Sanderijn van der Doef
© Foto: Heidi de Gier

Sanderijn van der Doef

Sanderijn van der Doef werd geboren in Bois Colombes, bij Parijs. Tot haar zesde woonde ze in Frankrijk, daarna verhuisde het gezin naar Nederland. Haar ouders waren allebei journalist, en zelf wilde Sanderijn als kind schrijfster worden. Dat werd Sanderijn uiteindelijk ook, maar wel in combinatie met een ander beroep! Na het gymnasium ging Sanderijn namelijk psychologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna maakte ze reizen door Amerika en China en deed ze wetenschappelijk onderzoek. In 1995 werd ze seksuologe.
Sanderijn werkte bij de Rutgers Stichting (tegenwoordig Rutgers Nisso), een stichting die voorlichting en advies geeft over seksualiteit. Sanderijn schreef en schrijft over seksuele voorlichting aan kinderen en pubers, en verleent haar medewerking aan radio- en tv-programma’s over dit onderwerp.

Sanderijn van der Doef schreef voorlichtingsboeken voor zowel ouders als kinderen en pubers. Geïnspireerd door haar werk, maar ook omdat ze op zoek ging naar goede voorlichtingsboeken voor haar eigen drie kinderen. Ben jij ook op mij? , een boek over seks voor kinderen van 7 tot 12 jaar, geïllustreerd door Marian Latour, werd bekroond met de Kinderboekwinkelprijs. Ook voor het onderwijs heeft ze diverse voorlichtingsmaterialen ontwikkeld, zoals de lesmap Relaties en Seksualiteit, voor het hele basisonderwijs van groep 1 t/m groep 8. Samen met illustratrice Marian Latour maakte Sanderijn nog twee informatieve boeken voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Ik vind jou lief gaat over seksualiteit en NEE! is een licht en humoristisch prentenboek over Ja en Nee zeggen, dat ouders en verzorgers wil helpen om kinderen weerbaar te maken. Voor pubers maakten zij Het puberboek , waarin alles staat wat pubers moeten en willen weten over hun lichaam, seksualiteit en omgang met anderen.
De boeken van Sanderijn zijn ook in Duitsland erg populair. En er zijn zelfs plannen voor vertalingen in China!
Tegenwoordig werkt Sanderijn bij Rutgers WPF, het kenniscentrum voor seksualiteit. Hiervoor reist ze de hele wereld af om seksuele voorlichtingsprojecten te begeleiden.

© Foto: Heidi de Gier
Lees meer