De Gorgels

Ze wonen op het Eiland, in hun goed verstopte holletjes onder de grond. Ze zoeken bramen en Gorgelbessen in de duinen terwijl de kleine Gorgels op het strand spelen.

Elke nacht gaat de kleine Gorgel Bobba naar school. Daar leert hij alles over de natuur en de geheime, magische krachten van de Gorgels. Over Mensenkinderen en… Brutelaars, de nare wezens die kinderen grieperig of verkouden maken als de R in de maand zit. Wanneer Bobba groot en sterk en snel genoeg is, krijgt hij een foto van het Mensenkind over wie hij zal gaan waken. Een jongetje met krullen… Melle!

Bobba gaat op reis, klaar voor zijn eerste avontuur.

Joebelabambam!

De Gorgels


Auteur/illustrator

Jochem Myjer is de schrijver van De Gorgels

Jochem Myjer is een van Nederlands bekendste komieken. Maar voordat hij definitief voor het theater koos, studeerde hij biologie. Als kind maakte Jochem al veel grappen én keek hij met zijn verrekijker naar vogels. Hij wist alles van de natuur en hij kon supergoed vogelgeluiden nadoen. Dat zie je terug in zijn eerste kinderboek De Gorgels, waarin de hoofdpersoon Melle eigenlijk best veel op Jochem lijkt.

Jochem treedt heel graag op in grote theaters waar hij iedereen aan het lachen maakt. Maar stiekem schrijft hij misschien nog wel liever aan een nieuw avontuur van de Gorgels. Hij gaat nog steeds veel met zijn vogelkijker op stap. En hij is kampioen vissen. (Hij gooit ze wel netjes terug!)

Jochem treedt op in het hele land, maar het gelukkigst is hij in zijn thuisstad Leiden, en op het Eiland van De Gorgels.

© Foto: Anne Reitsma


Rick de Haas heeft De Gorgels getekend

Rick de Haas is linkshandig maar kan toch prima tekenen.

Hij tekent graag Mees Kees, Piet & Riet maar ook de zee, vogels en Gorgels.

Als Jochem Myjer aan de zee denkt, dan is dat de Waddenzee. Voor Rick is het de Westerschelde.

Dus als Rick het Eiland tekent, dan is dat een kruising tussen Texel en Walcheren. Met natuurlijk de vuurtoren van Texel. Al vindt Rick stiekem dat de allermooiste vuurtoren van Nederland in Westkapelle staat.

© Foto: Renate ReitlerKnutselen en kleuren met De GorgelsJochem Myjer leest voor uit De Gorgels

Jochem Myjer leest voor uit De Gorgels, zijn eerste kinderboek. Een fantasierijk en spannend avontuur over Gorgels, Brutelaars en een jongen met superogen.

Jochem Myjer spreekt luisteravontuur De Gorgels in

Er is ook een luisterboek van De Gorgels! Met muziek, stemmetjes en achtergrondgeluiden. In deze video zie je hoe Jochem Myjer zijn eigen luisterboek inspreekt.