Illustratie uit Naar de overkant - Wouter Klootwijk - Enzo Perez

Diversiteit & inclusiviteit

Dat elk klasgenootje erbij hoort, wat voor huidskleur, geloof of achtergrond het kind ook heeft, is voor een kind vanzelfsprekend. Want in de klas zitten vaak kinderen met twee vaders of twee moeders, kinderen die thuis een andere taal spreken en andere feesten vieren, of kinderen die uit een ander land komen. Die vanzelfsprekendheid lijkt op een gegeven moment te verdwijnen. Discriminatie komt nog steeds op veel plekken voor.

Boeken zijn een goede manier om met jonge kinderen in gesprek te gaan over gezinnen, overtuigingen en werelden die anders zijn dan de omgeving en het gezin waar zij zelf in opgroeien. En die benadrukken dat het oké is om anders te zijn. Er zijn steeds meer kinderboeken die een afspiegeling vormen van de multiculturele maatschappij van nu, op school en daarbuiten!

Op deze pagina

Uitgelichte boeken

Kikker is Kikker

Kikker is Kikker

Max Velthuijs

Je mag zijn wie je bent! Die levensles leert Kikker in Kikker is Kikker. Hij kan niet vliegen zoals Eend, niet zo goed lezen als Haas en geen taarten bakken zoals Varkentje. Maar hij kan wel zwemmen en springen als de beste. En zijn vrienden houden van Kikker voor wie hij is.

Dat niet iedereen hetzelfde hoeft te zijn, is de hartverwarmende boodschap in dit prentenboek over de geliefde dierenvrienden van Max Velthuijs.

Minecraft – De strip

Minecraft – De strip

Sfé R. Monster, Sarah Graley & John J. Hill

Het populaire computerspel Minecraft nu verpakt in een graphic novel: zo krijg je kinderen wel aan het lezen! David is net verhuisd en vindt zijn nieuwe school maar niks. Gelukkig vindt hij ontspanning en plezier in het spelen van Minecraft met zijn oude vrienden. In Minecraft – De strip zet de vriendengroep alles op alles om de Enderdraak te verslaan.

Leuke bijkomstigheid: in deze strip zijn er ‘gewoon’ twee meisjes verliefd op elkaar en bundelen kinderen van verschillende huidskleuren hun krachten. Samen sterk!

Het geheim van de voetbalheld

Het geheim van de voetbalheld

Gerard van Gemert & ivan & ilia

Cas en Abel zijn dol op voetbal en willen graag bij de plaatselijke voetbalclub. Als na een geslaagde proeftraining blijkt dat de voetbalcup van de club is gestolen, en die wordt teruggevonden in de schuur van Cas, proberen Cas en Abel samen te bewijzen dat ze onschuldig zijn.

Een belangrijk boek over racisme en discriminatie en over het belang van opkomen voor jezelf en voor een ander. Ondanks het zware thema is het boek – net als alle boeken in de GEHEIM VAN-reeks – goed en makkelijk te lezen door de korte zinnen, heldere stijl en herkenbare personages.

Dolfje ontvoerd!

Dolfje ontvoerd!

Paul van Loon & Hugo van Look

Dolfje Weerwolfje is een icoon, ook op het gebied van diversiteit. Dolfje is anders, maar hoort toch helemaal bij Pa, Ma en Timmie. Zij houden juist heel erg van anders! Dolfje wil eerst helemaal geen weerwolf zijn, maar hij ontdekt dat anders zijn dan anderen juist prima is. Dolfje komt ook op voor iedereen die anders is.

Op een vanzelfsprekende en subtiele manier laat Paul van Loon dit in elk nieuw deel van Dolfje Weerwolfje weer opnieuw zien. Al meer dan twintig jaar lang putten veel kinderen hier kracht en inspiratie uit. Anders zijn is prima!

Blauwtje

Blauwtje

Lydia Rood

De negentienjarige Liesbeth heeft het gevoel dat ze nergens bij hoort. Ze kan thuis moeilijk omgaan met haar ouders en zusje. Als ze samen met haar vriend Beer gaat helpen op een kamp voor autistische kinderen, overdenkt Liesbeth waarom ze het toch vaak zo moeilijk vindt om in een groep te zijn. Wat is er precies met haar aan de hand?

Blauwtje is deels autobiografisch, waardoor Lydia Rood van Liesbeth écht een personage van vlees en bloed heeft gemaakt, iemand waar vele jongeren die met zichzelf in de knoop zitten zich in zullen herkennen.