Wie-achter-deze-deur-verdwaalt
Rindert Kromhout
© Chris van Houts

Prijzen en nominaties

  • En ik was zijn held - Genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren 2019.
  • April is de wreedste maand - Genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2019 en de Thea Beckmanprijs 2015.
  • Soldaten huilen niet - Gouden Lijst 2011 en Thea Beckmanprijs 2011.
  • Kleine Ezel en de durfal - Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2010.
  • Oeurvreprijs - Eremedaille Nederlandse Kinderjury 2007.
  • Kleine Ezel en jarige Jakkie - Oostenrijkse Kinder- en Jeugdboekenprijs Heidelberger Leander 2003.
  • Een grote ezel - Kiekeboekprijs 2001.
  • Hens up! - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 1990.

Rindert Kromhout

Rindert Kromhout van der Meer is op 9 augustus 1958 in Rotterdam geboren. Van zijn twaalfde tot zijn veertiende woonde hij in kindertehuizen in Utrecht en Zeist. Eenmaal weer thuis haalde hij zijn mavo-diploma. Omdat hij kleuterleider wilde worden, volgde hij de Pedagogische Academie, maar hij kreeg een baan in een jeugdbibliotheek en begon op te treden met zijn eigen poppentheater, Het Lappentheater.
Op zijn zestiende begon hij te schrijven en in 1978 werd er voor het eerst een verhaal van hem gepubliceerd in Donald Duck : Het drakenhuwelijk . Zijn eerste boek, Een muis bij het fornuis , verscheen twee jaar later.
Sinds 1982 is hij schrijver van beroep. Hij schreef verhalen voor de Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland . Hij schreef recensies en artikelen over jeugdliteratuur voor onder andere de Volkskrant . En natuurlijk schreef hij zijn eigen jeugdboeken. In 2002 maakte hij het Kinderboekenweekgeschenk Boris en het woeste water .
In 1987 kreeg Rindert voor Olaf de rover een Vlag en Wimpel van de Griffeljury, net als voor Rare Vogels in 1996.
Hens up! en Erge Ellie en nare Nellie werden in 1990 en 1994 bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. En in 1991 kreeg hij voor Peppino een Zilveren Griffel.
Rindert schrijft boeken voor alle leeftijden. Voor de kleintjes zijn er de boeken over Kleine Ezel (met Annemarie van Haeringen), voor en over kleuters gaan zijn voorleesboeken over Meester Max en de Minimonsters , hij schrijft boeken voor kinderen die net kunnen lezen, onder meer in de serie Het geheim van, en spannende boeken over zijn geliefde stad Rome, zoals Voetstappen in de donkere nacht . Voor tien plus schreef hij samen met Eric Smaling de nonfictieboeken De prijs van poep , Volle buiken en Gooi maar weg! .

Prachtige historische romans schrijft hij ook. De trilogieën over de Bloomsbury Groep ( Soldaten huilen niet, Anders dan wij, Vertel me wie wij waren) en de familie Mann ( Een Mann, En ik was zijn held, De naam van mijn vader) zijn een ode aan de kunst en de literatuur. Veel van Rinderts boeken zijn vertaald, onder andere in het Duits, Deens, Zweeds, Frans, Spaans, Portugees, Catalaans, Italiaans, Japans en Koreaans.
Rindert Kromhout woonde twee keer een half jaar in Rome, maar tegenwoordig woont hij in Amsterdam.
Wil je meer over hem weten, neem dan ook eens een kijkje op zijn eigen website.

Lees meer