Pieter Konijn, Slaap lekker! - Beatrix Potter
Beatrix Potter

Beatrix Potter

Beatrix werd geboren op het hoogtepunt van het Victoriaanse tijdperk (28 juli 1866). Haar ouders waren rijk en in die tijd hoefde een vrouw 'van goeden huize' niet veel te doen. Daardoor leidde zij de eerste dertig jaren van haar leven een kabbelend bestaan. Toch hield ze zichzelf wel bezig. Vanaf haar vroegste jeugd tekende zij, op haar tiende al heel aardig. Op haar veertiende won ze een prijs, maar dat vond ze allemaal niets bijzonders. Een meisje dat bij haar ouders woont moet toch iéts doen. Op haar dertigste jaar woonde zij nóg bij haar ouders en tekende nog steeds. Alles wat haar voor ogen kwam aan voorwerpen, landschappen en dieren; een hele verzameling schetsen is daar nog van over. Werken? Geld verdienen? Zelfstandig leven? Dat deed je niet als dochter van welgestelde ouders.

Toen bleek plotseling dat ze eigenzinnig was: ze wist precies wat ze wilde. Beatrix ging zelf naar een drukker en bekostigde van haar spaargeld een uitgave, 250 exemplaren werden er gemaakt. Ze verkocht de boekjes aan familieleden en vrienden. En nu kwam een van de uitgevers terug op zijn besluit. Nog in hetzelfde jaar (1902) verscheen Het verhaal van Pieter Konijn bij Warne in Londen. Helemaal in kleur gedrukt en precies volgens de oorspronkelijke opzet van de tekenares: klein formaat, weinig tekst en op elke bladzijde een illustratie. De hele oplage van 6000 exemplaren was direct uitverkocht!

Bij haar ouders thuis kreeg ze ruzie. Want een dochter van welgestelde ouders, al is ze vijfendertig, mocht in die tijd geen zaken doen. Er bestaat nog een brief die zij aan haar uitgever schreef, vol excuses over het gedrag van haar vader; de oude heer Potter was blijkbaar aanwezig geweest bij het opstellen van het contract! .

In 1913, zevenenveertig jaar oud, verliet ze voorgoed haar ouderlijk huis en trouwde met de advocaat William Heelis. Ze kozen Sawrey als hun woonplaats. En van dat ogenblik af is dan de fijnzinnige tekenares-schrijfster Beatrix Potter langzamerhand vervaagd en kwam mevrouw Heelis ervoor in de plaats: een vrouw van het platteland, met veel inzicht in het boerenvak en met veel verstand van zakendoen. In 1923 kocht ze een grote schapenboerderij en de laatste 30 jaar van haar leven fokte ze Herdwickschapen.

Toen Beatrix overleed, vlak voor Kerst midden in de Tweede Wereldoorlog (op 22 december 1943), rouwde de hele omgeving om het verlies van de bekende, beminde en excentrieke mevrouw Heelis, die alle bewonderaars van Beatrix Potter altijd vastbesloten de deur had gewezen.

Wie was Beatrix Potter?
Geboren : 28 juli 1866 in South Kensington, een wijk in Londen.
Overleden : 22 december 1943.
Opgegroeid : in Londen en het Lake District, waar de rijke familie Potter een buitenhuis had.
Na school : tekenen en schrijven.
Familie : een broer, Bertram; op haar 47e trouwde ze met William Heelis.
Geheim : Beatrix hield een geheim dagboek bij in een ingewikkelde code; vanaf haar vijftiende schreef ze er elke dag in; dat werd lang na haar dood in 1964 ontcijferd en uitgegeven.
Lees meer