Kunstenaarsromans van Rindert Kromhout

Klaus Mann-trilogie

Deze trilogie vertelt over het leven van Klaus Mann, de oudste zoon van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann. Klaus wil graag schrijver worden, maar dat is lastig in de schaduw van zijn wereldberoemde vader. Hij groeit op in een tijd van grote politieke onrust – Klaus maakt maar liefst twee wereldoorlogen mee. Gevoed door zijn politiek geëngageerde oom Heinrich Mann (eveneens een beroemd schrijver) en zijn kritische zus Erika ontwikkelt Klaus zich tot een scherpzinnige journalist – maar nog altijd op zoek naar erkenning van zijn vader. In Een Mann, En ik was zijn held en De naam van mijn vader schetst Rindert Kromhout een prachtig portret van een jonge schrijver en een indringend tijdsbeeld van een ontwrichtende periode in de geschiedenis van Europa.

Stel je voor: je wilt schrijver worden terwijl je vader een van de beroemdste schrijvers van de wereld is. Is dat dan een voordeel, omdat je beroemde achternaam deuren voor je zal openen? Zal een uitgever je boek daardoor eerder accepteren, zullen kopers je boek eerder aanschaffen? Of het is juist een nadeel, omdat je voortdurend zult worden vergeleken met je vader? Begin je je loopbaan dus meteen al in de schaduw? Deze vragen intrigeerden me. Ze brachten me op het idee me in de Duitse schrijver Klaus Mann te gaan verdiepen. En via hem leerde ik en merkwaardige, en dus interessante, kunstenaarsfamilie kennen. Rindert Kromhout over de Klaus Mann-trilogie

Bloomsbury-trilogie

De Bloomsbury-trilogie gaat over de Bloomsburygroep, met als bekendste personen de schrijfster Virginia Woolf en haar zus, de schilderes Vanessa Bell. De Bloomsburygroep was een bonte verzameling van kunstenaars die woonden en werkten in Engeland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. In de boeken volg je de kinderen van Vanessa Bell en lees je hoe zij het vonden om op te groeien in een bijzondere wereld van beeld, verbeelding en ongekende vrijheid. De Bloomsbury-trilogie werd bekroond met de Gouden Lijst, de Thea Beckmanprijs en was genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis.

Een aantal jaren geleden bezocht ik het buitenhuis in Sussex van Virginia Woolf. Hier hoorde ik over Charleston Farmhouse, daar woonde Virginia’s zus Vanessa met haar gezin als ze niet in Londen was. Ik had nog nooit van Charleston gehoord, maar omdat het niet ver rijden was, ben ik erheen gegaan. En zodra ik over de drempel stapte, was ik betoverd. Wat een huis! Muren, deuren, open haarden en meubels waren versierd met kleurrijke afbeeldingen van mensen, dieren en abstracte figuren – alsof het hele huis één groot schildersdoek was. Overal zag ik rijkgevulde boekenkasten en op alle tafels stonden vazen met bloemen uit de schitterende tuin die naast het huis lag. Een gids leidde me rond en vertelde verhalen over de mensen die er hadden gewoond of gelogeerd. Ik was betoverd en verloren. Over deze mensen móést ik een boek schrijven. En ik bedacht meteen: hoe zou het voor de kinderen van Vanessa zijn geweest om op te groeien tussen al die kunstzinnige, eigenzinnige, compromisloze volwassenen? Rindert Kromhout over de Bloomsbury-trilogie

Ontdek nog meer artikelen

Interview Iris Hannema

Lees het interview met reisjournalist Iris Hannema over haar eerste roman Schaduwbroer. Een prachtig verhaal over verlies en een zoektocht in Japan.

Interview
Lees meer

5 vragen aan… Yvonne Lacet

Yvonne Lacet is de illustrator van het boek Hier zijn draken, dat zij samen maakte met haar man Yorick Goldewijk. Wij stellen haar 5 vragen.

Interview
Lees meer