Kinderboeken voor 0 - 1-5 jaar

0 – 1,5 jaar

De eerste ervaring met boeken

Een kind leert in zijn of haar eerste maanden onderscheid te maken tussen zichzelf en de buitenwereld. Baby’s moeten nog leren dat hun armen en benen bij hun lichaam horen, en dat ze die zelf kunnen aansturen. Ook ontdekken ze dat ze met hun mond dingen kunnen proeven. En dat is spannend! Want hoe smaken hun vingers eigenlijk? En hun speelgoed, eten, bestek, boekjes en… wat kun je nog meer in je mond stoppen? Het is allemaal onderdeel van de grote ontdekkingstocht van baby’s. Voelboekjes en knisperboekjes zijn daarom dus reuze interessant En kartonboeken zijn ook fijn, die zijn niet zo kwetsbaar in de handen van een baby.

Steeds beter zien

Pasgeborenen kunnen maar 30 tot 38 cm ver zien en kijken het liefst naar het gezicht van de ouders en naar zwarte en witte geometrische vormen. Vanaf ongeveer 6 maanden kunnen kinderen beter zien en dingen om zich heen onderscheiden. Ook dat vraagt om nader onderzoek! Baby’s zie je soms gebiologeerd kijken naar boeken met veel contract.

Voorlezen voor een goede start!

Voorlezen versterkt de band tussen ouders en kind. En het is goed voor de woordenschat. Want, zo lezen wij in dit artikel op Leesmonitor ‘…als ouders vanaf de geboorte dagelijks één boekje voorlezen, komen kinderen in de eerste vijf levensjaren naar schatting met bijna 300.000 extra woorden in aanraking.’

0 – 1.5 jaar
Op deze pagina

Uitgelichte boeken

Een knuffeltje

Een knuffeltje

Happy Horse

Een knuffeltje hier, en een knuffeltje daar...
Voel en ontdek hoe zacht de knuffels zijn in dit veilige, stevige voelboek voor baby's.
Samen lezen, kijken en knuffelen!

Met het bekende versje Een knuffeltje van Nannie Kuiper en echte Happy Horse-stofjes, dus net zo zacht als de bekende knuffels!

Happy Horse verovert al ruim 55 jaar talloze kinderharten en droogt kindertranen. De liefde voor Happy Horse knuffels is eindeloos. Met dit boekje kunnen kleine knuffeleigenaren nog meer genieten van hun liefste knuffelvriendjes.

BORA In de dierentuin

BORA In de dierentuin

Deborah van de Leijgraaf

Heel lief: dit knuffelboekje van BORA. Maker Deborah van der Leijgraaf weet precies wat baby’s en peuters fijn vinden: zwart-wit illustraties om naar te kijken, knispermateriaal om aan te voelen en katoen om in te bijten. De serie van BORA is helemaal op die behoeften afgestemd. In dit deel ontdekken de kleinste lezers samen met Panda de dierentuin.

Kikker speelboekje

Kikker speelboekje

Max Velthuijs

Wat ritselt en knispert daar? Wat is dat zacht! Een babyspeelboekje met Kikkers vrienden Eend, Haas, Rat, Varkentje en Beertje. En een spiegeltje voor Kikkers nieuwste vriendje: jijzelf!

Knisperboek Pinguin

Knisperboek Pinguin

Wee Gallery

Nog zo’n fijne serie die aansluit op de voorkeuren van baby’s en peuters: Wee Gallery. Grafisch ontwerper Surya Sajnani verdiepte zich na de geboorte van haar zoon in de ontwikkeling van kinderen en stemde de Wee Gallery-lijn op haar bevindingen af. De collectie breidt zich steeds meer uit; Wee Gallery heeft kaarten, geluidenboekjes, knuffelboekjes en knisperboekjes, zoals deze over Pinguïn.

Naar bed, naar bed, zei Duimelot

Naar bed, naar bed, zei Duimelot

Maak voorlezen al snel een onderdeel van het bedtijdritueel. Dat is goed voor de taalontwikkeling, de band met je kindje en bovendien dromen peuters daardoor straks de mooiste dromen. In dit dikke voorleesboek met liedjes, zoekplaten, gedichten en verhalen maken kinderen voor het eerst kennis met Nijntje, Dikkie Dik, de Gorgels, Knofje, Ties en Trijntje en vele anderen. Naar bed, naar bed, zei Duimelot is daardoor meteen de ultieme kennismaking met de Nederlandstalige kinderliteratuur.

Lezen over kinderboeken van 0 - 1,5 jaar