(Seksuele) voorlichting

(Seksuele) voorlichting

Op het gebied van voorlichting is de tijd van vertellen over bloemetjes en bijtjes gelukkig allang voorbij. En geen kind zal nog denken dat baby’s door de ooievaar worden gebracht of uit de rode kool tevoorschijn komen. Maar misverstanden over seks en voortplanting bestaan er bij kinderen en jongeren absoluut nog.

Daarom is het fijn dat er boeken zijn die goede informatie bieden, geschreven door auteurs als seksuologe Sanderijn van der Doef, die weten hoe je die informatie op een manier overbrengt die past bij elke ontwikkelingsfase, van peuter tot puber!

Ook op andere vlakken zijn er informatieve (lees)boeken die passen bij de ontwikkeling van een kind. Denk bijvoorbeeld aan digitale geletterdheid en issues die hierbij passen, zoals online pesten, vloggers, hacken en sexting – uiteraard aangepast aan de leeftijd van het kind of de puber in kwestie.

Op deze pagina

Uitgelichte boeken over (seksuele) voorlichting

Ik vind jou lief

Ik vind jou lief

Sanderijn van der Doef & Marian Latour

Welke ouder kent de vragen niet? ‘Papa, hoe worden baby’s gemaakt?’ ‘Mama, hoe kwam ik uit jouw buik?’ In Ik vind jou lief van seksuologe Sanderijn van der Doef vinden ouders allerlei handvaten om het gesprek met hun kleuter over seksualiteit en geboorte aan te gaan. Maar niet alleen de ‘praktische’ kant, ook de relationele kant van seksualiteit (en verliefdheid) wordt besproken. Het boek is inclusief en vertelt bijvoorbeeld ook dat je als meisje verliefd kan worden op een meisje, of dat een kindje ook geadopteerd kan zijn.

In haar heldere stijl laat Sanderijn van der Doef zien dat er niets lastig is aan praten over seksualiteit met je kleuter – het is juist leuk, ontwapenend en verfrissend.

Het grote boek over het leven

Het grote boek over het leven

Mary Hoffman & Ros Asquith

Van baby tot bejaarde: je kunt het je bijna niet voorstellen maar grote mensen zijn ook allemaal klein geweest! In duidelijke taal en met grappige, bijpassende illustraties loodst Mary Hoffman ouder en kind door het proces van ouder worden. Je gaat voor het eerst naar school, je wordt misschien wel verliefd en gaat trouwen, je gaat werken en krijgt misschien zelf kinderen, en nog later kleinkinderen. Voor iedereen ziet deze weg er weer net iets anders uit. Het grote boek over het leven laat dat zien en biedt een opening voor een mooi gesprek.

Ben jij ook op mij?

Ben jij ook op mij?

Sanderijn van der Doef & Marian Latour

Kleutertijd ontgroeid? Sanderijn van der Doef schreef ook dit fijne, informatieve boek over seksualiteit voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Opnieuw vertelt zij op vanzelfsprekende wijze hoe seksualiteit bij het leven hoort. Bijvoorbeeld over hoe verschillend jongens- en meisjeslichamen onderling kunnen zijn, hoe voortplanting precies werkt en dat je ook best van iemand van hetzelfde geslacht kunt houden. Allemaal afgesteld op de ontwikkeling van kinderen in deze leeftijd.

Hartjes & Bommen

Hartjes & Bommen

Veel kinderen zijn er gek op: sociale media, vloggers en influencers. Speciaal voor die kinderen schreef Marlies Slegers – op AVI M6-niveau – dit aantrekkelijke en spannende verhaal over Meral en Stijn, die meedoen aan een wedstrijd van hun vlogidool Nick Perez om een reis naar Disneyland te winnen. Hartjes & Bommen laat zien wat de andere kant van online zijn is. Het verhaal wordt soms afgewisseld met een informatief kadertje over digitale geletterdheid.

Selfie

Selfie

Caja Cazemier

Mirte ontmoet via sociale media Twan, een jongen die haar ‘een mooie vrouw’ vindt. Ze voelt zich door hem gezien. Elke dag appt of skypet Mirte met Twan. Hij wil steeds meer van haar zien, letterlijk en figuurlijk. En hij wil ook afspreken. Wat moet Mirte doen? Iedereen heeft weleens gehoord van een verhaal als dat van Mirte en Twan. Het is dan ook geen verrassing dat Cazemier #selfie op waargebeurde feiten baseerde. Een realistisch en aangrijpend verhaal over grenzen stellen, met de liefdevolle boodschap om goed op jezelf te passen.

Lijfboek voor powergirls

Lijfboek voor powergirls

Sanderijn van der Doef, Ellen Laan & Marian Latour

Speciaal voor meisjes schreven Sanderijn van der Doef en Ellen Laan Lijfboek voor powergirls: hét boek om meisjes in de puberteit te empoweren en zich lekker in hun vel te laten voelen. Ieder meisje is anders en ontwikkelt zich op haar eigen tempo. Sommige meiden zijn al bezig met seks, anderen totaal nog niet. Dat is allemaal oké, benadrukken Van der Doef en Laan. Ze geven meiden tools om het eigen lichaam te ontdekken, en dat van een ander. Ben je een jongen? Het zijn dan misschien de meisjes die in de hoofdrol schitteren in het boek, maar júíst ook voor jongens is dit boek leerzaam, inspirerend en interessant.

Inspiratie artikelen