Rick de Haas
Rick de Haas

Rick de Haas

Rick de Haas werd geboren op 30 juli 1960. Eigenlijk heet hij Hindrik, naar zijn opa uit Groningen. Rick woont en werkt al vrijwel zijn hele leven een stuk zuidelijker, in Tilburg. En af en toe zelfs nog zuidelijker, in zijn zomerhuis in Frankrijk. Op Ricks middelbare school waren ze destijds bezig met een experiment, je kon examen doen in een creatief vak: textiele werkvormen. Dat creatieve bezig zijn en met je handen werken trok Rick wel. Maar van het onderdeel breien kwam niet veel terecht, dat is lastig als je linkshandig bent. Maar tekenen ging en gaat gelukkig prima!

Rick ging naar de kunstacademie in Den Bosch, afdeling Illustratie. Daar zat hij in de klas bij Nicolle van den Hurk en Els Vermeltfoort. Ze bleven bevriend en komen nog steeds regelmatig bij elkaar om elkaars werk te bespreken.

Soms maakt Rick zijn eigen verhalen, zoals over het jongetje Elmo. Hij tekent ook graag onderwerpen uit de geschiedenis, of dieren. En schoolmeesters natuurlijk. Het tekenen van mees Kees vindt Rick vrij gemakkelijk, want die loopt en beweegt net zoals hij zelf doet. De hele klas, dat is moeilijker. Dat zijn achttien hoofden, zesendertig armen, zesendertig benen en ga zo maar door. Zie daar maar eens orde in te krijgen…

Dat Rick ook prima met fantasiefiguren uit de voeten kan, zie je aan de illustraties die hij maakt bij De Gorgels , geschreven door Jochem Myjer. En Rick duikt graag in het verleden. Voor de boeken over ridders die hij illustreerde ging hij samen met auteur Martine Letterie op werkbezoek naar de plekken waar zo’n verhaal zich afspeelde. Gelukkig zijn er nog heel wat kastelen bewaard gebleven. En ook voor haar boeken over de Tweede Wereldoorlog voor jonge kinderen: Kinderen met een ster (Zilveren Griffel), Verboden te vliegen (Thea Beckmanprijs) en Waarom de maan verdwijnt verdiepte hij zich in de geschiedenis van Westerbork, het houden van postduiven en Indische fabels.

Rick vindt dat hij een heel fijn beroep heeft. Hoewel hij ook best tuinman had willen zijn, of timmerman… Creatief bezig zijn, en met je handen werken dus. Maar wij zijn blij dat zijn keus op het illustreren is gevallen!
Lees meer

Artikelen over Rick de Haas