Roes - Caja Cazemier
Caja Cazemier
Foto © Bertus Molenbuur

Prijzen en nominaties

  • 1995: Nominatie Nederlandse Kinderjury 12-15 jaar voor 'Iris'
  • 2004: Nominatie Tina Bruna Award voor 'Kussen en krullen'
  • 2008: Prijs van de Jonge Jury voor 'Vamp'
  • 2011: Nominatie Prijs van de Jonge Jury voor 'Offline'
  • 2012: Nominatie Prijs van de Jonge Jury voor 'Knalhard'
  • 2012: Nominatie Thea Beckmanprijs voor 'Familiegeheim'
  • 2013: Nominatie Prijs van de Jonge Jury voor 'Iets van mij'
  • 2015: Nominatie Thea Beckmanprijs voor 'Keerzijde'
  • 2016: Nominatie Prijs van de Jonge Jury voor '#selfie'

Caja Cazemier

Caja Cazemier werd in 1958 geboren in Spijkenisse, maar groeide op in Groningen. Als kind al hield ze van verhalen lezen en schrijven. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, waarbij ze zoveel mogelijk aandacht besteedde aan jeugdliteratuur, en stond daarna twaalf jaar voor de klas. Haar leerlingen inspireerden haar om (weer) te gaan schrijven. In 1992 verscheen Portret van Sanne , haar debuut. Jarenlang besteedde ze al haar tijd aan het schrijven, tegenwoordig combineert ze het schrijven met haar werk als jongerencoach.

Haar boeken gaan vrijwel allemaal over onderwerpen waarmee jongeren tussen de 11 en 16 jaar te maken kunnen hebben: de brugklas, verliefdheid, seksualiteit, alcohol, drugs en lachgas, online daten, social media, depressie, uitgaansgeweld, loverboys, online pesten, gescheiden ouders, rouwverwerking, enzovoort. Het zijn realistische verhalen die laten zien hoe jongeren omgaan met deze onderwerpen. De inspiratiebronnen voor haar psychologische jeugdromans liggen vaak in de actualiteit.

Familiegeheim en Keerzijde schreef ze samen met Martine Letterie, die beide werden genomineerd voor de Thea Beckmanprijs. Het zijn dubbelportretten waarin heden en verleden elkaar ontmoeten en versterken. Daarna schreven ze gezamenlijk Made by Indira , over kinderarbeid in de kledingindustrie.

Voor haar boek Vamp kreeg Caja in 2008 de Prijs van de Jonge Jury. Offline, Knalhard, Iets van mij en #selfie werden in de jaren daarna voor deze prijs genomineerd.
Caja gaat regelmatig naar scholen om lezingen te geven. Haar schoolbezoeken staan in het teken van leesbevordering. Ze vertelt niet alleen over haar inspiratiebronnen en hoe haar boeken tot stand komen, maar gaat ook in gesprek met de leerlingen. Zodra die in de gaten hebben: “Dit gaat over ons!” is de aandacht helemaal voor de verhalen van Caja.
Lees meer

Artikelen over Caja Cazemier

5 vragen aan… Caja Cazemier

De psychologische jeugdromans van Caja Cazemier zijn realistische verhalen met veel actuele onderwerpen. Wij stelden haar vijf vragen.

Interview
Lees meer

Caja Cazemier vertelt over ‘Roes’

Vanaf 12 jaar gebeurt er veel in het leven van kinderen. Ze maken oneindig veel eerste keren mee en moeten voor zichzelf uitzoeken hoe zij hiermee omgaan. ‘Roes’ is daarom een herkenbaar verhaal voor veel tieners.

Interview
Lees meer