaasfestijn.

Daar is Sinterklaas! is een lief en vrolijk prentenboek voor beginnende sinterklaasvierders.

Uitgelichte boeken Kerstmis

Pippi en de dansende kerstboom

Pippi en de dansende kerstboom

Astrid Lindgren

Haal de kerstballen, lampjes en sneeuwbollen maar weer van zolder, want het is Kerstmis! Ook Pippi viert kerst en dat doet ze uiteraard op haar eigen manier. Pippi vindt namelijk dat het voor iedereen feest moet zijn, dus ook voor kerstbomen!  Dus als ze op bezoek gaat bij drie arme kinderen die een eenzame kerst tegemoet gaan, dansen zij met Pippi niet óm de kerstboom, maar mét de kerstboom. De illustraties van Annet Schaap verbeelden wat een mooie feestdag het is voor Pippi, de kinderen én de kerstboom!

een bal in de boom

een bal in de boom

Met een boek onder de kerstboom, dikke kerstsokken aan en een beker warme choco erbij… Genieten! Kinderen die net beginnen met lezen, pakken natuurlijk dit fijne boek (AVI M3) erbij. In een bal in de boom halen pap en mam een kerstboom, maar zonder kerstballen is er natuurlijk geen bal aan. Mik en Kim gaan op zoek naar de mooiste versiering voor in de boom.

Het kerstverhaal

Het kerstverhaal

Vivian den Hollander & Mies van Hout

Het is misschien wel het bekendste verhaal ter wereld: de geboorte van het kindje Jezus. Vivian den Hollander schreef het kerstverhaal op in dit mooie en innemende prentenboek, met prachtige illustraties van Mies van Hout. Installeer je op kerstavond met je (klein)kind lekker op de bank – met de buikjes rond van het feestmaal! – en verwonder je samen om het bijzondere verhaal van Maria, Jozef en Jezus.

Kerstfeest met Kikker

Kerstfeest met Kikker

Max Velthuijs

Kerstfeest met Kikker is een prachtig boekje met sfeervolle winterprenten van Max Velthuijs. Een lief prentenboek om samen van te genieten tijdens de gezellige decembermaand.

Tiplijst feesten en verjaardagen

Altijd feest!

Altijd feest!

Janny van der Molen, Hans Kuyper & Els van Egeraat

Feestvieren houdt niet op bij de meest bekende feestdagen als Sinterklaas als Kerstmis. Er zijn veel feestjes te vieren, en dat doen ze ook in de Willemstraat! In deze kleurrijke buurt wordt bijvoorbeeld ook het Suikerfeest en Keti-Koti gevierd. Janny van der Molen en Hans Kuyper schreven bij al deze feestelijke aangelegenheden twee verhalen: een verhaal voor kinderen van vier tot acht, en een verhaal van kinderen van acht tot twaalf. Dit voorleesboek is dus voor alle basisschoolklassen te gebruiken: om vele culturele feesten te ontdekken! (Let op: dit boek is alleen beschikbaar als e-book voor de tablet.)

Muis gaat naar een bruiloft

Muis gaat naar een bruiloft

Lucy Cousins

Staat er binnenkort een bruiloft op de planning? En is het de eerste voor je kleintje? Leuk, en spannend! Muis en haar vriendjes bereiden peuters en kleuters voor op wat komen gaat. Pinguïn en Struisvogel gaan namelijk trouwen in dit prentenboek. Muis heeft er zin in. Ze trekt haar mooiste feestjurk aan, danst de sterren van de hemel op het feest en snoept van de bruidstaart. Een dag om nooit meer te vergeten!

Fien & Teun – uitdeelboekjes

Fien & Teun – uitdeelboekjes

Het is vaak weer een hele klus: trakteren op het kinderdagverblijf of in de klas. Wat gaan we cadeau geven? Geen nood, deze uitdeelboekjes over grappige avonturen op de boerderij zijn gegarandeerd een succes! Het peuter- en kleuterduo Fien & Teun werken samen gezellig in de tuin en voeren de dieren. In deze set zitten vijf exemplaren van twee verhalen.

Foeksia en het Heksenfeest

Foeksia en het Heksenfeest

Paul van Loon & Saskia Halfmouw

Wakkabakkaboe! Het is feest bij Foeksia en haar vriendinnen in het Heksenbos. Maar dan verdwijnen de kleuren… Iemand heeft het gemunt op het Heksenfeest en wil het verpesten met en verdrietspreuk. Ineens moeten alle heksen huilen. Foeksia gaat op onderzoek uit. Dit zelfleesboek (AVI M6) van het populaire heksje Foeksia leest heerlijk weg: het heeft vaart, is spannend en grappig. Een feest om te lezen!

Mees Kees – In de gloria

Mees Kees – In de gloria

Mirjam Oldenhave & Rick de Haas

Mees Kees is ‘nog maar’ stagiair, maar in zijn lessen is het altijd feest. De serie over de leukste meester van Nederland loopt al eventjes door, en ook in Mees Kees – In de gloria is het weer lol trappen geblazen. Mees Kees is jarig, en groep 6B verzint een geniaal verrassingsplan. Door de droge humor, de scherpe, uit het leven gegrepen kinderobservaties en hartverwarmende vriendschappen sluit iedereen mees Kees en zijn leerlingen direct in het hart.